• Amani flyktet fra krigshandlingene i Sudan. Sammen med datteren har hun vært i en flyktningleir i Sør-Sudan i 12 dager. Ennå har ikke den lille familien husly.

    FOTO: Robin Meldrum/Leger Uten Grenser

- Kamp mot klokken for flyktninger i Sør-Sudan

80.000 flyktninger i Sør-Sudan trenger akutt nødhjelp. Når regntiden kommer er det for sent, sier Leger Uten Grenser.

Amani tok med seg sin lille datter og flyktet fra kamphandlingene i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan. Datteren har blodig diaré og har vært syk lenge. Under kampene var det umulig å få behandling, men nå får hun medisinsk hjelp ved Leger Uten Grensers sykehus i Jamam.

- Regntiden kommer snart. Jeg kjenner jorden her, og når regnet kommer vil det ligne en sump, sier Amani, ifølge hjelpeorganisasjonen.

Den lille familien har vært i flyktningleiren i 12 dager, men har ennå ikke husly.

- Vi har bare sittet under et tre siden vi kom. Vi har verken telt eller ly. Vær så snill, kom og hjelp oss, fordi nå er det ingenting her, bønnfaller Amani.

- Behov for nødhjelp

Lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

FOTO: FOTO: Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser opplyser at 80.000 mennesker har flyktet fra bombing og vold i Blå Nil-staten i Sudan for å søke ly i de to leirene Doro og Jamam, i en avsidesliggende region av nabolandet Sør-Sudan.

Men selv om flyktningene søker trygghet i flyktningleirene, trenger de umiddelbar hjelp for å overleve i de nærmeste månedene.

Internasjonale organisasjoner og giverland som Norge, prioriterer langsiktig bistand i Sør-Sudan. Nå retter Leger Uten Grenser en sterk oppfordring om å skifte fra et langsiktig fokus i Sør-Sudan til nødmodus.

Hjelpen må komme nå. Når regntiden kommer er det for sent. Morten Rostrup, lege i Leger Uten Grenser

I april setter regntiden inn, og da blir det ifølge hjelpeorganisasjonen umulig å trappe opp innsatsen i området.

Leger Uten Grenser benytter sterke ord i sin beskrivelse av situasjonen for flyktningene i Sør-Sudan:

- Disse flyktningene trenger akutt nødhjelp for i det hele tatt å overleve de neste månedene. Og hjelpen må komme nå. Når regntiden kommer er det for sent, sier Morten Rostrup, lege i Leger Uten Grenser til Aftenposten.no

Rostrup har selv jobbet i tilsvarende områder i Sør-Sudan. I regntiden er det ekstremt vanskelig å frakte nødhjelp inn i områdene hvor flyktningene befinner seg, og sier det vil kunne utvikle seg til å bli et «logistisk mareritt».

Akutt mangel på vann

Det finnes veldig lite vann og mat i området. Leger Uten grenser fokuserer på medisinsk hjelp, men må også pumpe, behandle og dele ut 130.000 liter vann om dagen. Organisasjonen har ingen mulighet til å imøtekomme det enorme vannbehovet i leiren alene.

– Vi gjør så godt vi kan, men det er veldig viktig at andre organisasjoner kommer på banen og at myndighetene bevilger mer penger til nødhjelpsarbeidet, sier Rostrup.

Nyankomne flyktninger søker trygghet i flyktningleirene, men også her møter de en tøff virkelighet.

FOTO: Robin Meldrum/Leger Uten Grenser

Han forteller at flyktningene som kommer til leirene, har gått i dagevis gjennom svært vanskelige områder. Mange klarer ikke selve flukten. Det fortsetter å strømme nye flyktninger til området, men mottaksapparatet mangler.

- Vi anslår at rundt en fjerdedel av barna har diaré, og det kan lett utvikle seg til epidemier.  Dette er fatalt fordi befolkningen er redusert fra før. Det er stor underernæring, og barna tåler veldig lite, sier Rostrup.

Norge bidrar

Ifølge miljø- og utviklingsminister Erik Solheim følger Norge nøye med på utviklingen i Sudan og Sør-Sudan.

Det som allerede var en vanskelig situasjon for mange folk i grenseområdene har blitt enda verre de siste månedene, opplyser han.

– Rundt 200.000 flyktninger fra Sør-Kordofan, Blånilen og Abyei bor i flyktningleire ved grensen mellom Sudan og Sør-Sudan. Det kan bli mange flere. I januar ble for eksempel over 100.000 mennesker avhengig av nødhjelp over natten etter sammenstøt i delstaten Jonglei, skriver Solheim i en e-post til Aftenposten.no.

Solheim var nylig på besøk i både Sør-Sudan og Sudan.

– Norge har allerede gitt over 200 millioner kroner i nødhjelp til de som er rammet i Sør-Sudan og Sudan. De norske pengene går gjennom FN, Røde Kors og hjelpeorganisasjoner som Leger uten Grenser, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp.

Angriper sivile

Siden juni i fjor har det vært en rekke sammenstøt mellom sudanske regjeringsstyrker og geriljaen SPLM-Nord i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan.

De siste månedene har volden eskalert kraftig, spesielt i delstatene Sør-Kordofan og Blå Nil-staten. Det rapporteres om en rekke bombeangrep mot sivilbefolkningen.

Ifølge FN er 360.000 mennesker fordrevet på grunn av krigshandlingene.

Les også

Siste fra Verden

Sudan og Sør-Sudan

* Siden juni i fjor har det vært en rekke sammenstøt mellom sudanske regjeringsstyrker og geriljaen SPLM-Nord i grensedelstatene Sør-Kordofan og Blå-Nilen som ligger i Sudan. Kampene har eskalert kraftig de siste månedene.

* Ifølge FN er 360.000 mennesker fordrevet på grunn av krigshandlingene.

* Sudan og Sør-Sudan skilte lag 9. juli i fjor, etter at partene i nord og sør hadde utkjempet Afrikas lengste borgerkrig mellom 1983 til 2005.

* Partene er fortsatt ikke enige om alle betingelsene for delingen. Uavklarte stridsspørsmål er blant annet hvor grensen skal gå og hvordan oljeressursene skal fordeles. Rundt 75 prosent av oljen ligger i Sør-Sudan.

* I Darfur vest i Sudan er en løsning på opprøret som startet i 2003, langt unna. Over 2 millioner mennesker bor fortsatt i flyktningleirer.

* Geriljaen i Sør-Kordofan og Blånilen, SPLM-Nord, skal ha slått seg sammen med en av Darfurs geriljagrupper, Bevegelsen for likhet og rettferdighet (JEM).

(Kilde: NTB)

Leger Uten Grenser

* Siden november i fjor har Leger Uten Grenser gitt medisinsk nødhjelp i leirene og gjennom mobile klinikker i landsbyer på grensen til Sudan, hvor flere tusen flyktninger også befinner seg.

* 50 internasjonale feltarbeidere arbeider sammen med 180 lokale hjelpearbeidere, og har sendt 180 tonn med medisinsk utstyr og utstyr for vannforsyning til leirene via fly, båt og bil.

* I leirene utfører Leger Uten Grenser over 2500 konsultasjoner, og hjelpeorganisasjonen har vaksinert nesten 30.000 barn mot meslinger.

(Kilde: Leger Uten Grenser)

 

Siste nytt