• Bo Xilai skal ha avlyttet telefonene til andre partiledere i det kinesiske kommunistpartiet.

    FOTO: AP

- Partitopp avlyttet presidenten i Kina

Nye avsløringer forteller hvorfor den karismatiske partitoppen Bo Xilai ble kastet fra makten.

Foreløpig har ledelsen i det kinesiske kommunistpartiet vært svært ordknappe om beslutningen om å fjerne Bo Xilai - tidligere en av kronprinsene i partiet - fra stillingen som partisjef i Chongqing og som medlem av politbyrået.

Men torsdag kunne avisen The New York Times avsløre hva som ligger bak anklagene om «alvorlige disiplinære brudd», den korte begrunnelsen som ble gitt da Bos fall fra makten ble offentliggjort 10. april.

Oppdaget avlytting av presidenten

61-åringen avlyttet nemlig telefonene til andre partiledere, kan avisen fortelle, med henvisning til et titall anonyme kilder i partiapparatet.

Selv Kinas president, Hu Jintao, skal ha blitt avlyttet da han ringte en tjenestemann i Chongqing i august i fjor, ifølge den amerikanske avisen.

Avlyttingen ble oppdaget og førte til en etterforskning som til slutt felte Bo Xilai.

Saken viser hvordan toppledelsen i Kinas kommunistparti - verdens største politiske organisasjon med over 70 millioner medlemmer - preges av mistillit og interne kamper.

- Ledelsen vet at de må vokte seg fordi de aldri kan vite hvem som ønsker å dolke dem i ryggen, sier Roderick MacFarquhar, en historiker med partiledelsens indre stridigheter som spesialfelt, til The New York Times.

Avslørt av kinesisk nettsted

Avlytting skal være svært utbredt blant partiledere på lokalt og sentralt plan.

Bo Xilai skal ha brukt ulike avlyttingsmetoder som et ledd i sin antikorrupsjonskampanje i Chongqing, der han angivelig også sørget for at politiske motstandere og andre konkurrenter ble arrestert.

Mannen som hadde ansvaret for prosjektet skal ha vært politisjefen i byen, Wang Lijun - den samme mannen som flyktet fra Chongqing 6. februar for å søke tilflukt på det amerikanske konsulatet i nabobyen Chengdu.

Ryktene om at Bo Xilai skal ha avlyttet andre partiledere har versert på kinesiske nettsteder i over en måned. I slutten av mars publiserte boxun.com, et kinesisk-språklig nettsted med base i USA, en artikkel med den samme informasjonen, bortsett fra at avlyttingen av Hu Jintao ikke ble nevnt.

Brite drept med cyanid

Avsløringene om avlyttingen er den hittil siste nyheten i den største politiske skandalen som har rammet det kinesiske kommunistpartiet siden massakren i Beijing i 1989.

Partiledelsen har lovet full åpenhet i etterforskningen av Bo Xilai, men kildene til The New York Times sier at avlyttingen trolig ikke er noe Beijing-myndighetene ønsker oppmerksomhet rundt.

Trolig vil en eventuell tiltale mot Bo handle om korrupsjon og hans eventuelle rolle i drapet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood, som ble funnet død på sitt hotellrom i Chongqing i november.

Den hovedmistenkte i denne drapssaken er Bos kone, Gu Kailai. Ifølge den britiske avisen The Daily Telegraph skal hun selv ha vært på hotellrommet da Heywood ble giftdrept med cyanid.

Heywood var lenge en nær venn av Bo og Gu, men skal ha kommet på kant med ekteparet da han nektet å hjelpe dem med å flytte store pengesummer ut av landet.

Kona risikerer dødsstraff

Politisjefen, Wang Lijun, skal raskt ha oppdaget at Gu sto bak, noe som førte til at han flyktet fra byen i frykt for å bli drept.

Wang fortalte de amerikanske diplomatene i Chengdu om drapsmistankene, ifølge den britiske utenriksministeren William Hague. Etter 36 timer på konsulatet ble han hentet av representanter for Beijing-myndighetene.

En søknad om politisk asyl til USA ble avslått, trolig etter at president Barack Obama ble involvert i saken.

Gu risikerer dødsstraff dersom hun blir dømt for drap. Hvilken straff Bo Xilai måtte få, avhenger av tiltalen. Få vil bli overrasket dersom han dømmes til livstid i fengsel.

Partiledelsen byttes ut

Skandalen rundt Bo Xilai skjer på et svært uheldig tidspunkt for ledelsen i det kinesiske kommunistpartiet. I høst skal partieliten samles til et møte der den nye ledelsen skal utpekes.

I partiets øverste ledelse - politbyråets stående komité - skal syv av ni personer byttes ut.

Disse ni tar alle de viktigste avgjørelsene i landet og sitter i fem år.

Bo Xilai, en tidligere handelsminister, ble frem til mars i år ansett som en selvsagt kandidat til denne elitegruppen. Han var - og er fortsatt - svært populær i Chongqing, der han anses som en politiker som kjempet for vanlige folk.

Med sine massemønstringer og antikorrupsjonskampanjer - kombinert med et jerngrep om mediene slik at de alltid fremstilte ham i et svært positivt lys - skapte han nærmest en personkult i Chongqing.

Mye tyder på at han ble fryktet og ansett som en trussel av andre i partiledelsen. Avsløringene om at han avlyttet telefonsamtalene deres gjorde trolig ikke denne frykten mindre.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Uroen i Kinas kommunistparti

* I mars ble Bo Xilai, partisjef i millionbyen Chongqing, fjernet fra sin stilling og sparket ut av politbyrået. Det var ventet at han ville bli valgt inn i politbyråets stående komité, Kommunistpartiet mektigste organ.

* Like etterpå ble Bos kone, Gu Kailai, arrestert og varetektsfengslet, mistenkt for medvirkning til drapet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood.

* Den 18. partikongressen, som etter planen skal holdes til høsten, skal velge en ny ledelse i Kommunistpartiet.

* Visepresident Xi Jinping, skal bli Kinas nye partileder og president, mens ny statsminister blir Li Keqiang. De øvrige medlemmene den stående komiteen skal alle skiftes ut.

* Rykter vil ha det til at partikongressen kan bli utsatt på grunn av uenighet om sammensetningen av den nye ledelsen.

* En gruppe partiveteraner krever nå at Zhou Yongkang, ett av medlemmene av den stående komiteen, må fjernes alt før kongressen.

Kilde: NTB

Siste nytt