• Marte er blitt benådet

    I begynnelsen av juli ble Marte Dalelv dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai.Nå er hun benådet.

    VIDEO: NTB scanpix

Statseid avis i Emiratene:

- Marte Dalelv ble dømt fordi hun trakk voldtektsanmeldelsen

Myndighetene hadde ikke noe annet valg enn å dømme henne, mener avisen The National etter å ha lest rettsdokumentene.

I dag skriver den største engelskspråklige avisen i De forente arabiske emirater inngående om Marte-saken.

The National mener på lederplass at utenlandsk presse og menneskerettighetsgrupper «bør sjekke fakta før de beskylder De forente arabiske emirater for å kriminalisere et voldtektsoffer».

Avisen skal ha lest rettsdokumentene i saken. «En ting er klart: Juridisk sett var ikke dette noen voldtektssak», skriver avisen.

Seks dager etter anmeldelsen gikk nemlig Marte Dalelv til politiet og trakk voldtektsanmeldelsen. Ifølge rettsdokumentene, sitert av The National, sa hun da at alkoholpåvirkning var grunnen til at hun hadde levert voldtektsanmeldelsen.

Fikk råd fra arbeidsgiveren

- Jeg har ikke lest rettsdokumentene, så det er vanskelig for meg å kommentere. Men det stemmer at jeg trakk voldtektsanmeldelsen, sier Marte Dalelv til Aftenposten.

- Hvorfor gjorde du det?

- Jeg fikk råd fra min tidligere arbeidsgiver, Al Mana, at det ville være lurt å gjøre. Min sjef sa at jeg ville komme mye lettere ut av det, fordi det er veldig vanskelig å få noen dømt for voldtekt her, sier Dalelv.

Ifølge rettsdokumentene, slik The National siterer dem, skal hun etter at hun trakk anmeldelsen ha sagt at sexen mellom henne og kollegaen var frivillig.

- Jeg brukte aldri ordet «frivillig» selv, men på direkte spørsmål om det var frivillig svarte jeg ja, sier Dalelv.

Les også

Marte Dalelv har fått utreisevisum

Dermed kan hun reise hjem til Norge.

Dalelv har tidligere sagt til Aftenposten at hun ba kollegaen følge henne til rommet, da hun var full. I stedet skal han ha ledet henne til sitt eget rom, og bedt henne bli med inn. Til slutt ble Marte med inn, for ikke å lage oppstyr, og så har hun sagt at hun husker lite før hun våknet opp av at hun ble voldtatt morgenen etter.

Ifølge The National viser videobilder fra hotellet lagt frem i retten at Dalelv går inn til kollegaens rom med armen rundt livet hans, og med hodet hvilende på hans skulder.

The National er en statseid avis, men hevder selv å være uavhengig fra myndighetene.

- Min største feil

Avisen skriver at myndighetene i Emiratene som følge av at hun trakk anmeldelsen, og dermed hadde innrømmet både utenomekteskapelig sex, alkoholpåvirkning og falsk forklaring, ikke hadde noe annet valg enn å gå videre med en sak med minste strafferamme på ett år.

- Jeg tror ikke noen betviler at Marte har opplevd seg voldtatt. Men å trekke den voldtektsanmeldelsen var en fryktelig stor feil, og jeg tror det var på tide at noen så på denne saken med et perspektiv innenfra, sier en av redaktørene i The National som har jobbet med saken.

Marte innrømmer også at hun gjorde en tabbe ved å trekke anmeldelsen.

- Det er den største feilen jeg har gjort. Det var utrolig dumt av meg, men det var altså det jeg ble rådet til, sier Dalelv.

Hun sier at hun hverken konfererte med advokat eller det norske konsulatet før hun trakk anmeldelsen.

- Jeg hadde ikke min oppnevnte advokat med meg på det tidspunktet. Konsulatet var inne og forklarte om norsk regelverk og lovgivning, men jeg snakket ikke med dem før jeg trakk anmeldelsen, sier Dalelv.

Video

- Har vært arbeid siden dommen falt sist uke

Utenriksminister Espen Barth Eide er glad og lettet etter at Marte Dalelv ble benådet.

- Da jeg kom tilbake til min advokat, sa han at han mente vi fortsatt hadde en sjanse i retten. Under selve rettsforhandlingene fortalte jeg sannheten - at jeg var blitt voldtatt - og det har jeg holdt fast ved. Så jeg trodde at jeg ville slippe med en mye mildere straff, blant annet ved at jeg ikke skulle si meg skyldig for falsk forklaring, sier Marte.

Dalelv ble dømt til 16 måneders fengsel. Etter at norske medier omtalte saken, fikk saken stor oppmerksomhet fra norske myndigheter, medier i mange land og på sosiale medier.  Dalelv ble mandag benådet av emiren av Dubai. Hennes sudanske, tidligere kollega som hun opprinnelig anmeldte for voldtekt, ble også benådet.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt