• Støttespillere trygler Al Gore om å stille i presidentvalget.

    FOTO: TIMOTHY A. CLARY / AFP PHOTO

- Nå må Al Gore bli president

- Nå har ikke Al Gore noe annet valg enn å stille til presidentvalget i 2008, mener tilhengerne hans.Al Gore har i løpet av 2007 vunnet det meste av de gjeveste priser som deles ut for det han har drevet med. Han fikk en Oscar for filmen «En ubehagelig sannhet», en Emmy med den ungdomsrettede TV-kanalen Current TV, og nå altså Nobelprisen for sitt miljøarbeid. Nå øker presset mot ham for at han skal ta opp konkurransen i den viktigste konkurransen av dem alle, og forsøke å bli valgt til USAs neste president i 2008. - Vi trenger ikke flere priser, vi trenger en ny president, oppsummerte kommentatoren Brent Budowsky i sin blogg for to dager siden.
AftenpostenTV: Offentliggjøring av prisen.
AftenpostenTV: Aftenpostens Ole Mathismoen kommentere fredsprisen.

Flodbølge av støtte

På onsdag betalte noen av hans støttespillere 350.000 kroner for en helsides annonse i storavisen New York Times, der de nærmest bønnfaller ham om å erklære at han er kandidat til presidentvalget. Innsamlingen av pengene til annonsen ble arrangert av DraftGore.com, nettsiden til en organisasjon som ble startet etter at Gore tapte mot George W. Bush i det kontroversielle valget i 2000. De sier seg selvfølgelig fornøyd med at Gore er blitt tildelt Nobelprisen, og fastslår at prisen bare vil bidra til «flodbølgen» av støtte til Al Gore som USAs neste president og øke presset på ham til å stille som kandidat i 2008. - Han er i en unik posisjon til å endre på den ene saken han mener er viktigst i vår tid, heter det i en uttalelse som i går formiddag ble lagt ut på DraftGore.com. - Vi mener at under de rådende omstendigheter har han ikke noe annet valg enn å ta det ene skrittet som gjenstår for å få størst mulighet til å endre politikken i forhold til global oppvarming – å stille som kandidat til presidentvalget.

Fokus på klimaet

Al Gore selv har avfeid spekulasjonene om hvorvidt han vil stille til valg i 2008 og erklært at hans oppmerksomhet er rettet mot hvordan man kan løse klimakrisen. Han har i sine uttalelser imidlertid ikke kommet med noen kategorisk benekting av at han kan bli kandidat i siste liten. Enkelte meningsmålinger tyder da også på at han kan komme til å kunne stjele velgere fra de mest populære kandidatene på Demokratenes side, Hillary Clinton og Barack Obama. En meningsmåling foretatt i den viktige delstaten New Hampshire, som er blant de første til å avholde sitt primærvalg, viste at 29 prosent av Hillary Clintons velgere ville gå over til Gore dersom han stilte til valg, ifølge The Guardian. Clinton og de andre allerede annonserte kandidatene vil neppe sette pris på å få den tidligere visepresidenten som utfordrer. Gjennom filmen «En ubehagelig sannhet» har Gore nemlig økt bevisstheten omkring klimaspørsmål i USA, og da særlig hos de unge. Behovet for klimaendringer kan bli saken som vinner velgere, og som kan bidra til et klart skille mellom Demokratene og Republikanerne, som ikke akkurat har vist seg som miljøvenner under George W. Bush.

For sent?

Gore vil imidlertid få dårlig tid til å stable en effektiv valgkamporganisasjon på bena i tide, og risikerer at hele valget er avgjort før han eventuelt kommer skikkelig i gang. De første primærvalgene er allerede i begynnelsen av januar neste år, bare en måned etter at Gore får sin pris i Oslo. Kampen om å bli Demokratenes kandidat kan i praksis nemlig ha blitt avgjort allerede 5. februar neste år, den såkalte «Super Duper Tuesday», da 20 stater, deriblant folkerike stater som California og New York, holder sine primærvalg samtidig.

Les også:

Les også

Siste fra Verden