• Sportssjef Åge Skinstad får mange spørsmål om norske trenere fra utlandet.

    FOTO: SCANPIX

Trenere reiser ut

Aldri er så mange norske langrennstrenere blitt hentet til andre nasjoner.

I dag er minst ni norske trenere i utlandet. Flere av dem er svært kompetente. Fredrik Aukland har treneransvaret i Sveits for blant andre verdenscupvinneren sist sesong, Dario Cologna. Tor Arne Hetland måtte gi seg etter forrige sesong som aktiv, men har startet som trener i Tyskland, med ansvaret for herresprinterne.

Og flere kan det bli.

–Jeg får mange spørsmål om norske trenere fra andre nasjoner, sier Åge Skinstad, sportssjef for de norske langrennsløperne.

–Den siste henvendelsen fikk jeg under verdenscupåpningen på Beitostølen sist helg – fra Tyrkia. De skal faktisk arrangere junior-VM i 2012 og deres langrennssjef lurte på om jeg kjente noen norske trenere som ville oppleve et «tyrkisk langrennseventyr». Så nå er forespørselen herved formidlet. Kanskje må jeg ta jobben selv om det skulle gå veldig dårlig i OL, sier Skinstad og smiler.

I dialog

28 nasjoner var representert under verdenscupåpningen på Beitostølen sist helg. Flere av landene har norske trenere. Det er fortsatt ingen tvil om at Norge er den ledende nasjonen innen langrenn.

–Er det et problem at Norge mister så mange gode trenere til utlandet?

–Vi kan ikke ha alle på landslaget samtidig, men vi kan absolutt tenke oss noen i fremtiden. Når vi får ledige plasser, er alle disse navnene interessante. Mange har trenerutdannelsen fra Norge, i tillegg kan de nå ta med seg erfaring fra utlandet, sier Skinstad.

–Er det noen spesielle navn du har i kikkerten?

–Jeg kommer ikke med noen navn, men jeg kan si at vi er i god dialog med de mest aktuelle kandidatene. Vi kommer uansett ikke til å gjøre noen store forandringer før VM på hjemmebane (2011), sier Skinstad.

I 2012 regner Skinstad med at flere jobber vil bli ledige på landslaget. I et mesterskapsfritt år vil en rekke navn bli byttet ut. Et nytt lag skal bygges opp mot OL i russiske Sotsji i 2014 og til ski-VM i 2015 (kanskje i Falun). Også Skinstads kontrakt går ut om tre år.

–Det betyr at trenerne i utlandet vil ha store muligheter til å komme hjem igjen, sier Skinstad.

Solgte alt og flyttet

En som har satset alt og reist ut, er den tidligere verdensmesteren i sprint, Tor Arne Hetland. Etter at en kneskade satte en stopper for karrieren, slo Hetland til da muligheten for å bli sprintsjef for tyskerne dukket opp i år. Sammen med kona Guri Knotten Hetland solgte de huset i Trondheim og flyttet til Davos. Guri Knotten Hetland jobber som teknisk delegert (TD) i Det internasjonale skiforbundet FIS. I tillegg driver hun sitt eget rådgivningsselskap. Derfor passer det perfekt å bo midt i ski-Europa.

–Vi hadde lenge snakket om å flytte ut. Lysten på å forsøke noe helt nytt har vært der lenge. Da en kneskade gjorde at jeg ikke kunne gi alt som aktiv skiløper, passet det perfekt da denne trenerjobben dukket opp. Nå kan jeg også bruke 15 års kompetanse fra egen karrière i trenerjobben, sier Tor Arne Hetland til Aftenposten.

1. mai overtok han ansvaret for det lille sprintlandslaget til Tyskland, det vil si løperne Daniel Heun og Josef Wenzl. Kontrakten varer frem til 31. mars neste år. Hetland skal rapportere til landslagssjef Jochen Behle.

–Kommer du til å bli trener i Norge?

–Ja, det er planen. Vi regner med å flytte tilbake til Trondheim om noen år, sier Hetland, en av flere norske langrennstrener «utaskjærs».

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Skisport

Disse har også vært i utlandet

Dagens støtteapparat i Norges landslag har også en fortid utenlands: * Jon Arne Schjetne, trener for elitedamene, var i USA som kombinerttrener. * Vidar Løfshus, trener for eliteherrene, var trener for sprintlandslaget til USA. * Knut Nystad, smøresjef, trener på USA-universitet samt skismører. * Ulf Morten Aune, sprintsjef, har vært trener i Sveits. * Steinar Mundal, hjelpetrener i allround herrer, har vært i Canada som trener. * John Max Ertner, hjelpetrener i sprint, har vært trener i Sveits.

Flere bilder

Siste nytt