• I helgen var det store demonstrasjoner i Budapest mot EU og til støtte for regjeringens selvstendighetspolitikk.

    FOTO: BERNADETT SZABO/REUTERS

- Ungarns Orbán viser vilje til å komme EU i møte

Brev fra Ungarns statsminister kan medvirke til å dempe konflikten med EU.

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso har mottatt et brev fra den ungarske statsministeren Viktor Orbán som kan bidra til å bedre klimaet mellom Ungarn og EU, ifølge Politiken.dk, som siterer det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Brevet kom som en reaksjon på at Barroso tirsdag advarte Ungarns regjering om at landet kan komme for EU-domstolen dersom landets nye omstridte lover ikke endres.

- Orbán har etter at vi i går meddelte at vi innleder den juridiske prosessen sendt oss et brev, hvor han viser vilje til å finne en løsning, sier Barroso

Han antyder med dette at den juridiske striden mellom EU og Ungarn om landets omstridte grunnlov kan avsluttes før saken ender for EU-domstolen. Men i tillegg til juridiske reaksjoner kan EU ønske å diskutere politiske reaksjoner. 

Dialog

EU-eksperter har tro på at EU og Ungarn vil finne en løsning på konflikten før denne havner i rettssystemet.

- EU vil i første omgang forsøke å løse konflikten ved hjelp av dialog, og heller benytte gulrøtter enn pisk. Dersom det ikke nytter, vil EU benytte sanksjoner for å tvinge Ungarn inn i folden, sier Erik O. Eriksen, professor ved Universitet i Oslo.

Den økonomiske situasjonen i Ungarn er svært vanskelig, og før jul så Orbán seg nødt til å be om økonomisk bistand. Men dersom landet blir nektet lån, frykter Eriksen at det kan provosere ytterliggående høyrepolitiske krefter i landet. I helgen var det store demonstrasjoner i Budapest mot EU og til støtte for regjeringens selvstendighetspolitikk.

- Dersom landet blir nektet lån, kan det være å helle bensin på bålet og stimulere antidemokratiske krefter. Stemningen blant folk er ganske hatsk, og hardere virkemidler kan fort virke provoserende, sier EU-eksperten.

Han mener lovendringene i Ungarn er et klart brudd med demokratiprinsippene som landet har underskrevet på, og at det vil være vanskelig for Ungarn å være med i EU uten å være i harmoni med EUs regelverk.

- EU har et godt rykte på seg for å sikre demokratiet og rettsstaten. Dersom EU ikke fortsetter å holde denne fanen høyt og viser unnfallenhet i denne saken, vil det ikke ta seg bra ut overfor mange av de andre nye medlemsstatene, sier Eriksen.

- Tro på enighet

Ungarn har fortsatt mulighet gode muligheter til å korrigere kursen, og brevet fra Ungarns statsminister kan være et første skritt mot enighet mellom partene.

- Det er ikke voldsomme endringer som EU-kommisjonen krever av Ungarn, og jeg tror de vil komme til enighet, sier Peter Nedergaard, EU-professor ved Københavns Universitetet.

Ungarns kritiserte statsminister, Viktor Orbán møter EU-kommisjonens leder Manuel Barroso for nye samtaler i Brussel tirsdag i neste uke.

 

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt