• Kongehusekspert Kjell Arne Totland gleder seg over prinsessefødselen i Sverige og håper navnet blir Kristina med K.

    FOTO: SCANPIX

- Det kan bli skikkelig girl power med fem dronninger på én gang

Prinsessefødselen i Sverige innvarsler en historisk enestående situasjon i Europa, mener kongehusekspert Kjell Arne Totland.

La oss se noen år frem i tid og forutsette at Norge, Sverige og Danmark fortsatt er monarkier. Da er Skandinavia trolig i den historisk unike situasjon at man har to samtidig regjerende dronninger.

- Dette har aldri skjedd før, sier historikeren Øystein Rian ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.no.

Men ikke nok med det:

- I Europa kan man få fem samtidige dronninger, altså i Norge, Sverige, Belgia, Nederland og Spania. Hvis prins William og hans Kate i England også får en datter, kan hun bli den sjette. Det blir skikkelig girl power i de europeiske kongehusene, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Christian eneste hane i kurven

Hvis alle lever og har helsen, kan man se for seg følgende skandinaviske fremtidsbilde:

Eldst av de skandinaviske monarkene er Norges dronning Ingrid Alexandra, født i januar 2004. På den danske tronen sitter kong Christian, født prins Christian Valdemar Henri John i oktober 2005. Han er kronprins Frederik og kronprinsesse Marys førstefødte.

Og i Sverige regjerer altså dronning Kristina - eller Louise, Sofia, Josefine eller Desideria, om foreldrene velger å kalle henne opp etter noen av kvinnene i slekten Bernadotte.

Les også

Det første bildet av «Baby Bernadotte»

Flom av gratulasjoner på kongehusets Facebook-side, folk gleder seg over ny «sessa» på Haga slott.

- Dette er en ny situasjon i og med at reglene for arvefølge er blitt nøytralisert i forhold til kjønn. Etterhvert får vi nok en fifty-fifty fordeling. Jeg tror de skandinaviske monarkiene vil overleve ihvertfall et par generasjoner til, også det svenske, som har hatt endel motgang de siste par årene. Kronprinsesse Victoria er jo plettfri og godt likt, resonnerer professor Øystein Rian ved Universitetet i Oslo.

Til bildet hører også at de skandinaviske landene har dreid i konservativ retning, mener han. - Det har skjedd en høyredreining av hele det politiske spekteret. Når venstresiden svekkes, svekkes også republikanismen, og muligheten øker for at man beholder sine kongehus.

- Håper på Kristina

Sveriges sist regjerende dronning var Kristina, datter av den store krigerkongen Gustav II Adolf.

- Kristina var ingen pingle. Hun var uten brødre og ble oppdratt til å overta tronen. Faren døde da hun var liten jente. Som dronning avsluttet Kristina 30-årskrigen, en av de grusomste kriger Europa har sett. Hun var altså én av dem som forhandlet frem freden i Westfalen, forteller professor Anne-Hilde Nagel ved Universitetet i Bergen.

Dronning Kristina konverterte etterhvert til katolisismen og ga fra seg dronningverdigheten i 1654.

- Jeg håper Victoria og Daniel velger dette navnet, og at de skriver det med K. Det var slik den store dronning Kristina skrev sitt navn, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til Aftenposten.no.

- Dette er et godt navn fra huset Bernadotte, og prins Daniels mor heter Kristina, påpeker han.

- Jeg tipper at de også oppkaller barnet etter Victorias elskede tante Lilian, enken etter prins Bertil. Det lille pikebarnet får kanskje også navnet Sibylla etter kong Carl Gustavs mor, mener Totland. Veddemål er igang i svenske spillselskaper, forteller avisen Expressen.

Fem dronninger - eller seks

Totland ser for seg et imponerende perlekjede av europeiske dronninger om noen år, med forbehold om hvor lenge deres besteforeldre og foreldre blir sittende på sine troner.

Prinsesse Ingrid Alexandra.

FOTO: SCANPIX

- Jeg får ikke oppleve det, men det kan altså ligge an til å bli fem dronninger på én gang. Utover de skandinaviske har vi lille Elisabeth i Belgia, Catharina-Amalia i Nederland og Leonor i Spania. Det kan bli skikkelig girl power. I Spania er riktignok reglene ennå slik at det kan bli en fremtidig konge, dersom Leonor får en lillebror. Men det har hun foreløpig ikke, konkluderer Totland.

England kan by på et sjette dronningemne. - Vi får se hva prins William og hans Kate finner på.

Også Totland tror monarkiene overlever en god stund til.

- Jeg ikke bare tror det, jeg håper det også. Men det er klart: Om ett av kongehusene skulle få problemer, kan det bli en dominoeffekt, legger han til.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

En rørt prins Daniel kunngjorde fødselen torsdag morgen. FOTO: SCANPIX

Siste nytt