• Aktivister i byen Homs sier at noen hundre opprørssoldater kjemper mot 7.000 regjeringssoldater om kontrollen over byen.

    FOTO: REUTERS

- Slåss mot 7000 soldater

Den syriske presidenten skal ha satt inn 7000 soldater mot noen hundre opprørere i bydelen Baba Amr i Homs, ifølge syriske aktivister.

Syriske opprørere kjemper med ryggen mot veggen i den beleirede byen Homs. Torsdag oppgir de å kjempe mot 7000 regjeringssoldater, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Be for Den frie syriske armé! Ikke spar på deres bønner, lyder budskapet fra Assads motstandere.

Den frie syriske armé (FSA), den viktigste væpnede motstandsgruppen mot president Assads regime, oppfordrer nå opprørere i andre deler av landet til å starte nye offensiver mot syriske sikkerhetsstyrker for å lette trykket mot Homs.

Tusenvis på flukt

Homs, som er Syrias tredje største by, har vært under beleiring og befolkningen blitt beskutt i snart en måned. Kampene har sendt en stor del av Homs’ én million innbyggere på flukt.

Les også

Annan oppfordrer Assad til å samarbeide

FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, håper snart å kunne besøke landet.

Men desertører fra regjeringsstyrkene og opprørsoldater i byen, som har gått sammen under navnet «Den frie syriske armés Farouqbrigade», sverger å slåss til siste mann, sier en av aktivistene til Reuters.  

Men ifølge andre kilder har deler av brigaden allerede flyktet fra bydelen.

En regjeringskilde sier til AFP at det nå bare finnes noen få lommer i byen hvor motstanden mot regimets styrker fortsetter.

Panserdivisjon mot Baba Amr

Ifølge diplomater skal det være et elitekorps, 4. panserdivisjon, som er satt inn mot bydelen Baba Amr. Den ledes av Maher al-Assad, som er presidentens bror. Den yngre broren kontrollerer en fryktet del av Syrias væpnede styrker, Den republikanske garden, med 12.000 elitesoldater.

Da de syriske regjeringsstyrkene onsdag innledet offensiven mot byen, som er arnestedet for opprøret mot Assads regime, sa en representant for den syriske armé at byen raskt ville falle.

- Baba Amr vil være under fullstendig kontroll i løpet av de kommende timene. Vi skal rense området for bevæpnede elementer, sa vedkommende til nyhetsbyrået AP.

Medlemmer av den Frie syriske armé i bydelen Baba Amr i Homs kjemper mot syriske regjeringsoldater om kontrollen over byen.

FOTO: REUTERS

Men ifølge syriske aktivister skal opprørssoldater fra FSA ha lyktes med å stanse fremrykningen til regjeringssoldatene.

- De har forsøkt å komme inn i bydelen Baba Amr, men Den frie syriske armé driver dem tilbake, sa en av aktivistene ifølge BBC.

Homs uten nødhjelp

Det er mangel på mat og medisiner, og mange syrere får ikke legehjelp fordi det er for farlig å forlate hjemmene deres for å komme til sykehus eller til leger, ifølge Bijan Farnoudi, Røde Kors’ internasjonale talsmann.

- Røde Kors var inne i Homs siste gang på mandag. Da avleverte vi forsyninger. Det var siste gang vi kunne komme inn i byen. Siden har sikkerheten vært for dårlig, sier han til Politiken.dk

Tirsdag i forrige uke ba Røde Kors om en to timer lang våpenhvile hver dag, for å kunne nå frem til de nødlidende innbyggerne i Homs. Det har ikke den syriske regjeringen gått med på.

Militærkontor

Syrias nasjonale råd (SNC) sier at det har dannet et militærkontor for å koordinere Den frie syriske armé med andre deler av opposisjonen.

- Den syriske revolusjonen begynte som en ikke voldelig bevegelse, og har fulgt en fredelig linje i flere måneder. Situasjonen er endret og SNC vil påta seg ansvaret i lys av den nye situasjonen, sier SNC i en kunngjøring.

Les også

Syrisk opposisjon vil kontrollere væpnet opprør

Det syriske nasjonalrådet (SNC) sier de vil sette opp et militærkontor for å overvåke og styre den væpnede motstanden mot regimet.

Ifølge SNC vil det nye organet bestå av både offiserer og sivile, som vil få i oppgave å samle og styre væpnede opprørsstyrker og deres finanser, skriver NTB.

SNC, som ble opprettet i august i fjor, ble anerkjent som «den rettmessige representanten» for Syrias opposisjon på et møte blant land som støtter rådet. SNC støtter opprørshæren som kjemper mot president Bashar al-Assads styrker med våpen, og ønsker en militær intervensjon i Syria.

FN fordømmer Syria

FNs menneskerettighetsråd vedtok torsdag en fordømmelse av Syrias angrep mot sivilbefolkningen. Resolusjonen ble vedtatt med 37 mot tre stemmer. Russland, Kina og Cuba stemte imot.

I resolusjonen blir Syria fordømt for brudd mot menneskerettighetene, og blir bedt om å stanse angrepene mot sivilbefolkningen. Den syriske regjeringen blir bedt om å gi FN og andre humanitære organisasjoner adgang.

Les også

13 syrere drept i forsøket på å redde journalister ut av Homs

Et vågalt og kaotisk forsøk på å smugle ut fire journalister fra Syria kostet 13 syriske aktivister livet.

Resolusjonen ble lagt frem av noen av de arabiske gulfstatene med støtte fra vestlige land.

Aktivistene hevder at mer enn 7.500 mennesker er drept i Syria siden opprøret mot Assads regime startet i mars i fjor.

Syriske myndigheter sier på sin side at minst 1.345 soldater er drept under kamper med ”bevæpnede gjenger og terrorister”, og hevder 2.493 sivile har mistet livet.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt