• Demonstranter protesterer i al-Qasser like ved Homs fredag. Natt til lørdag skal regjeringsstyrker ha bombet deler av Homs, ifølge aktivister.

    FOTO: Reuters

- Nye granatangrep mot Homs

Syriske sikkerhetsstyrker har ifølge øyenvitner bombet to bydeler i Homs, den syriske byen der opposisjonen står sterkt.

– Det var flere angrep mot gamlebyen i Homs i natt. Jeg har hørt åtte granater falle ned bare den siste timen, forteller regimekritikeren Karm Abu Rabea lørdag morgen.

Andre aktivister i området melder at den syriske regjeringshæren har rykket mannsterke inn i områdene rundt byen.

Ifølge eksilgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter ble minst én person drept og flere andre såret i nattens angrep. Gruppen anklager regimet i Damaskus for å bryte våpenhvilen.

Bil eksploderte

Lørdag formiddag kom det også meldinger om at en person var drept og to såret da en bil eksploderte i utkanten av hovedstaden Damaskus.

Ifølge en aktivist skjøt regjeringssoldater mot bilen før den eksploderte. Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Våpenhvilen i Syria trådte i kraft torsdag morgen, og har med noen få unntak holdt. Lørdag skal FNs sikkerhetsråd stemme over en resolusjon som tar til orde for å sende en internasjonal observatørstyrke til landet.

Styrken blir trolig ledet av den norske generalmajoren Robert Mood, og den første gruppen på vel 30 observatører kan bli sendt inn i Syria raskt dersom resolusjonen blir vedtatt.

Sikkerhetsrådet krangler

Avstemmingen skulle egentlig ha blitt gjennomført fredag, men ble utsatt til lørdag på grunn av krangel om detaljer.

Russlands FN-ambassadør Vitaly Tsjurkin sier han ikke er «fullstendig fornøyd» med de pågående samtalene, og han kan legge ned veto også denne gangen.

Russland og Kina har allerede brukt sin vetorett i Sikkerhetsrådet to ganger tidligere mot resolusjonsforslag om konflikten i Syria.

Fredsplan

Våpenhvilen er en del av fredsplanen som FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan har utarbeidet. Sammen med Mood har Annan vært i harde forhandlingsrunder med myndighetene i Damaskus for å få dem til å gå med på å stanse voldsspiralen i landet.

Over 9.000 personer er ifølge FN drept i det 13 måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assad.

Opposisjonsgruppen Den lokale koordinasjonskomiteen sier den så langt har registrert 81 brudd på våpenhvilen siden den ble iverksatt torsdag morgen.

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt