• Den iranske ambassaden er ikke fornøyd med hvordan Ayatollah Khomeini (t.v) blir fremstilt nederst til høyre på plakaten.
  • Ayatollah Khomeini i selskap med store diktatorer provoserer Iran.

- Dere har fornærmet følelsene til en stor nasjon

Irans ambassade i Oslo krever fjernet plakater der ayatollah Khomeini er tegnet inn sammen med Hitler og Stalin.

Den iranske ambassaden i Norge ber Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) om å fjerne en plakat som viser seks av verdenshistoriens mest kjente diktatorer, som flykter unna i panikk fra protesterende studenter. Plakaten er trykket i stort opplag og er allerede hengt opp i alle norske universitetsbyer.

Diktatorene er: Adolf Hitler, Muammar al-Gadafi, Robert Mugabe, Kim Jong-il, Josef Stalin – og ayatollah Khomeini.

- Uheldigvis er det slik at plakaten inneholder ved siden av diktatorer som Hitler, et bilde av vår store, avdøde leder Imam Khomeini. Dere har fornærmet følelsene til en stor nasjon, heter det i brevet som SAIH har fått fra pressesjefen ved den iranske ambassaden i Oslo, Mohammad Javad Hosseini.

- Ambassaden til Den islamske republikken Iran protesterer sterkt imot dette og ønsker at deres organisasjon fjerner dette bildet så hurtig som mulig, heter det i brevet fra ambassaden.

Uakseptabelt

Anette Remme, leder for SAIH, sier at reaksjonen fra den iranske ambassaden er både provoserende og uakseptabel.

– Ambassaden ber oss om å fjerne bildet, og det illustrerer problemet. Vi forsvarer studentenes ytringsfrihet. Derimot er det tydelig at ambassaden ikke respekterer vår ytringsfrihet når de ber oss om å fjerne bildet, sier hun.

- Vi kunne naturligvis valgt ut mange flere enn de diktatorene som er avtegnet, men på den annen side er de et representativt utvalg av udemokratiske statsledere. Som man ser, er studentene på bildet utstyrt med bøker, ikke med våpen. Også studenter som forsøker å protestere ved hjelp av det frie ord, blir ofte møtt av våpen fra diktaturenes side, sier hun.

Det er kommet reaksjoner fra iranske studenter i Norge som både går mot og som forsvarer plakaten. Flere av dem som roser SAIH, ønsker ikke å stå frem offentlig av frykt for reaksjoner i hjemlandet, opplyser Remme.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Ayatollah Khomeini

Født i Iran i 1902. Dro i eksil i 1964 og havnet etter hvert i Frankrike. Vendte tilbake til Iran i 1979 da sjahen ble styrtet. Sto i spissen for å opprette en islamsk republikk der alle opposisjonelle ble undertrykt. Død 3. juni 1989.

Flere bilder

Slik ser plakaten ut som SAIH har hengt opp flere steder i Norge.