- Nå MÅ jo Ban kommeSe Støres pressekonferanse her- Det ville ha vært umulig for Ban Ki-moon å avlyse Norgesbesøket nå som Jonas Gahr Støre har minnet ham på hvor «hjertelig velkommen» han er, sier kommunikasjonsekspert.

FNs generalsekretær er invitert til Oslo og Svalbard senere denne uken, og skal etter planen lande i hovedstaden på søndag.

Mandag kveld bekreftet talskvinne Michele Montas i FN at Ban Ki-moon kommer til Norge som planlagt. Men han kommer ikke til å kommentere det mye omtalte norske notatet om hans innstas som FN-leder.

- Notatet er en intern sak i Norge, og Ban har ingenting å si om det, sa Montas til Reuters.

I slutten av forrige uke utsatte verdensorganisasjonen kunngjøringen av turen etter at Aftenposten publiserte et hemmeligstemplet UD-notat der FN-ambassadør Mona Juul .

Aftenposten får høre fra flere hold at det nå pågår et intenst diplomatisk spill mellom Norge og FN, der begge sider forsøker å unngå å tape ansikt etter at notatet fra Juul ble lekket.

«Diplomatisk dobbeltspill»

Søndag invitert Jonas Gahr Støre Aftenposten inn til en pressekonferanse , der også utenlandske journalister i Oslo var tilstede. Hovedbudskapet var dette: Ban Ki-moon er fortsatt hjertelig velkommen til Norge. Men Støre bekreftet ikke da at Ban faktisk kommer til Norge på søndag. - Dette er et diplomatisk dobbeltspill, sier kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal, som har god kjennskap til det norske diplomatiet i USA. - Det er som å ringe til noen du har invitert på middag dagen før de skal komme, for så å si: «dere ER hjertelig velkomne, altså». Da må man jo som gjest lure på hva som ligger bak.

Mottager: Ban

Ringdal sier at det ville ha vært umulig for Ban å la være å besøke Norge, selv om han trolig er svært lite fornøyd med innholdet i FN-ambassadørens notat.

FOTO: privat

- Og Norge er jo åpenbart også misfornøyde med mye i FN, som vi ser i Juul-notatet. Det kom jo også klart frem på søndag, da Støre ikke ville svare på hva han mener om Ban som generalsekretær. Begge sider er irriterte nå, men det er viktig for begge at de biter tennene sammen – så det spruter amalgam – så lenge besøket varer. UD var kjappe til å legge ut innhnoldet i pressekonferansen søndag på sine engelskspråklige nettsider. Dette tolkes av mange Aftenposten har snakket med som et tegn på at det var Ban Ki-moon som var ment som den endelige mottageren av Støres søndagsuttalelser.

- Burde sagt mer

Saken om Juul-notatet – et dokument som av mange omtales som et svært godt stykke diplomatisk arbeid – er blitt en stor internasjonal nyhet. Bladet Foreign Policy, som tidligere har vært svært kritisk overfor Ban, er blant dem som har viet saken mye oppmerksomhet. Nyhetsbyrået Reuters har også skrevet mye om saken, og har omtalt den som en PR-krise for FN. Derfor burde Støre gjort mer ut av pressekonferansen sin enn hva han gjorde, mener flere kilder. - Støre kunne kanskje tatt til seg mottoet til Rahm Emanuel (Obamas stabssjef, red.anm.), nemlig «never waste a good crisis», sier seniorrådgiver Eirik Bergesen i PR-selskapet Burson-Marsteller, som også har lang fartstid i UD. - Her kunne UD brukt anledningen til å fokusere på FN-reform, som har vært veldig viktig for Norge. Det er umulig å unngå å legge merke til at han ikke skryter av Ban når han får sjansen, men Støre kunne godt gått litt lenger og anerkjent at Norge har store forventninger til FN som ennå ikke er innfridd. - Det må være mulig å være litt upopulær, å være litt mer åpent kritisk, sier Bergesen.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt