• Den libyske bloggeren Ghazi Gheblawi mener at bombingen mot Gadafi gir resultater, og at Vesten må være tålmodig før kampanjen gir resultater.

    FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

- Bombingen hjelper

- Sivile liv blir reddet på grunn av NATOs bombing av Libya, sier profilert libysk blogger til Aftenposten.no. Nå ber han de afrikanske landene om å øke presset på Gadafi.

To måneder etter FN-resolusjonen som ga grønt lys for en NATO-ledet allianse til å bombe regjeringsstyrkene til Muammar al-Gadafi, mener den libyske bloggeren Ghazi Gheblawi at det er grunn til å være fornøyd med resultatet.

- Kampanjen gjør at sivile liv blir reddet. Men det tar tid. Gadafi kommer ikke til å gi seg frivillig, sier han.

- Vil ta tidGheblawi, som driver den innflytelsesrike bloggen Imtidad fra London, der han jobber som kirurg, forstår at mange utenfor Libya begynner å bli utålmodige etter å se resultater av bombetoktene.

- Dessverre er det fortsatt folk som dør. Dessverre klarer Gadafis styrker fortsatt å bombe byer og angripe demonstranter. Men bombingen har gjort det mye vanskeligere for ham å skade sin egen befolkning, sier Gheblawi, som er i Norge i forbindelse med menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum.

Han legger til at det tok overraskende kort tid å styrte regimene i Egypt og Tunisia, og at Gadafi har lært av feilene som ble gjort av lederne i nabolandene. Libyas enehersker akter ikke å gjenta dem selv.

- Derfor kommer dette til å ta tid. Vi ber om at det internasjonale samfunnet legger sterkere politisk press på Gadafi. Samtidig er det mange som ber om at de pengene som er frosset fra Gadafis konti, gjøres tilgjengelig for opposisjonen. Da kan de kjøpe mat og klær til befolkningen i Øst-Libya – kanskje til og med våpen.

«Afrikanske problemer krever afrikanske løsninger»På en pressekonferanse i forbindelse med Oslo Freedom Forum mente to afrikanske aktivister, ghanesiske George Ayittey og liberiske Leymah Gbowee, at de afrikanske landene burde vært en større del av prosessen før NATO-landene begynte å bombe Libya.

- Afrikanske problemer krever afrikanske løsninger. Hadde Den afrikanske union kommet inn på et tidligere tidspunkt, hadde det ikke vært noe behov for at Vesten skulle involvere seg, sa Ayittey.

- Kolonitankegangen eksisterer fortsatt i Afrika, mener Gbowee, og la til at stadig flere afrikanske ledere nå nekter å la seg presse av vestlige makter, noe som gjør samarbeidsklimaet stadig vanskeligere.

- Av og til beveger Vesten seg for fort, de krever at man skal «slå til nå». Jeg mener at vi burde lytte litt mer til planene våre egne ledere i Afrika har å komme med, sa hun.

- Gadafi må gåLibya-bloggeren Gheblawi er helt uenig.

- Mange av lederne i Den afrikanske union er diktatorer som har samarbeidet med Gadafi i årevis og som fortsetter å gjøre det i dag. Gadafi har gitt dem økonomisk støtte. Det er liten grunn til å tro at de skulle kaste seg rundt og vende seg mot ham, sier han.

Han legger til at Den afrikanske union bør forstå at den eneste løsningen på konflikten er at Gadafi går av og at man etablerer et nytt, demokraisk styre i Libya.

- Hvis de kan gå ut med et krav om at han skal gå av, ville de indikert for det libyske folk at de støtter dem. Det har de ikke gjort ennå, sier Gheblawi.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt