• Hatitis tidligere diktator vil ha makten tilbake.

    FOTO: SCANPIX

- «Baby Doc» vil bli president

Haitis tidligere diktator Jean-Claude «Baby Doc» Duvalier er kommet hjem fra eksil for igjen å komme til makten i landet, sier en av hans medarbeidere.

Baby Docs overraskende hjemkomst til Haiti søndag kveld har skapt stort oppstyr i landet, og det store spørsmålet er nå hva den tidligere diktatorens hensikt egentlig er med å vende tilbake etter 25 år i landflyktighet.

Ifølge Henry Robert Sterlin, Haitis tidligere ambassadør til Frankrike, er svaret at Duvalier ønsker å stille til valg som president. Men det kan kun skje dersom valgprosessen som allerede er i gang, annulleres.

– Vi må riste opp alt for å få valget annullert og et nyvalg utlyst hvor Duvalier kan stille. Og så – bingo! – vil han bli valgt, sa Sterlin, som hevdet at han uttalte seg på vegne av Duvalier.

Uttalelsen fikk Duvalier til å sende ut et dementi.

– Jeg benekter herved i sterkest mulige ordelag en hvilken som helst politisk uttalelse gjengitt i nasjonal eller internasjonal presse fra en person som gjør krav på å være min talsmann, og som viser til scenarier knyttet til Haitis valgprosess, sa Duvalier i en uttalelse som ble lest opp av hans samboer Veronique Roy.

Vil bli værendeEn fransk diplomat har tidligere sagt at Duvalier har booket en returbillett til Frankrike den 20. januar. Men ifølge Duvaliers advokat Reynold Georges er planen å bli værende.

– Han vil bli i Haiti for alltid, det er hans land. Og han vil delta i politikken. Det er hans rett. En politiker dør aldri, sier Georges.

Ifølge ham har Duvalier også planer om å flytte inn igjen i sitt gamle hjem.

Den 59 år gamle eksdiktatoren overtok som leder i Haiti i 1971 da hans far François «Papa Doc» Duvalier døde, men i 1986 ble han tvunget til å gå av som følge av et opprør.

Han rømte da til Frankrike, hvor han siden har levd i eksil.

Duvalier har selv sagt at han er kommet tilbake til Haiti for å vise sin solidaritet og for å delta i landets «gjenfødsel».

I ruinerDuvalier er kommet hjem i ei svært vanskelig tid for Haiti. Den 12. januar var det ett år siden det voldsomme jordskjelvet kostet mer enn 300.000 mennesker livet, og hovedstaden Port-au-Prince ligger fortsatt i ruiner etter naturkatastrofen.

Samtidig er den politiske situasjonen uavklart. Den 28. november i fjor ble første runde avholdt i presidentvalget, men som følge av anklager om fusk er valgresultatet fortsatt ikke klart, og annen runde er utsatt på ubestemt tid.

Eksperter er nå usikre på hvor stor støtte Duvalier har i befolkningen.

– Jeg tror han har støtte, men jeg vet ikke hvor stor den er. Man må huske at Haitis befolkning er svært ung, sier historieprofessor Robert Fatton ved University of Virginia.

– Omtrent halvparten av befolkningen har aldri opplevd diktaturets grusomheter, påpeker Fatton, som selv ble født i Haiti.

Risikerer fengselBaby Docs hjemkomst har også utløst krav om at han må stilles til ansvar for sine gjerninger som diktator i landet, og påtalemyndigheten i Haiti siktet ham tirsdag for korrupsjon og underslag av offentlig midler. Duvaliers advokat Georges hevder på sin side at siktelsen er politisk motivert og sier foreldelsesfristen for lengst er gått ut.

Onsdag ble Duvalier politianmeldt av fire haitiere for forbrytelser mot menneskeheten. Ifølge Michele Montas, tidligere talskvinne for FNs generalsekretær Ban Ki-moon, ble hun og tre andre haitiere fengslet og torturert under Baby Docs styre.

– Det er ikke bare grunn til å dømme ham for økonomiske forbrytelser, men også for brudd på menneskerettighetene, sier hun.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt