• FOTO: Scanpix/Reuters/Wordle.net

- En hymne til hevnen, blodig og vakkert

Obama fremhever seg selv, trekker ned Bush, forener folket og tar moralske skalper i sin bin Laden-tale, mener retorikk-ekspert.

Obama hylles for den vellykkede aksjonen der amerikanske spesialsoldater drepte Osama bin Laden. Men også talen der Obama fortalte folket om aksjonen, er en prestasjon i seg selv, mener retorikk-eksperter.

- Dette er en fullkommen kredibilitetsbyggende tale. Både i teksten og formspråket er dette en bevisst bygging av en suksessfull president, sier retoriker og informasjonssjef i Norad, Kjell Terje Ringdal, til Aftenposten.no.

- Den er en hymne til hevnen. Den er en vakker, poetisk og kraftfull forklaring på hvorfor det var nødvendig å drepe Osama bin Laden, sier han.

Ringdal mener nattens tale fra Obama er blant hans aller beste, og helt på høyden med den berømte Kairo-talen og Nobelpris-talen.

Video

Støre om bin Laden

 

«I kveld kan jeg fortelle det amerikanske folk og verden at USA har gjennomført en operasjon som har drept Osama bin Laden, Al-Qaidas leder, og en terrorist som er ansvarlig for drapene på mange tusen uskyldige, menn, kvinner og barn,» begynte Obama sin tale.

- Naturlig konsekvens

Ringdal biter seg spesielt merke i hvordan Obama i poetiske ordelag bygger opp bakgrunnen for aksjonen, blant annet med beskrivelser av hvordan «de kaprede flyene skar gjennom den klare septemberhimmelen» og etterlot seg «tomme stoler ved middagsbordene» og «foreldre som aldri ville få oppleve å bli omfavnet av sine barn» - før han forteller i brutal klartekst hva som ble gjort under aksjonen:

«Etter en skuddveksling drepte de Osama bin Laden og sikret seg liket.»

- For å kunne være så eksplisitt, blodig og tydelig at man sier ting som «i kveld drepte vi», bygger han opp argumentet slik at drapet fremstår som en naturlig konsekvens av det som var bakgrunnen for aksjonen, sier Ringdal.

Han synes også det er interessant at Obama sier at amerikanerne har sikret seg liket.

- Det er en slags ydmykelse som fungerer som en slags indianerreferanse - en moralsk skalp, sier han.

Video

- bin Laden er død

- Frisk cowboyhandling

Han mener Obama i talen er flink til å sette seg selv i sentrum, med stadige henvisninger til «jeg bestemte», «jeg ble orientert» og «jeg tok beslutningen».

- Det blir helt tydelig at dette ikke er en hendelse som har oppstått helt uavhengig av Barack Obama, sier Ringdal.

Obama refererer også stadig i talen til at bin Laden måtte «stilles til ansvar» (brought to justice) og at «rettferdighet er oppnådd» (justice is done).

Jeg tror amerikanere som er kritiske til dette, kan telles på én hånd. Kjell Terje Ringdal

- Det er en frisk cowboyhandling han har gjort, når han ruller inn i huset og dreper bin Laden. Det er jo en slags terror tilbake. Desto viktigere blir det for lederen av en demokratisk nasjon å bruke begreper som rettferdighet og å rettferdiggjøre handlingen. Det gjør han ved å bruke sorgen som et fundament, sier Ringdal.

- Han ble drept, ikke tatt til fange og stilt for retten. Klarer Obama å rettferdiggjøre dette?

- Ja, jeg tror amerikanere som er kritiske til dette, kan telles på én hånd. De som tar til orde for at han burde stilles for retten og få gode soningsforhold har nok dårlige dager, sier han.

Stikk til Bush«Vi valgte ikke denne krigen. Den kom til våre kyster,» sa Obama videre. Både dette, og rettferdighets-retorikken er fraser Bush også gjerne brukte i sine taler.

Ringdal mener imidlertid Obama kommer langt bedre unna med dette enn det forgjengeren gjorde:

- Formen hans er mye mer elegant og europeisk orientert. Det er lettere å svelge blodigheten til Obama enn til Bush, som var mer kontant og skjøt mer fra hoften, sier han.

Obama refererer også til Bush i sin tale, noe Ringdal tolker som et «subtilt stikk» til presidenten som startet krigen.

- Virkningen blir at man blir minnet på Bush' maktesløshet og flakkende blikk i den første tiden etter 11. september, og på alle krigene som ikke har ført til noen ting. Å kunne minne det amerikanske folket om det på sin seiersdag tror jeg passet Obama ganske bra, sier han.

USA i én setningSlutten av talen bruker Obama igjen til å rettferdiggjøre den brutale aksjonen med en referanse til den amerikanske troskapseden:

«La oss huske at vi kan gjøre dette, ikke bare på grunn av rikdom eller makt, men fordi vi er én nasjon under Gud, udelelig, med frihet og rettferdighet for alle.»

- Her snakker han igjen om én forenet nasjon under Gud, slik han gjorde under valgkampen. Han oppsummerer hele den amerikanske psykologien og politikken i denne ene setningen, mener Ringdal.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt