• Svært mange kinesere har fått Afrika som arbeidsplass. Det nye nasjonalteateret i Dakar i Senegal ble bygget med kinesiske midler og med kinesiske arbeidere på plass sammen med de lokale arbeiderne.

    FOTO: SEYLLOU/AFP

- Kina er Afrikas nye rollemodell

- Vesten er i ferd med å miste dominansen i Afrika. Kina, India og Brasil tar over, sier Norfund-sjef Kjell Roland. Han ønsker økte private norske investeringer i Afrika.

Les mer:

Afrika er antagelig den mest lønnsomme verdensdelen å investere i. Det har kineserne skjønt, og det er det på tide at også norske private investorer forstår. Det mener Kjell Roland, sjefen i Norfund, Norges investeringsfond for utviklingsland.

Under Norfunds sommerkonferanse i Oslo i dag vil han påvise hvordan vestlige lands innflytelse i Afrika sør for Sahara er blitt svekket, mens investeringsvillige land som Kina, India og Brasil kommer inn i stedet.

- Vesten er ikke lenger den samme rollemodellen for Afrika, sier Roland i et intervju med Aftenposten.

Bistanden fra vestlige land som er preget av finanskrisen kan bli svekket med så mye som 25 prosent. De afrikanske landene handler i økende grad med Kina, India, Russland og Brasil.

Nytenkning

Man har fått den nye økonomiske verdensordenen som man snakket om med stor idealisme for 20-30 år siden, men nå helt utenfor Vestens kontroll.

- Det har sine sider. Det positive er at Verdensbankens monopolmakt svekkes, men betydningen av menneskerettigheter og demokrati kan bli mindre, sier Roland.

Han mener den nye situasjonen gjør at vi i Norge må tenke nytt. Vesten kan ikke hindre investeringer fra Kina, men kan med egne investeringer fremme sin måte å gjøre det på.

- Vi må inn på bakken og få ting gjort. Privat sektor må inn. De vil kunne tilfredsstille både sine kommersielle interesser og bidra til utvikling. Fra norsk side er det særlig fornybar energi som vi kan bidra med, sier Roland.

Norsk interesse

Roland får støtte fra Afrika-kjenneren Halle Jørn Hanssen.

- Kina vil i løpet av få år være Afrikas viktigste handelspartner. 1000 kinesiske selskaper har investert i Afrika og det jobber kanskje så mange som 1 million kinesere der, sier Hanssen.

-Den store mangelvaren for Afrika har vært private investeringer. Men norske investeringer, særlig gjennom Statoil, har økt og bak de store norske selskapene ser jeg en økende interesse fra mindre norske selskaper for å investere i Afrika.

- Afrikanerne er lei av formynderskapet fra vestlige land, tror forsker Øyvind Eggen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

- Nå har de afrikanske landene bedre økonomi, og kan velge hvem de vil motta penger fra.

Vanskelig, men riktig

Han mener investeringer i Afrika kan være økonomisk interessant for private investorer. Dessuten kan det gi Norge et bredere forhold til afrikanske land. Han mener det også er på høy tid at Oljefondet legger mer penger inn i Afrika.

- Det har vært en åpenbar disharmoni mellom hvor Statens pensjonsfond har investert og hvor det har vært vekst, sier Eggen.

- De må sette seg inn i hvilke risikomomenter som finnes i Afrika og forholde seg til det. At det er vanskelig bør ikke stoppe oss, for ellers vil kinesiske og indiske forretningsfolk snappe mulighetene fra oss.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt