• Edvald Boasson Hagen har vunnet det norske mesterskapet i tempo de siste årene og er Norges beste, men i VM vil han konsentrere seg om fellesstarten.

    FOTO: VINCENT JANNINK

Dropper VM-tempo

Boasson Hagen legger ambisjonene på isFokuserer på fellesstartenEdvald Boasson Hagen (24) har vunnet individuelt tempogull i NM de siste fem årene. Men noen VM start-blir det ikke på vårt sykkeless.

Ingen har vært i nærheten av å matche rudsbygdingen under NM de siste fem årene. I tillegg kjører han stadig gode tempoetapper under store etapperitt. Han ble nr. 12 på den nest siste etappen av årets Tour de France, en etappe der han måtte bytte sykkel og ikke helt hadde dagen. I den gamle OL-byen Grenoble ble det syklet 42 km, noe som nesten er VM-distanse. Forrige uke la han grunnlaget for sammenlagtseieren i Eneco Tour med en sterk tempoetappe. Men den var bare 14,7 km.

VM-løypa i København er 46,4 km, og en topplassering burde absolutt være innen rekkevidde, eller?

– Kanskje en topp ti. Men jeg har valgt å konsentrere meg om fellesstarten. Med så tett program som vi kjører nå, er det vanskelig å få tid til begge deler, sa Edvald Boasson Hagen i går kveld. Da var han hedersgjest på en tilstelning der Norges Cykleforbund delte ut den første av 210 sykler til landets 72 klubber i forbindelse med forbundets 100-årsjubileum. Den tidligere alpinsjefen Per Lund mottok sykkelen som leder av Norges eldste sykkelklubb, Trondhjems Velocipedklub.

TempotalentBoasson syklet, og satset på, individuelt tempo helt frem til og med VM i sveitsiske Mendrisio for to år siden. Opplendingen har alltid vært sett på som et stort tempotalent, men i VM har han ikke fått det helt til.

– Skulle jeg fortsatt å satse på dette, ville det krevd mye mer spesialisert trening. Jeg måtte ha sittet oftere på temposykkelen. Jeg er redd det ville gått ut over fellesstarten, forklarte 24-åringen som ikke ser helt bort fra at han en gang i fremtiden igjen kommer til å ta med temposykkelen til VM.

– Når det gjelder NM kommer jeg nok til å se hvor mange ganger jeg kan vinne på rad, sa en smilende sykkelrytter. Geir Digerud vant seks på rad fra 1975–81.

De fem gangene Tour de France-helten Boasson Hagen har sikret seg den norske tempotrøya har han også hatt klare ambisjoner på fellesstarten, men der har han til gode å lykkes.

– Man blir jo sliten etter en slik tempo. Det har selvsagt vært med i vurderingen når det gjelder VM i år også, understreket han.

Stilt frittDen tidligere skøyteløperen Reidar Borgersen, som er blitt nummer to bak Boasson Hagen i NM de to siste sesongene, skal representere Norge i København 21. september.

Norges Cykleforbund har stilt Boasson Hagen fritt om han ville stille opp eller ikke.

– Jeg har ikke vært utsatt for noe press for å stille opp på tempoen. Jeg sa vel før Tour de France at jeg skulle vurdere det dersom jeg vant tempoetappen der, men det skjedde jo ikke, konkluderte Boasson Hagen.

For ham er Fabian Cancellara den største favoritten med tyske Tony Martin som en sterk outsider. Briten David Millar hører også hjemme på Boasson Hagens liste over mulige VM-vinnere.

Mens mange av konkurrentene allerede har beskuet fellesstartløypa i VM både én og to ganger, har Boasson Hagen foreløpig ikke finstudert den. Men han vet at den kan passe ham bra. Frem til VM skal han sykle World Tour-rittene Vattenfall Cyclassics (21/8), GP Ouest France – Plouay (28/8), Grand Prix de Quebec (9/9) og Grand Prix de Montréal (11/8).

Les også

Siste fra Sykkel

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt