• Leder for det høyreekstreme partiet Gyllent daggry, Nikolaos Michaloliakos (55), holder tale på et valgmøte i den greske havnebyen Perama.

  FOTO: Per Kristian Aale

- Aldri før har et så åpenlyst ny-nazistisk parti fått så stor oppslutning

Øyvind Strømmen, ekspert på høyre-ekstremisme, mener at siden 1945 har et så ekstremt parti som greske «Gyllent daggry» aldri fått så stor oppslutning i et parlamentsvalg.

Det greske partiet Gyllent daggry sier de vil skyte alle flyktninger som kommer over grensen, partilederen gir jevnlig Hitler-hilsen, fornekter jødedrapene under andre verdenskrig og viser stolt frem nazi-litteratur på partikontoret.

Når 99,9 prosent av stemmene er talt opp har Partiet Gyllent daggry fått 6,97 prosent av stemmene - et godt resultat i forhold til meningsmålingene gjort i forkant av valget.

Les også

Debatterer det nye jødehatet

Over halvparten av Oslo-elevene har opplevd jødehets. Hva gjør vi? I kveld er det debatt om jødehat.

 

I flere valgdistrikter har de fått over 10 prosent. I Perama som Aftenposten besøkte tidligere i en reportasje om nynazist-partiet ble oppslutningen 11,5 prosent. Det betyr at ny-nazister får 21 av de 300 setene i parlamentet i Hellas - også kjent som «Demokratiets vugge».

Øyvind Strømmen, forfatter og journalist med høyre-ekstremisme som spesialfelt, mener oppslutningen til Gyllen daggry er ille.

Les også: Nynazister marsjerer inn i gresk politikk  

- Jeg kan ikke komme på et parti som er så åpenlyst ny-nazistisk få så stor oppslutning i et parlamentsvalg. Det har skjedd at slike partier har fått høy oppslutning lokalt eller regionalt, men ikke i hele landet, sier han.

- Men det aller mest skremmende er at et slikt resultat betyr at partiet i enkelte områder har betydelig oppslutning.

Enkel retorikk

Hellas-forsker Pia Johansen ved Københavns universitet mener årsaken til at Gyllent daggrys valgsuksess skyldes krisestemningen og den dårlige privatøkonomien.

- Dette er ikke første gang at et land i krisetilstand stemmer frem et høyreekstremt parti, sier hun.

Men hun tror ikke at syv prosent av grekerne har ny-nazistiske holdninger.

- En del har nok det, men det er også mye desperasjon. Dessuten taler de et enklere språk enn de venstreradikale partiene. Dersom en som normalt ikke er interessert i politikk hører at det er utlendingenes skyld, så er det et lett budskap å ta inn over seg.

Les også

- Kaoset kan bare løses ved et nyvalg

Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng mener valget i Hellas kan betegnes som et jordskjelv.

Også Øyvind Strømmen tror at mange av dem som har stemt på Gyllent daggry utgjør proteststemmer.

- Men man skal ikke bare avfeie det heller. Det blir å gjøre det for lettvint for folk som har dratt og stemt på et parti som har såpass nazistiske sympatier, legger han til.

- Har det skjedd en ideologisk utvikling?

- Det kan være grunn til å tro det. Men man får iallfall en polarisering av en slik krise. Også sterke krefter på ytterliggående venstreside går sterkt frem, sier han.

Til høyre for flere partier

Strømmen mener at det greske partiet Gyllent daggry befinner seg svært langt til høyre for omstridte Sverigedemokraterna.

- Man kan også si at de er lenger til høyre enn Jobbik (Ungarn) og kanskje også hakket til høyre for tyske NPD (Nationalpartei Deutschlands).

Jobbik er et ungarsk parti på høyresiden. NPD regnes av flere som et ny-nazistisk parti, og er et svært innvandringsfiendtlig og nasjonalistisk parti. En av de siste gangene de fikk internasjonal oppmerksomhet var da de hang opp valgplakater med bilde av partilederen hvor det stod «Gas geben». Det betyr å gi gass, og med dårlig skjult hentydning til Holocaust.

Vil ikke få makt

Pia Johansen, Hellas-forsker ved Københavns universitet, beroliger de som er redde for at ny-nazistpartiet vil få betydelig makt.

- Ingen av de andre partiene i parlamentet vil samarbeide med dem. Det er jeg fullstendig sikker på.

Siden sentrum-høyre-partiet Nytt Demokrati og sosialdemokratiske Pasok ikke fikk flertall etter søndagens valg, er det veldig uvisst hvem som vil danne regjering i Hellas.

Hellas-forsker Pia Johansen

FOTO: Privat

Pia Johansen tror ikke at noen av partiene greier det etter søndagens resultat.

- Først skal Nytt Demokrati, som ble størst, prøve å forhandle, og det tror jeg ikke går. Så skal de venstreradikale prøve å lage en regjering, og det tror jeg heller ikke går. Jeg tror det blir nyvalg.

Der får hun støtte av Panos Dimas, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo og leder for Det norske instituttet i Athen.

- Det mest sannsynlige er at det blir holdt nyvalg i løpet av kort tid, og etter hvert vil folk skjønne at de ikke kan få både i pose og sekk, sier Dimas til NTB.

Antonis Samaras fra Nytt Demokrati har i første omgang tre dager på seg å få dannet ny regjering.

Det mest realistiske regjeringsalternativet er at Nytt Demokrati og Pasok, til tross for at de er historiske motstandere, fortsetter å regjere sammen. De ligger nå an til å få 149 parlamentsmedlemmer til sammen, og mangler derfor to for å få flertall.

Mulig venstreradikal regjering

Johansen tror at det mest realistiske alternativet til en tradisjonell koalisjon er at det blir en venstre-orientert regjering. Da kan eventuelle utbrytere fra Pasok gå inn i et av de andre partiene, som Syriza, eller starter et nytt parti. Et slikt tilfelle vil mange andre i Europa frykte, men Johansen mener at det ikke automatisk betyr Hellas melder seg ut av euroen.

-  Det er ganske få partier som ikke vil ha noe med EU å gjøre. Mens Nytt demokrati og PASOK vil gjennomføre spareplanen, vil for eksempel de to andre store partiene på venstresiden reforhandle den.

Partikontoret til Gyllen daggry i Artemis, en by 25 kilometer øst for Aten, taler for seg selv.

FOTO: AP

Likevel har flere økonomer ifølge NTB, både i Norge og i utlandet, sagt at de nå tror at Hellas er på vei ut av euroen. Den tyske regjeringen har også mandag sagt at Hellas må holde seg til reformplanene for å få økonomisk krisehjelp.

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Gyllent daggry (Chrysi Avyi)

 • Etablert i 1980 av dagens leder, Nikolaos Michaloliakos.
 • Michaloliakos har sittet i fengsel to ganger for å ha gått til angrep på en journalist og for ulovlig oppbevaring av eksplosiver.
 • I fengsel møtte han lederne for militærjuntaen som styrte Hellas fra 1967 til 1974. Ifølge ham selv la dette grunnlaget for dannelsen av partiet.
 • Forskere mener at partiet har en nynazistisk ideologi, noe partiet benekter. Partiet kaller seg nasjonalsosialistisk og ekstremt nasjonalistisk. Partiet har en rekke ganger benektet Holocaust.

Resultater gresk valg

 • Nytt demokrati (konservative) 18,9 prosent - ned 14,6 prosentpoeng
 • Syriza (venstreradikal allianse) 16,8 prosent - opp 12,2
 • PASOK (sosialdemokratiske) 13,2 prosent - ned 30,7
 • Uavhengige grekere (høyre-parti ) 10,6 - nytt parti
 • Kommunistpartiet - 8,5 prosent - opp 0,9
 • Gylden daggry (ny-nazistisk) 7,0 prosent, opp 6,7 prosentpoeng
 • Dimar (sosialistisk/sosialdemokratisk parti) 6,1 prosent - nytt parti
 • I tillegg har mange andre partier kommet under sperregrensen på tre prosent.
 • Valgdeltakelse på 65 prosent
 • Kilder: Guardian

Siste nytt