– Amerikanerne fôres med løgner om helsereformen

– Amerikanerne må få øynene opp for at forsikringsselskapene fôrer dem med løgner om helsereformen, sier eksperten Wendell Potter med 20 års erfaring fra bransjen.

FOTO: JESSICA RINALDI

Potter var for to inntil år siden en av sjefene i helseforsikringsgiganten Cigna. Han hadde jobbet i to tiår i helseforsikringsselskap, men gradvis blitt mer og mer skeptisk til bransjen. Under et besøk hos foreldrene i Tennessee dro han på et arrangement som gjorde at han vendte forsikringsbransjen ryggen.

– Jeg så en avisartikkel om fattige som kunne få gratis legebehandling. Jeg kjørte opp dit og så tusenvis av mennesker stå i kø for å bli undersøkt på en gård, forteller Potter til NTB.

– Desperat situasjon

– Bare noen uker tidligere var det kuer og griser i de samme innhegningene. Da skjønte jeg hvor desperat situasjonen er, forteller Potter, som i sommer vitnet i Kongressen om forsikringsindustrien.

Nå jobber han for organisasjonen Center for Media & Democracy og bruker tiden på å informere om behovet for en helsereform. Han mener signalene om at USAs president Barack Obama kan komme til å droppe planene om en offentlig helseforsikring, er urovekkende.

– Dette er helt avgjørende. En reform må inkludere et offentlig helseforsikringstilbud for at folk som nå ikke har forsikring, skal bli omfattet, sier Potter.

– Press fra Wall Street

Ifølge eksperten bruker bransjen mindre og mindre på forsikringsutbetalinger på grunn av et voldsomt press fra Wall Street.

– Folk trenger et tilbud der profittjaget ikke er til stede. Det må være et alternativ for folk som ikke ønsker at skattepengene skal gå til private selskaper og dermed ende opp hos investorene på Wall Street, sier Potter.

Motstanderne av reformplanen frykter at forsikringsindustrien ikke vil klare å konkurrere med et offentlig tilbud, men ifølge Potter vil bransjen klare å omstille seg.

Lite kunnskap

– Og så motsier de jo seg selv. På den ene siden sier de at et offentlig tilbud ikke vil være effektivt. Og på den andre siden hevder de at det vil utkonkurrere de private.

Ifølge Potter føres folk bak lyset. Han peker på at det er forsikringsselskapene som står bak forsøkene på å innføre en offentlig konkurrerende ordning.

– Folk har dessverre liten kunnskap om dette. Det er så mye desinformasjon og rene løgner. Mye av dette stammer fra helseforsikringsindustrien. Og jeg vet hva jeg snakker om, jeg var med på å skape disse PR-planene basert på bedrag, sier Potter til NTB.

PR-byråer

Han forteller at helseforsikringsselskapene gjennom store PR-selskap etablerer grupper som står for løgnene og desinformasjonen. Dette for å skjule sine fingeravtrykk på kampanjen.

PR-byråene fôrer også konservative lederskribenter og sympatiserende TV- og radiokommentatorer med argumenter.

– Forsikringsselskapene vet at de kan stole på at de konservative mediene leverer budskapet, sier Wendell Potter.

– Vil øke

– Det er så mye feilaktig informasjon som er ment å skremme folk, og den kommer fra en forsikringsindustri som ikke ønsker konkurranse. Jeg skulle ønske amerikanerne innså dette.

Ifølge den tidligere forsikringsmannen er det ironisk at mange av de mest hardnakkede motstanderne av helsereformen, er dem som vil få mest ut av den.

Han frykter nye tall vil vise at nærmere 50 millioner amerikanere er uten helseforsikring.

– Og dersom reformplanene havarerer, kommer tallet til å øke med 10–20 prosent fram mot neste presidentvalg, påpeker Potter.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt