• - Get out of there!

    Den norske frikjøreren Stian Hagen utfordrer fjellene i Antarktis. Se klipp fra filmen "An Antarctic Ski Odyssey".

    VIDEO:

Storfjell-erobreren

Han kunne blitt den nye Fred Børre Lundberg. I stedet tok Stian Hagen skiene og kjørte sine egne veier.

Blant alle norske skihelter er nok ikke Stian Hagen det mest kjente navnet for folk flest. Men så har også grenen hans fint lite å gjøre med O2-opptak, 4x4, verdenscuppoeng og tidtagning.

36-åringen fra Vettakollen er en av verdens fremste frikjørere. Kort forklart vil det si at han er blant de beste i verden til å kjøre ski ned urørte, bratte og teknisk krevende fjellsider.

- Det startet med at jeg dro på skiferie til Chamonix som 19-åring, og siden har det bare vært frikjøring som gjelder for meg, sier Hagen, som nylig var i Norge for å lansere sin siste skifilm Australis: An Antarctic Ski Oddysey.

Der kan man se Hagen, kona Andrea Binning og frikjørerkollega Chris Davenport utforske toppturmulighetene på den antarktiske halvøya.

- Det var en helt spesiell opplevelse. Landskapet der er helt utrolig, sier Hagen.

Kombinert-talent

Men først, tilbake til Vettakollen. For det var jo der det hele egentlig startet.

- Helt fra jeg var liten av har jeg gjort alt som går an å gjøre på ski. Tryvannskleiva var lokalbakken, og der bygde vi hopp og holdt på. Det var litt andre forhold enn hva det er nå, for å si det sånn, sier Hagen.

-Hadde de samme mulighetene vært der da jeg vokste opp, hadde jeg trolig gått for freestyle-biten, eller jibbing, sier han.

Men slik ble det ikke. Faktisk var Hagen godt på vei til å bli en solid kombinertløper.

- Jeg hadde Haldor Skard som trener. Men etter hvert ble jeg vel mer gira på å løpe etter jenter fremfor å være på treningsleir og sånn. Så jeg sluttet i 16-årsalderen, sier han.

Rett mann til rett tid

Etter vendepunktet i Chamonix, valgte Hagen igjen å satse for fullt på skiene. Men hvilken karrière det skulle bli, kunne knapt Snåsamannen ha sett.

- Det var ingen som klarte å leve av å stå på ski på den tiden. Men mot slutten av 90-tallet begynte frikjøring å vokse, og da var jeg egentlig rett mann til rett tid. Jeg ble kontaktet av utstyrsprodusenter som ville bruke navnet mitt, og det ga meg muligheten til å gjøre mye. Men hvis noen for 15 år siden hadde sagt at jeg en dag kom til å være med i en Warren Miller-film (anerkjent skifilmselskap red. adm.), hadde jeg aldri trodd det, sier Hagen.

I løpet av årene har det blitt mange filmer. I Australis: An Antarctic Ski Oddysey får publikum imidlertid se mer enn spektakulær skikjøring.

- Dette er en dokumentarfilm der reisen til Antarktis er en viktig del. For å komme oss dit seilte vi fra Argentina via Kapp Horn. Denne havpassasjen er jo kjent for å være blant de tøffeste havområdene i verden, og det fikk vi bekreftet. Bølgene var så store at de var som å se opp på Norefjell. Men det gikk bra. Jeg ble ikke sjøsyk, sier Hagen.

- Men å seile rundt blant fjellene i Antarktis var fantastisk. Jeg har aldri sett lignende. Det er som om det hadde vært hvis man hadde hevet havnivået i alpene opp til 2000 meter, og seilt rundt blant toppene.

Les også:

Les også

Siste fra Skisport

Stian Hagen (36)

Fra Vettakollen, bosatt i Chamonix sammen med kona Andrea Binning og sønnen deres. Yrke: Profesjonell skikjører og produktutvikler. Har medvirket i en rekke skifilmer og var produkt- utvikler for Helly Hansen i mange år. Nå utvikler han og frikjøringskollega Chris Davenport skiklær til Spyders nye storfjellserie White Spyder. Aktuell med skifilmen Australis: An Antarctic Ski Odyssey.

Flere bilder

For ett år siden dro Stian Hagen, kona Andrea Binning og frikjørerkollega Chris Davenport til Antarktishalvøya for å lage skifilm. Nå er resultatet klart i Australis: An Antarctic Ski Oddysey. Bildet viser Hagen og Binning på vei opp til en av toppene. FOTO: CHRIS DAVENPORT

I tillegg til å være skikjører er Hagen også produktutvikler for skiklær. Tidliger ei år ble han og frikjørerkollega Chris Davenport huket inn som produktuviklere til Spyders nyee storfjellserie White Spyder. FOTO: SIGRID ANNA EGGEN/AFTENPOSTEN

Siste nytt