- Cheney klar til å bombe Iran

Fiaskoen i Irak har ikke fratatt USAs visepresident lyst til å bruke makt mot Iran, sier fremtredende forsker og rådgiver til presidentkandidat Barack Obama.

- President Bush snakker stadig oftere om Iran. Noe kan være på gang, selv om jeg ikke tror han eller hans sikkerhetspolitiske rådgivere vil bombe. Var det derimot opp til Dick Cheney å bestemme, ville nok USA ha angrepet. Visepresidenten tror ikke på diplomati, sier Ivo H. Daalder til Aftenposten. Daalder er seniorforsker ved den anerkjente Brookings Institution i Washington. Han er også en flittig brukt kommentator i amerikanske medier. Han har tidligere arbeidet i det nasjonale sikkerhetsråd i Det hvite hus under Bill Clinton, og er nå en av Obamas 150 (!) utenrikspolitiske rådgivere.

Hindre.

Selv om sterke krefter i USA vil bruke militær makt mot Iran, tror Daalder at det er for mange og for sterke hindre i veien til at Bush vil gi klarsignal. Skjønt han tør ikke utelukke noe som helst. Hverken Bush eller Cheney søker gjenvalg. De har ingenting å tape. Deres popularitet er på et lavmål allerede og har vært det lenge, bemerker han. Men Daalder tror at motstanden blant USAs militære ledere er så stor at mange heller vil søke avskjed fremfor å måtte delta i et angrep på Iran. Han tar også for gitt at amerikanske medier vil være langt mer kritisk enn de var før angrepet på Irak. - Og hva oppnår man med å bombe iranske atomanlegg? I beste fall bare at iranerne blir forsinket i kanskje tre år i arbeidet med å lage atomvåpen. Dessuten vil opinionen i Iran bli mye mer antiamerikansk enn i dag. På toppen av det hele kan Iran spille sine kort i Afghanistan, Irak og i Gulfen på en måte som ikke gavner USA, sier Daalder.

Atomvåpen i 2015.

Det er forøvrig uenighet mellom israelsk og amerikansk etterretning om hvor langt iranernes atomprogram er kommet, påpeker Daalder. USA tror ikke at Iran vil kunne ha atomvåpen før i 2015, mens Israel tror Iran er mye nærmere målet.Selv om Daalder vil beholde en militær opsjon vis-à-vis Iran, går han først og fremst inn for å få iranerne i tale. Han foreslår at USA straks og uten betingelser gjenoppretter de diplomatiske forbindelser med Iran, og at man tilbyr Iran valget mellom å samarbeide eller å bli isolert. Den nederlandskfødte forskeren som medgir at Hillary Clinton ligger best an til å bli demokratenes presidentkandidat, sier at av alt det dumme Bush har gjort er det aller verste at han har sørget for at verden ikke lenger har tillit til USA. USAs neste president vil oppdage at skaden ikke så lett lar seg gjenopprette. Forholdet til Europa har endret seg fra å være naturlig til å bli pragmatisk, sier han.Daalder skal i formiddag innlede til debatt om globale endringer i utenrikspolitikken på et åpent møte i Litteraturhuset i Wergelandsveien 29. Møtet skjer i regi av Utenriksdepartementet og vil bli åpnet av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Ikke selvmord.

Den franske utenriksminister Bernard Kouchner er mer pessimistisk enn Daalder og sier at verden i verste fall må være forberedt på krig med Iran, hvis landet skaffer seg atomvåpen. Men en amerikansk general mener at USA nok kan leve med iranske atomvåpen, hvis man mislykkes med å hindre at landet får slike våpen. Den pensjonerte general John Abizaid som inntil nylig hadde kommandoen over de amerikanske styrkene i Midtøsten, hevdet mandag på en konferanse at Iran ikke er en selvmordsnasjon. Og iranerne er, sa han megetsigende, vel kjent med USAs overlegne militære slagkraft.Ifølge generalen finnes det noen i den iranske ledelsen som ikke fremstår som rasjonelle, men han tviler allikevel på at Iran har til hensikt å angripe USA med atomvåpen. Det ville i så fall utløse et gjengjeldelsesangrep med katastrofale følger for Iran. Abizaid mener at man kan leve med iranske atomvåpen, slik man i sin tid levde med sovjetiske og nå lever med kinesiske atomvåpen.I et forsøk på å nedtone betydningen av Kouchners uttalelser, sa Frankrikes statsminister François Fillon at alt må gjøres for å hindre krig med Iran. Her spiller Frankrike en ledende rolle, tilføyde han. Statsministerens uttalelser kom som følge av de sterke reaksjoner Kouchners krigsadvarsel utløste ikke bare i Iran, men også i flere EU-land, deriblant Østerrike og Italia.

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

USAs visepresident Dick Cheney. FOTO: AP

General John Abizaid mener man kan leve med iranske atomvåpen. FOTO: CHRIS O'MEARA/AP

Siste nytt