• Norske soldater patruljerer i Faryab-provinsen. Bildet er ikke fra stedet der de kinesiske anleggsarbeiderne ble kidnappet.

    FOTO: SCANPIX

- Var 500 meter unna kidnapping

Norske soldater skal ha vært bare 500 meter unna da en seks personer ble kidnappet i Afghanistan. Provinsguvernør reagerer på at soldatene ikke grep inn.

Les også:

I januar 2010 ble to kinesiske bygningsarbeidere og fire afghanere kidnappet i Faryab-provinsen i det nordlige Afghanistan. De arbeidet med den store Ringveien, et internasjonalt prestisjeprosjekt for å bedre infrastrukturen i det krigsherjede landet.

Men opprørsaktivitet har skapt store problemer, og flere kinesiske anleggsarbeidere har blitt kidnappet. 16. januar ble to biler stoppet på grensen mellom Qaisar og Ghormach-distriktet av militante opprørere, som ifølge et afghansk nyhetsbyrå var tilknyttet Taliban.

- Ineffektive nordmennEpisoden ble på et møte mellom guvernør Abdul Shafaq og en delegasjon fra den amerikanske ambassaden brukt som eksempel på det han mener er norske styrkers manglende vilje til å gripe inn i voldelige konflikter.

Ifølge guvernør Shafaq var en norsk patrulje bare 500 meter unna da kidnappingen skjedde.

Guvernøren mente den norsk-ledede PRTen var «ineffektiv og motvillig til å møte fienden».

«Guvernøren trakk spesielt frem at en norsk patrulje var bare 500 meter unna da opprørere kidnappet to kinesiske anleggsarbeidere og afghanske vakter i Ghormach-distriktet,» heter det i referatet.

Roste NorgeDet er uklart om kidnappingen skjedde i Ghormach eller nabodistriktet Qaisir.

Referatet fra møtet er blant dokumentene som er lekket til Wikileaks, og som Aftenposten har fått tilgang til.

Guvernør Abdul Shafaq har flere ganger lovprist norske styrkers innsats i Faryab-provinsen, der norske ISAF-styrker har ansvaret for sikkerheten.

I fjor var han på besøk i Norge for blant annet å lære om det politiske systemet. Norge gir hvert år rundt 100 millioner kroner i sivil bistand til Faryab-provinsen.

I en kronikk i Aftenposten takket Shafaq for Norges innsats for utdanningen i provinsen. Han roste også den norske militære bidraget.

Les kronikken: Ingen raske løsninger

Takket– Jeg vil gjerne takke for det militære og sivile bidraget Norge har gitt min provins, sa guvernøren i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Uttalelsene på Norges-besøket står i sterk kontrast til det Shafaq fortalte amerikanske diplomater få måneder tidligere, i februar 2010.

Shafaq er kjent som blant den mest USA-vennlige guvernøren i Afghanistan.

«Lone ranger»På møtet med den amerikanske delegasjonen, roste han amerikanske styrker i Faryab, mens de norske styrkene får krass kritikk.

Amerikanske diplomater sier i sin analyse at Shafaq er en «lone ranger», som kan «telle på en hånd» regionale tjenestemenn han kan stole på.

I 2010 kjempet norske og afghanske styrker tidvis harde kamper mot opprørere i det urolige Ghormach-disktriktet. Norske soldater som bemannet en såkalt fremskutt base, FOB, kom ofte under angrep.

Oberstløytnant Knut Fredheim ledet den norske PRTen i Meymaneh da de kinesiske anleggsarbeiderne ble kidnappet.

- Vi jobbet hardt i det området, sier han til Aftenposten.no.

- Har ikke kjennskap til det- Kidnappingen skjedde i grenseområdet mellom Qaisar- og Ghormach-distriktene. Så vidt jeg husker fikk vi ikke vite om kidnappingen før dagen etter, sier Fredheim.

Han kjenner ikke til påstandene fra guvernøren om at norske styrker skal ha befunnet seg i nærheten.

- Det kan hende at norske soldater har vært 500 meter unna, uten at jeg har kjennskap til det, sier Fredheim.

Han sier at å gi beskyttelse mot kidnapping kan være en del av oppdraget.

- Vi er der blant annet for å beskytte sivile. Dersom vi får etterretning om at personer er i fare for å bli kidnappet, kan vi iverksette tiltak sammen med afghanerne, i den grad vi har kapasitet, sier Fredheim.

- Vil styrke egen posisjonI møtereferatet lekket til Wikileaks blir ledelsen ved den norskledede PRTen omtalt som «mindre entusiastisk» for guvernøren, blant annet på grunn av at han har tilbakt flere måneder utenfor Faryab-provinsen.

Fredheim sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene, og sier at Shafaq tilbrakte tid i Kabul på grunn av sykdom. Han vil ikke kommentere guvernør Abdul Shafaqs kritikk av de norske styrkene.

Nupi-forsker Ståle Ulriksen tror guvernør Shafaqs uttalelser på møtet vitner om at han vil søke støtte hos amerikanerne, ved å beskrive det norske nærværet som utilstrekklig.

- Han er interessert i å skaffe mest mulig ressurser til sin provins, og styrke sin egen posisjon. Jo mer ressurser, jo sterkere blir hans posisjon, sier Ulriksen til Aftenposten.no.

Les også:

Les også

Siste fra Verden