• I 2008 ble en lov for strengere våpenkontroll stanset i Høyesterett. For første gang i amerikansk historie ble det slått fast at amerikanere har rett til å eie våpen til personlig bruk. Avgjørelsen tok utgangspunkt i The Second Amendment i Grunnloven om hvert individs rett til å oppbevare og bære våpen.

    FOTO: REUTERS/Yuri Gripas

  • Borgermester i New York, Michael R. Bloomberg, er en uttalt forkjemper for strengere våpenlover.

    FOTO: Felipe Dana/AP

- En tragisk påminnelse om at vi har et nasjonalt problem

Som ved tidligere skytemassakrer kommer debatten om våpenkulturen i USA nå opp igjen. Men en mektig våpenlobby og troen på individets frihet gjør eventuelle innstramminger til et politisk selvmord.

Masseskytingen ved en kino i Aurora natt til fredag, der 12 mennesker ble drept og 58 skadet, bragte tilbake minnene fra 1999, da en annen grufull hendelse fant sted bare 3 mil unna.

I morgentimene 20. april vandret Eric Harris (18) og Dylan Klebold (17) inn på Columbine High School utenfor Denver og skjøt og drepte 12 medelever og en lærer, før de drepte seg selv.

Dylan Klebold (17) og Eric Harris (18) lagde en video i et skoleprosjekt en tid før de utførte massakren ved Columbine High School i Colorado i 1999, der 12 medelever og en lærer ble skutt og drept.

FOTO: AP

Den var den til da verste skolemassakren i amerikansk historie, før en student skjøt og drepte 32 mennesker og seg selv ved Virginia Tech april 2007.

Med de traumatiske minnene kommer også debatten om våpenlovene opp igjen, slik den gjorde den gang. Med sin dokumentarfilm ”Bowling for Columbine” fra 2002 kastet Michael Moore lys over hvordan selv mindreårige uten store vansker kan kjøpe våpen. Oppsiktsvekkende var det særlig at de to skoleguttene fikk tak i ammunisjonen for en billig penge på K-Mart.

- Våpenlover ville neppe stoppet ham

Nå har blant annet borgermester i New York, Michael R. Bloomberg, gått ut og krevd at det blir tema i presidentvalgkampen.

- Det blir begått så mange mord med våpen involvert hver dag, og det må ta slutt. Romney og Obama snakker i brede ordelag om hvordan de vil gjøre verden til et bedre sted. Vel, fortell oss hvordan! Vi har rett til å vite hvor de står i tale om våpen. Hva vil de gjøre? sa Bloomberg i et radiointervju på kanalen WOR.

Våpenlovene forble uforandrede etter skyteepisoden i Tucson, Arizona i 2011, der seks ble drept og blant andre demokraten Gabrielle Giffords ble såret. Nå håper tilhengere av strengere våpenlover på ny vind i seilene.

- Den skrekkelige skytingen i Aurora er nok en tragisk påminnelse om at vi har et nasjonalt problem med våpentilgjengelighet i dette landet. Kongressen må hindre fremtidige tragedier og innføre strengere våpenlover, skrev den største pressgruppen, The Brady Campaign to Prevent Gun Violence, i en uttalelse fredag, ifølge NY Times.

Unngikk rapporteringsregler

I et privat videoopptak ses Dylan Klebold mens han trener på bruk av skytevåpen før Columbine-massakren i 1999.

FOTO: AP

James Holmes hadde nemlig ingen problemer med å kjøpe totalt fire våpen hos en lokal forhandler. Både anskaffelsen og besittelsen var dessuten fullt lovlig, har politiet opplyst.

Politiet beslagla to 40-kalibers håndvåpen, en Glock G22 og G23, en Remington 870 12-kalibers pumpehagle og en Smith & Wesson M&P semiautomatisk angrepsrifle, opplyste en talsmann for FBI, ifølge Bloomberg.

Les også

Massakren var møysommelig planlagt i to måneder

Masseskytingen under en kinopremière i Colorado er en av de dødeligste i amerikansk historie.

- Han hadde helt normale våpen. Med mindre det finnes bevis for eventuelle psykiske lidelser er det ingen ting i hans historie som indikerer at han ville blitt fanget opp av kontrollregistre, sier ekspert på konstitusjonell lovgivning ved University of California, Eugene Volokh til NY Times.

Men ifølge Volokh ville ikke strengere våpenlovgivning nødvendigvis hatt noen effekt i tilfellet med James Holmes.

- Det eneste tiltaket som ville ført til noe ved denne typen mord er et totalforbud mot våpen. Det er vanskelig å hindre noen som er veldig innstilt å gjøre noe kriminelt, i å få tak i dem. Det er tvilsomt om våpenlover ville stoppet ham, sier han.

Holmes' rulleblad var helt rent, foruten en trafikkbot fra 2007. 

I henhold til Colorados egen delstatslovgivning trengte han hverken å registrere seg eller vente en spesifikk tidsperiode før kjøpet. Det kan også ha vært enkelt for ham å unngå eksisterende rapporteringsregler. Ved å unngå å kjøpe flere håndvåpen fra samme butikk i løpet av fem dager unngikk han regelen som krever at selger rapporterer det til Justisdepartementet, ifølge nyhetskanalen Bloomberg.

Det opplyste en talsperson for FBI som var anynom og ikke autorisert for medieuttalelser.

Amerikansk våpenkultur og en mektig lobby

Den amerikanske holdningen til våpen må forstås i lys av den sterke tradisjonen for å beskytte individets frihet. Dypt fundamentert i amerikansk kultur og historie ligger hver manns rett til å forsvare seg selv.

Andreas Pizza (10) får holde en angrepsrifle ved den årlige konferansen til National Rifle Association i Orlando. NRA hadde i 2008 4 millioner medlemmer og bred støtte i mange amerikanske delstater. De utgjør den sterkeste pressgruppen for våpenrettigheter i USA.

FOTO: Shannon Stapleton/Reuters

For en presidentkandidat har det vært ansett som et politisk selvmord å gi seg ut med den mektige våpenlobbyen. Det vises stadig til "second amendment rights", grunnlovens andre tillegg. Her heter det:

"A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed."

Med denne i ryggen har våpenlobbyen, sterkest representert ved National Rifle Association (NRA), kjempet hardt og betalt store summer for å motvirke alle forsøk på å begrense retten til å bære våpen. Ifølge The Pew Research Center hadde 52 prosent av amerikanerne en positiv holdning til NRA så sent som i 2007. Sterkest står de i sørstatene og Midtvesten, særlig blant hvite menn som stemmer republikansk.

Også i Colorado er bevegelsen særlig sterk.

I 1990 var 78 prosent av amerikanerne for nye våpenlover, mens det var sunket til 52 prosent i 2007. 

- På statlig nivå ligger dette ganske fast, og lovgiverne er ikke særlig interessert i å åpne saken opp igjen, sier jusprofessor ved Denver University, David Kopel, til NY Times.

Våpentillatelse er enkelt og billig

Colorado har selv en lang historie av bred støtte til second amendment rights. Under sterk påvirkning fra våpenlobbyen hindrer delstatslovgivningen eventuelle lokale restriksjoner. Slik ble blant annet en lov mot skjulte våpen på campusen ved University of Colorado blokkert.

Det kreves tillatelse for å bære skjulte våpen, men denne er relativt enkel å få. Ifølge NY Times koster det om lag 153 dollar, og den eneste synlige begrensningen, ut fra søknadsinformasjonen på nett, lyder "Ta ikke med deg våpen når du kommer for å fornye søknaden".

I mange andre stater har lokalt politi myndighet til å nekte folk våpentillatelse ut fra skjønnsmessige vurderinger. Men i Colorado er det stort sett kun personer dømt for grove forbrytelser, med psykiske lidelser eller som er underlagt sikringsordre som får nei, forteller Heather Morton ved National Conference of State Legislatures til NY Times. Det er fullt lovlig å oppbevare ladede og uladede våpen i kjøretøyer, så lenge hensikten er å beskytte seg selv eller sin egen eiendom.

Nye lover vannes ut

Etter Columbine-massakren ble det riktignok vedtatt strengere våpenlover, tross sterk motstand blant delstatslovgiverne. I Colorado ble det blant annet innført restriksjoner på våpenmessesalg, og det ble forbudt å bære skjulte våpen og kjøpe våpen for andre som ikke selv er kvalifisert til kjøpe, ifølge NY Times. Det er ikke lov å bære skytevåpen på skoler og enkelte myndighetsinstitusjoner.

Lignende restriksjoner kom hverken etter episodene ved Virginia Tech i 2007 eller i Arizona i fjor. Og våpenlover er senere ofte blitt vannet ut gjennom ulike avgjørelser i Høyesterett. For eksempel ble en lov som forbød innbyggere i Washington DC å oppbevare håndvåpen hjemme, kjent ugyldig i en føderal domstol.

Få forventer at det blir innført nevneverdige restriksjoner denne gang. Til det er lobbyen - og våpentradisjonen - for sterk.

- Jeg ville bli svært overrasket hvis noe faktisk skjer, sier Ron Teck, tidligere republikansk senator i Colorado, ifølge Bloomberg.

Overfor TV-kanalen var også jusprofessor Adam Winkler, som står bak boken "“Gunfight: The Battle over the Right to Bear Arms", helt enig:

- Tragiske hendelser som denne flytter ingen våpenlover. Uansett hvor mange mennesker som dør kommer man ingen vei med reformer for sterkere våpenkontroll.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt