• Slik skal Oslo beskyttes mot angrep fra luften

    Luftvernartilleri skal beskytte Obama mot angrep fra luften under presidentens besøk torsdag og fredag.

    VIDEO:

  • President Barack Obama og hans kone Michelle vinker på vei inn i flyet for å dra til Oslo. FOTO: AP Photo

    FOTO: Charles Dharapak

- TV-bildene former USAs syn

TV-bildene som sendes fra Oslo rådhus i dag, vil virke sterkt inn på amerikanernes syn på fredsprisen og Barack Obama, mener senioranalytiker i amerikanske Gallup.

Fredsprisen 2009

Tildelingen av Nobels fredspris til USAs president har vakt undring verden over. «Så jävla dumt» skrev en svensk avis.

Jagland & co - "progressive typer"

Ikke minst i vinnerens hjemland er reaksjonene sterke. Mange mener Obama får prisen for tidlig. I amerikanske medier er nordmenn fremstilt som en ønsketenkende heiagjeng for en president som på mange måter er forgjengerens motsetning.

Kommentatoren Yoni Brenner i The New York Times har innført begrepet « thorbjorned» om velmente gester som blir til besvær for mottakerne. “Wow, those Scandinavians completely thorbjorned my hard-earned political capital,” skriver Brenner i sin spesielle versjon av takketalen Obama skal holde i Oslo rådhus i dag.

CNNs reporter Jonathan Mann har nærmest latterliggjort Nobelkomiteen .

- For amerikanere er disse personene for det meste sosialdemokrater og sosialister, progressive typer. De kommer fra et halvsosialistisk skandinavisk land, og har sin egen oppfatning av hvilken president de liker og hvilken president de ikke liker, har Mann forklart sine seere.

På den politiske høyresiden i USA trekker man frem konspirasjonsteoriene.

Har rammet fredsprisens omdømme

66 prosent av amerikanere mener Obama ikke fortjener Nobelprisen. Det viser en meningsmåling gjennomført av Quinnipiac University Polling Institute.

- Vår måling viser dessuten at drøyt 40 prosent mener fredsprisen etter denne tildelingen har sunket i verdi, sier instituttets talsmann Peter Brown til Aftenposten.no.

Dette er dårlige nyheter for det norske nobelinstituttet. - Men det bør ikke tolkes som at amerikanere flest har fått et mer negativt syn på Norge og nordmenn, mener Brown.

- Det amerikanere legger vekt på, er at Norge har et vennligskapelig forhold til USA, at dere har et velfungerende samfunn og god økonomi, sier han.

- TV-bildene avgjør

Også meningsmåling-giganten Gallup i USA har tatt Nobel-pulsen på det amerikanske folk. Bare ti prosent av amerikanske republikanere mener Obama fortjener fredsprisen. 59 prosent av demokratene mener prisen er fortjent, viser målingen.

- Under seremonien kommer Obama trolig til å ha snippkjole og hvitt slips. Den norske kongen vil være i rommet. Bildene av alt dette kommer til å forme amerikanernes syn på både Obama og fredsprisen, på samme måte som bildet av Obamas dype bukk for den japanske keiseren i november vakte sterke følelser i USA, sier senioranalytiker Frank Newport i Gallup.

Forøvrig vil ikke årets kontroversielle fredpristildeling påvirke amerikanernes syn på Norge og nordmenn, mener han:

- Man kan like det eller ikke like det, men amerikanere er ikke særlig opptatt av andre utland enn Japan, Kina og Russland, fastslår Gallup-toppen.

Les mer under bildet.

Dette bildet av Obamas dype bukk for Japans keiser Akihito og keiserinne Michiko vakte sterke følelser i USA. Han vil bli fulgt med argusøyne når han trekker i finstasen og mottar fredsprisen i kongeparets nærvær i dag. FOTO: AFP/SCANPIX

FOTO: MANDEL NGAN

Norge - er det et land?

Verdens ledende omdømmeekspert Simon Anholt bekrefter at amerikanere flest har et svært vagt forhold til fredsprisnasjonen Norge.

- Amerikanere er slett ikke sikre på forskjellen mellom Norge og de andre nordiske og nord-europeiske landene, og ser gjerne disse landene som én blokk, sier han til Aftenposten.no.

- For dem som liker Obama og hans fredspris, kan tildelingen forsterke positive følelser overfor Europa. Men for Obamas kritikere bekrefter tildelingen at alle europeere er vasne liberalere som ikke forstår hvordan verden virkelig fungerer, mener Anholt.

UD vet å markere avstand

- Jeg tror de fleste amerikanske politiske kommentatorer og politikere som har vært negative til prisen, evner å isolere det fra norsk politikk som sådan. Nobelkomiteen er ikke norske myndigheter, og dette er et skille Utenriksdepartementet (UD) og norske myndigheter jobber bevisst for å ivareta, sier tidligere UD-medarbeider Eirik Bergesen, som nå er seniorrådgiver i kommunikasjonsselskapet Burson-Marsteller.

Eirik Bergesen. FOTO: SCANPIX

FOTO: Larsen, Håkon Mosvold

- Kan kontroversen omkring tildelingen gjøre det vanskeligere for norske myndigheter å bruke Nobelprisen som et virkemiddel for å gi Norge et godt omdømme?

- De fleste vil nok se på tildelingen som velment. Nobelkomiteen har rett i at prisen har vært kontroversiell tidligere. Det ligger også i prisens natur at den kan være kontroversiell. Den har i ytterste konsekvens potensial til å skade Norges omdømme, men jeg tror ikke det er noen grunn til å være bekymret for det denne gangen.

- Forsterker tildelingen inntrykket av at nordmenn står langt til venstre for det politiske sentrum i USA?

- Jeg skjønner at det inntrykket er skapt i USA. Det er gode grunner til å oppfatte prisen som en anti-Bush-pris, den tredje etter tildelingene til Jimmy Carter og Al Gore. Det sier også endel om Norges forhold til USA. Jeg er redd Nobelkomiteen kan ha en overdreven tro på Nobelprisen som politisk virkemiddel, sier Bergesen.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt