• Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard, sier han er stolt over at også norske tegnere nå tør utfordre islam. - Vi må stå fast på den retten vi har til å ytre oss. Ytringsfriheten er det aller viktigste vi har, sier Westergaard.

    FOTO: PREBEN HUPFELD/SCANPIX

- Militante muslimer har notert seg dette

Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard er glad norske tegnere også tør utfordre islam, men regner med at Jan O. vil motta trusler.

LES OGSÅ:

Kurt Westergaard har fått føle på kroppen hvordan det er å utfordre islam. Han tegnet den mest kjente karikaturen som stod på trykk i Jyllands-Posten 30. september 2005 - en mann med en bombe i turbanen som illustrerer profeten Muhammed.

Westergaard og hans kone lever nå på hemmelig adresse etter at PET, det danske sikkerhetspolitiet, i fjor høst fant ut at en gruppe personer planla å drepe ham.

Livet forandret for alltid

12. februar ble tre personer med tunisisk bakgrunn arrestert, mistenkt for å stå bak planlegging av likvidering av Westergaard . To av disse ble utvist fra Danmark.

Men livet blir aldri det samme igjen. Westergaard skifter adresse opp til to ganger i måneden, og får ikke lov til å bevege seg uten at PET vet hvor han er. Han sier han gleder seg til å flytte hjem igjen, noe som vil bli snart, selv om huset vil bli omgjort til en borg.

Han gleder seg også over at Jan O., Adresseavisens tegner gjennom mange år, nå har gjort som ham selv, og tegnet en «Muhammed-karikatur».

- Jeg synes det er fint at Jan O. laget denne tegningen i denne situasjonen vi opplever nå, der ytringsfriheten blir angrepet på det aller groveste og uskyldige liv går tapt. Vi må stå fast på den retten vi har til å ytre oss. Ytringsfriheten er det aller viktigste vi har, sier Westergaard til Aftenposten.no.

Tror Jan O. får trusler

Han synes det både er modig og flott gjort at Jan O. har laget denne tegningen. Han mener det er en god og skarp tegning, men tviler på om den hadde skapt noe særlig oppsikt i Danmark. Der ville bare folk sagt: «Jaja, enda en ny karikatur, hva så?».

- Da jeg mottok drapstrusler, trykket alle de danske avisene, også dem som var imot den første publiseringen av karikaturene, tegningene på nytt . De viste for en hel verden av ytringsfriheten er det vi setter høyest, og for å vise solidaritet med meg. Jeg synes det er flott at også norske tegnere demonstrerer at ytringsfriheten eksisterer, og ikke lar seg skremme til taushet.

- Tror du Jan O. vil få problemer etter denne tegningen?

- Det vil være militante muslimer som har notert seg dette. Han har eksponert seg veldig med denne tegningen, og må nok regne med å få trusler.

- Jan O. var en skarp kritiker av karikaturene som Jyllands-Posten publiserte.

- Jasså, sier du det? Det visste jeg ikke. Jeg kjenner jo Jan O., og han må vel tydeligvis ha skiftet mening. Men det var jo slik at blant annet Politiken gikk hardt ut mot oss da vi trykket karikaturene, men skiftet mening da jeg fikk drapstrusler.

- De fleste norske aviser har ikke gjengitt tegningen fra Adresseavisen i artiklene om at nettopp Adresseavisen trykket tegningen. Også Aftenposten har latt være å gjengi tegningen.

- Det vil alltid være noen som tar avstand fra slike tegninger. Men vi må stå fast på at det er ytringsfriheten vi lever av, og ikke bli stående med hatten i hånda og si unnskyld.

- Alt er som normalt

Jan O. Henriksen i Adresseavisen sier at han ikke frykter for sikkerheten etter publiseringen av tegningen.

- Jeg kan ikke stå ansvarlig for hvordan folk velger å tolke tegningen. Om noen gjerne vil tolke den galt, er det lite jeg kan gjøre med det. På samme måte som jeg ikke kan gjøre noe med at folk mangler intellekt, sier Henriksen.

- Frykter du at noe kan skje deg?

- Jeg drev ikke med noen konsekvensanalyse under arbeidet. Og jeg håper jo også at muslimer har andre ting å gjøre enn å springe etter tegnere. Det skumleste som har hendt etter publiseringen, er da jeg skar meg noe voldsomt under barbering i dag tidlig.

- Abid Raja mener du bør si at denne tegningen faktisk er en karikatur av profeten, og ikke av en terrorist?

- Enkelte folk klarer ikke ha to tanker i hodet samtidig. Jeg har tegnet en person som skjuler seg bak profeten og religionen i sin terrorvirksomhet. Om tegningen min skulle forestilt profeten, ville tegningen vært helt meningsløs og direkte tåpelig. At en advokat ikke vet bedre enn som så, synes jeg er trist for klientene hans, som må gå på tap etter tap, sier Henriksen.

Ble lovet hele framsiden

Westergaard har opplevd det verste - at en hel muslimsk verden står i brann etter det som var ment som noen uskyldige tegninger i en dansk avis med opplag på drøyt 120.000 eksemplarer. At ambassader blir angrepet . Til nå er det registrert minst 139 personer som er døde som direkte konsekvens av karikaturene.

Men Westergaard har også opplevd det utroligste - at en journalist fra Saudi-Arabia vil ha ham til å stå frem og beklage tegningene. Westergaard ble til og med lovet hele framsiden.

- Journalisten var nok ute etter sitt livs skup da han ringte og presenterte ideen for meg. Jeg er jo ikke korrupt, men jeg tenkte på et tidspunkt at jeg skulle be om 270 jomfruer og to millioner petrodollar for å stille opp, sier han og ler høyt.

- Kona mi har faktisk laget en plan for hvordan vi skal komme oss ut av dette. Hun vil jeg skal kontakte en av de rike oljesjeikene og tilby ham å kjøpe tegningene for 100 millioner dollar. Så kan halvparten av pengene gå til danske karikaturtegnere, og resten deles mellom muslimer og aviser i Danmark som trenger dem. Deretter skal tegningene brennes på et enormt bål i Mekka, sier Westergaard.

Satte i gang en prosess

Han tror uansett karikaturstriden har ført til noe positivt i Danmark, uten at Westergaard har planer om å tegne Muhammed igjen.

- Jeg tror ikke det blir noen ny Muhammed-karikaturkrise. Men jeg tror denne saken har satt i gang en prosess, der både muslimske innvandrere og dansker har lært en del, selv om jeg alltid vil stå fast på at ytringsfriheten er det viktigste for meg.

Men hva tror han om eventuelle karikatur-tegninger av profeten i fremtiden?

- Jeg tror at alle avistegnere ligger søvnløse hjemme i sine senger hver natt og grubler på hvordan de skal klare å tegne profeten. Og jeg tror at redaktørene også ligger søvnløse hver natt og tenker på hva i all verden de skal gjøre om en av deres tegnere lager en Muhammed-karikatur. Da får vi et helvetes bråk med ambassadebranner og slikt!

Sier Westergaard og ler enda høyere.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

12. februar blir to menn med tunisisk bakgrunn arrestert i denne boligblokken i Århus, mistenkt for å ha planlagt å drepe Kurt Westergaard. FOTO: BRIAN RASMUSSEN / SCANPIX

Faksimile av Jyllands-Posten 7. februar 2006. FOTO: JOHN MCCONNICO / AP PHOTO