• Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French, her sammen med sin forsvarer André Kibambe, får dommen tirsdag. Aktor har lagt ned påstand om dødsstraff.

    FOTO: VEGAR K. VATN/SCANPIX

– De var åpenbart ikke profesjonelle

Drapstiltale Tjostolv Molands selskap SIG Uganda manglet lisens for å drive som sikkerhetsselskap i Uganda, sier politiet i hovedstaden Kampala.

SIG Uganda er selskapet Moland startet i Ugandas hovedstad Kampala i 2007, og som Joshua French skulle begynne å jobbe for.

– Vi har alle tillatelser i orden, fortalte Tjostolv Moland til NTB i rettssalen i slutten av august.

Men lederen for Kampala-politiets kontor for registrering av sikkerhetsselskaper, Okello Makmot, forteller at SIG Uganda ikke hadde driftslisensen firmaet trenger for å kunne operere lovlig i landet.

– Special Interventions Group søkte om driftslisens i 2007, men har ikke fått den på grunn av mangel på arbeidstillatelse. Arbeidstillatelse for utlendinger er ett av kravene, sier Makmot til NTB.

NTB har ikke funnet noen dokumentasjon om SIG i Ugandas selskapsregister i Kampala, til tross for at sikkerhetsselskaper som søker om driftslisens, må være registrert.

Moland benekter overfor NTB at selskapet mangler lisens. Han og French står tiltalt for blant annet drap og spionasje i Kongo.

Vakthold

Moland har tidligere fortalt Dagbladet at selskapet jobbet med vakthold og livvaktoppdrag, men det vil verken Moland eller French bekrefte da NTB spør søndag.

Moland har også fortalt at han har søkt om våpentillatelse. Han sier han var i ferd med å endre navnet på selskapet fra SIG Uganda til White Nile Security før reisen til Kongo.

NTB har vært i kontakt med flere aktører i sikkerhetsbransjen i Kampala og besøkt kontoret SIG Uganda leide i byen. SIG-logoen står fremdeles på skiltet i første etasje, men vi fant ikke kontoret i femte etasje, der det skulle være.

Ansatte på en internettkafé i nærheten gjenkjente Moland på bilder. De sier han var der ofte for å lese websider om sikkerhetsbransjen og relaterte temaer.

NTB har snakket med en rekke kilder i de private sikkerhetsselskapene og miljøet rundt, men få sier de kjenner til Moland og French, eller deres aliaser Mike Callan og John Hunt, og hva de jobbet med.

Oljeselskap

Sikkerhetsbransjen i Uganda har gode tider, delvis fordi oljeselskapene som opererer i grenseområdene mellom Uganda og Kongo, har et stort behov for vakter. Flere Uganda-baserte sikkerhetsselskaper rekrutterer og trener dessuten vakter for oppdrag i Irak og Afghanistan.

Et stort oljeselskap som opererer i grenseområdene mellom Uganda og Kongo, Tullow Oil, opplyser at det ikke har hatt noe med Moland og French å gjøre.

Tullow Oils talsmann og tidligere sikkerhetsansvarlige, Andy Demetriou, har undersøkt bakgrunnen deres etter arrestasjonen på grunn av selskapets interesser i regionen.

– Moland og French var åpenbart ikke profesjonelle og for unge for denne typen arbeid, sier han.

Demetriou mener det er lite trolig at nordmennene jobbet for en stor og seriøs klient i Kongo, og tror de kan være lykkejegere på utkikk etter en måte å tjene penger på. Han tror ikke noe på at de var profesjonelle spioner.

– Profesjonelle spioner ville gått inn i landet med små våpen og papirarbeidet i orden, og for eksempel utgitt seg for å jobbe for en hjelpeorganisasjon, sier han.

Heller ikke konkurrenten Heritage Oil kjenner til Moland og French, opplyser en talsmann til NTB.

«Actionferier»

Moland og French sier SIG Uganda ville arrangere actionferier for rike forretningsmenn og hevder de hadde alt klart for å sette i gang.

– Fordelen med Molands selskap er at det åpner for å drive med skyting og slike ting. Derfor blir muligheten for artige events interessante for europeiske samarbeidspartnere, sier Joshua French.

Eieren av skyteklubben Sissa utenfor Kampala synes å bekrefte forretningsplanene. Nari Patel sier han fikk besøk av Moland, som brukte aliaset Mike Callan, og French, som han ikke husket navnet på, to–tre ganger i 2008. De skal ha sagt de ønsket å bruke klubben til «opplevelseshelger» hvor de ville iscenesette falske bortføringer og kamper.

– De likte eventyr, og de hadde en drøm om å leve i Afrika, men de var bare speidergutter. De var unge og uerfarne og visste ikke hva de gjorde, sier Patel og opplyser at det aldri ble noe ut av planene.

French selv kaller seg forretningsmann og sier han har gjort alle nybegynnerfeilene i boka.

– Jeg har ikke gått noen fancy skoler, og vi har vært veldig blakke til tider, men i perioder har det gått veldig bra. Vi gidder ikke ha et A4-liv i Norge, og i denne bransjen er det potensielt ekstremt gode penger, sier han.

Bakgrunn:

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kongo-saken

* Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold er tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo i Kongo i begynnelsen av mai i år. * Tiltalen ved militærdomstolen i Kisangani omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. * De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande. * Aktor har lagt ned påstand om fem dødsstraffer for hver av de to. Dom er ventet tirsdag 8. september. * Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai. * De hadde også visittkort fra et selskap kalt SIG Uganda i bagasjen. På visittkortene bruker de aliasene Mike Callan (Moland) og John Hunt (French). * Torgeir Friksen i det private selskapet Special Intervention Group (SIG) har avvist at Moland og French jobber for hans selskap.

Siste nytt