• Sosialistlederen François Hollande har vunnet presidentvalget i Frankrike med klar margin, ifølge valgdagsmålinger.

    FOTO: Stephane Mahe / Reuters / NTB scanpix

- Hollande seirer i Frankrike

Sosialistene jubler på nytt i Frankrike. François Hollande blir landets neste president, ifølge valgdagsmålinger.

- Jeg vil takke alle som har stemt på meg. Jeg sparte ikke på kreftene, men la all min energi inn i valgkampen. Men jeg lyktes ikke i å overbeviste majoriteten av velgerne, sa Sarkozy i en tale etter at valgdagsmålingene ble offentliggjort klokken 20 søndag kveld.

Allerede før valglokalene stengte i de største byene, startet Hollandes tilhengere sin forsiktige feiring, både i Paris og sosialistlederens hjemby Tulle i det lille fylket Corrèze i det sentrale Frankrike.

Ifølge en rekke målinger gjengitt i Belgia, og som klokken 20 ble bekreftet av målinger publisert i Frankrike etter at valglokalene stengte, har Hollande fått mellom 52 og 53 prosent av stemmene.

Den sittende presidenten Nicolas Sarkozy fra høyrepartiet UMP har dermed fått mellom 47 og 47,5 prosent av stemmene, ifølge målingene.

Sarkozy lider dermed et bittert nederlag etter bare en periode som president. Han blir den ellevte europeiske lederen som kastes av velgerne siden finanskrisen satte inn for alvor i 2008, ifølge Reuters. Han er dessuten den første sittende presidenten som ikke gjenvelges i Frankrike siden Valéry Giscard d'Estaing tapte mot François Mitterrand i 1981.

- Vi vinner!

Men helt til det siste var både Sarkozy og hans tilhengere optimistiske med tanke på fornyet tillit for presidenten.

- Vi kommer til å vinne, ropte tilhengere da Sarkozy avga stemme i Paris' 16. distrikt søndag formiddag.

Hollande avga stemme i Tulle i hjemfylket Corrèze.

- Det kommer til å bli en lang dag. Om det blir en god dag, er opp til velgerne å bestemme, sa Hollande.

Ledet hele tiden

François Hollande, som var Sosialistpartiets leder i elleve år fra 1997 til 2008, har ledet på samtlige meningsmålinger i forkant av valget. Det har derfor vært ventet at han ville gå av med seieren.

Han vant dessuten første valgrunde 22. april, med 28,6 mot Sarkozys 27,1 prosent, og skaffet seg dermed et solid og psykologisk overtak foran den avgjørende runden søndag. Han gjorde dessuten en god figur i den eneste TV-duellen mellom ham og Sarkozy onsdag. Sarkozy gjorde da et siste forsøk på slå knockout på sin sosialistiske utfordrer, men kommentatorene var enige om at duellen endte uavgjort, eller med et lite overtak til Hollande.

Hvis valgdagsmålingene bekreftes i det reelle resultatet, vil dette valget bli den første seieren til venstresiden ved et presidentvalg siden François Mitterrand vant sin andre periode i 1988. Hollande blir den femte republikkens andre sosialistiske president siden opprettelsen i 1958.

Arbeidsledighet

Frankrikes høye arbeidsledighet og økonomiske problemer har stått sentralt i valgkampen, som har vært en knallhard personlig duell mellom Sarkozy og Hollande.

Analytikere peker på at det like mye er misnøye med Sarkozy som begeistring for Hollande som er årsaken til at det går mot et skifte.

Valgdeltakelsen så ut til å bli på mellom 80 og 82 prosent, noe under deltakelsen ved andre valgomgang i 2007. (©NTB)

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt