• Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen er lite imponert av Ban Ki-moons håndering av toppjobben i FN.

    FOTO: FLYKTNINGHJELPEN

- UD må gripe inn overfor FN

Flyktningehjelpen er helt enig med FN-ambassadør Mona Juul om at Ban Ki-moon er en dårlig FN-sjef. - Nå må dette bli en politisk sak, slik at Ban ikke får en ny periode, sier organisasjonens generalsekretær.

Flyktninghjelpen er den norske organisasjonen som jobber mest opp mot FN, og har blant annet hatt store operasjoner for å bistå flyktninger i Sri Lanka, Afghanistan og Kongo. Måten FN ledes på er derfor en svært viktig sak for generalsekretær Elishabeth Rasmusson. Hun er helt enig med FN-ambassadør Mona Juul om at den sittende FN-sjefen, Ban Ki-moon, svikter på svært mange felt. Aftenposten skrev onsdag om notatet fra Juul til UD der hun hudfletter Ban for hans manglende engasjement og lederevner. - Jeg må si at det hun skriver, stemmer helt overens med både det vi hører fra andre medlemsstater og andre organisasjoner. Det stemmer også overens med vår egen vurdering av Ban Ki-moon, sier Rasmusson til Aftenposten.no. - Han er ingen sterk leder. Tvert imot er han utydelig og uten moralsk tyngde. Han har ikke tatt fatt i de store konfliktene rundt om i verden for å bidra til å finne en politisk løsning.

- Overkjøres av mektige land

For Flyktninghjelpen fører dette til store vanskeligheter, mener Rasmusson.

FOTO: HELGE MIKALSEN/VG

- FN er tuftet på moralsk integritet og prinsipiell troverdighet. Når Ban Ki-moon ikke klarer å fremme disse prinsippene, gjør han FN irrelevant, noe som påvirker den politiske tyngden som organisasjoner som vår kan ha, sier hun. Hun legger til at Ban virker å la seg overkjøre av mektige FN-land, og at han ikke uttaler seg uavhengig av disse. - Han har ingen selvstendig posisjon som generalsekretær, og er først og fremst opptatt av hva store og tunge medlemsland mener. Derfor bidrar han heller ikke til å løse konflikter. Rasmusson mener at Bans forgjenger, Kofi Annan, hadde en mye sterkere profil som FN-sjef. - Han fremmet sikkerhet på en utmerket måte, ved å gå inn i konflikter, analysere dem og arbeide med partene på et prinsipielt grunnlag. Det synes jeg ikke Ban gjør, sier hun.

Krever politisk press

Ban Ki-moon, som er halvveis i sin femårsperiode som generalsekretær, besøker Norge 31. august. Rasmusson håper at Norge benytter seg av muligheten til å presse ham for å få til endringer. Norge må også jobbe aktivt overfor andre for å snu situasjonen med det dårlige lederskapet i FN-sekretariatet, mener hun. - Det er veldig mange som mener det samme som oss. Nå er det viktig at dette blir til en politisk situasjon. Det blir for sent å gjøre det når perioden hans nærmer seg slutten, for da vil veldig mye allerede være avgjort. Det er akkurat nå det er mulig å forbedre hans ledelse og kanskje sørge for at han ikke får en ny femårsperiode, sier Elisabeth Rasmusson.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.