• En ung mann i Husby står i et ødelagt telefonskur. Skuret ble ødelagt i løpet av opptøyene som har preget forstaden de to siste dagene.

  FOTO: Stein J. Bjørge

 • Mediene har flokket til Stockholm-forstaden på grunn av opptøyene.

  FOTO: Stein J. Bjørge

 • Lokale frivillige har kjøpt inn brannslukningsutstyr i tilfelle nye opptøyer.

  FOTO: Stein J. Bjørge

 • Sporene etter to netter med opptøyer er tydelige.

  FOTO: Stein J Bjørge

Opptøyene i Stockholm:

- Politiet misbruker makten sin

STOCKHOLM (Aftenposten): Etter to netter med opptøyer er det tett med politi i rabantbyen Husby. Men ungdommen der opprøret startet mener politiet ikke tør å ta tak i forstadens virkelige problemer.

- Nesten alle som bor her vil flytte herfra, sier Bahaldin Mohammed til Aftenposten.

Han driver et renseri i sentrum av Husby, like i nærheten av der flere biler er brent ned de siste dagene. Opp mot hundre biler er ødelagt, syv politimenn er skadet og seks ungdommer er pågrepet etter to netter med voldelige opptøyer rettet mot politi og brannvesen i Stockholms forsteder. Husby er opprørets sentrum.

- Jeg flyttet selv herfra da jeg hadde muligheten, til et sted med bedre skoler og barnehager og der flere har jobb. Her oppe går nesten alle på sosialhjelp, sier Mohammed.

Stoler ikke på politiet

Spør du folk i Husby hvorfor de er frustrerte, svarer de at politiet har sluppet unna med drapet på en 69 år gammel Husby-beboer for en uke siden.

Mannen var bevæpnet med kniv og ble skutt av politiet i sin egen leilighet. Organisasjonen Megafon er blitt opprørets talerør. De mener episoden med 69-åringen var dråpen i glasset, og at roten til opprøret er strukturelle problemer og sosial ulikhet neglisjert av svenske myndigheter.

Helle Skjervold, utenriksjournalist i Aftenposten
- Folk er urolige over at politiet kan bruke den typen metoder ustraffet. Folk er misfornøyde med en stat som bruker politiet for å løse sine problemer, det er rett og slett ikke riktig vei å gå. Det er politikerne som har beslutningsmyndighet som kreves for å endre samfunnet strukturelt. Det er en brist i systemet. Men politiet bør også endre sine arbeidsmetoder, sier Megafons talsmann Rami Al-Khamisi til Aftenposten.

- Det er meningen at man skal føle seg trygg når man ser politiet. Men politiet her misbruker makten sin, og så går de hjem og legger seg i de trygge svenske bydelene der de bor. Politiet trakasserer oss og fremprovoserer situasjoner, sier en 17 år gammel gutt som ikke vil ha navnet i avisen.

Høy innvandrerandel

Det lille torget i Husby har de siste dagene vært beleiret av synlig politi og brannfolk, side om side med lokale tenåringer.

Området består av lavblokker fra etterkrigstiden og 70-tallet. To ungdommer holder opp et lite hjemmelaget skilt der de appellerer til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Det er dette vi vil få frem. De svenske myndighetene er håpløse, men kanskje noen i FNs korridorer kan få denne beskjeden og forstå at Sverige ikke vet hvordan de skal hjelpe sine minoriteter.

Innvandrerandelen i bydelen er høy. 38 prosent av alle 20-25-åringer i Husby har hverken skoleplass eller jobb, ifølge Aftonbladet.

- Vi forsvarer ikke voldsbruken her, men vi prøver å forklare hvorfor det skjer, sier Rami Al-Khamisi i den lokale organisasjonen Megafonen.

FOTO: Stein J. Bjørge

Al-Khamisi tror innvandrerbakgrunnen gjør at unge i forstedene ikke gis de samme mulightene.

- Vi lever i et av de mest segregerte stedene i verden. Det foregår en systematisk diskriminering på arbeidsmarkedet og på boligmarkedet, og samtidig vokser fremmedfientlige partier. Dette samfunnet er splittet, og forskjellene øker. Vi får ikke ta del i Sveriges velferd.

- Mener vi er «svartskaller»

Mange av de unge i Husby forteller om personlige ubehagelige episoder med politiet. Flere hevder politiet i opprøret har kommet med rasistiske bemerkninger.

- De mener vi er «svartskaller», skjønner du hva det betyr? I deres øyne er jeg en kriminell, sier en 21-åring som bare vil ha fornavnet Adam i avisen.

Adam har bodd hele sitt liv i Husby, men sier han hadde flyttet på dagen om han kunne.

Les også

Bråket i Stockholm sprer seg

STOCKHOLM (Aftenposten.no): Politiet utelukker ikke nye opptøyer i dag.

- Jeg skjønner politiet, de er også redde. Hadde jeg vært politimann hadde jeg sikkert gjort det samme. Men de vil ikke ta tak i de større problemene, de er redd for å konfrontere det.

Vil beskytte familien

21-åringen sier han støtter politikritikken, men at han ikke selv deltar i opptøyene.

- Nei, i natt kommer jeg til å stå utenfor inngangsdøren min for å beskytte familien min.

De unge er overbeviste om at bråket ikke er over, selv om politiet har trappet opp innsatsen i området betraktelig.

- Ingen klarer å si nei til disse ungdommene. De er ikke redd for noe, de gjør som de selv vil. De hører ikke på noen, sier renserieier Mohammed.

Megafons talsmann Al-Khamisi sier de tar avstand fra voldsbruken, og at de håper det ikke vil bryte ut nye opptøyer.

- Vi forsvarer ikke voldsbruken her, men vi prøver å forklare hvorfor det skjer. Den volden politiet utøver, straffes aldri. Men når det brenner biler, blir det anmeldt.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt