- Henrettet feil mann i Texas

Han hadde samme utseende og fornavn som drapsmannen. Carlos DeLuna ble uskyldig henrettet for drap, ifølge ny rapport.

Han var som snytt ut av nesen på den virkelige drapsmannen, de hadde samme fornavn og han var nær drapsstedet de skjebnesvangre timene. Carlos DeLuna måtte bøte med livet for et drap begått av en annen, ifølge en rapport laget av den amerikanske jusprofessoren James Liebman ved Columbia School of Law, melder nyhetsbyrået AFP.

Professoren og fem av hans studenter har jobbet i nesten fem år med å avdekke det de hevder er et justismord.

Det var i februar 1983 at Wanda Lopez ble funnet knivdrept på bensinstasjonen, der hun jobbet, i kystbyen Corpus Christi i Texas.

To ganger ringte hun politiet fordi hun ble truet av en mann med kniv, men politiet drøyet med å rykke ut.

Vitner så drapsmannen

40 minutter senere ble Carlos DeLuna pågrepet i nærheten av bensinstasjonen. Han ble identifisert av et øyevitne som så en mann av latinamerikansk opprinnelse løpe fra bensinstasjonen.

Men DeLuna hadde akkurat barbert seg og hadde på seg en hvit dresskjorte – i motsetning til drapsmannen, som ifølge et annet vitne sa at hadde bart og hadde på seg en grå flanellskjorte.

Vitnene så drapsmannen løpe nordover, mens DeLuna ble pågrepet sør for bensinstasjonen. DeLuna løp fra politiet, men hevdet det var fordi han var på fengselsperm og hadde drukket, i strid med reglene. Han sa til politiet at han visste hvem som hadde drept Lopez fordi han hadde sett en mann - Carlos Hernandez - gå inn på bensinstasjonen.

Carlos Hernandez ble senere dømt for drap på en annen kvinne. Drapsvåpenet var det samme som han hadde brukt til å drepe kvinnen på bensinstasjonen, ifølge rapporten.

Innrømmet drapet

Men i rettssaken mot Carlos DeLuna hevdet aktor at Carlos Hernandez var en fantasifigur som bare eksisterte i DeLunas hode. Til og med den billige forsvareren hans sa at det var sannsynlig at Carlos Hernandez ikke eksisterte. Juryen lot seg overbevise og dømte Carlos DeLuna til døden.

Helt frem til sin dødsdag har Hernandez, som døde i fengsel, gjentatte ganger tilstått å ha drept kvinnen på bensinstasjonen, ifølge rapporten. Det ble ikke fulgt opp, og Carlos DeLuna ble drept med en giftsprøyte i 1989.

- Alt gikk galt i denne saken, sier professor Liebman.

«Dessverre fører mangler i rettssystemet, som feilaktig førte til at DeLuna ble feilaktig dømt og henrettet, feilaktige vitneprov fra øyevitner, dårlige forsvarsadvoakter og uredelighet fra aktoraret, til at uskyldige menn fortsatt sendes i døden», heter det i rapporten.

 

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt