• Unha-3-raketten befinner seg nordvest for hovedstaden Pyongyang.

- Vi gjør det ikke for å provosere

Nord-Korea insisterer på at bekymrede naboland ikke har noe å frykte fra den kontroversielle Unha-3-raketten, og inviterte vestlige journalister for å se raketten med egne øyne.

Er denne nord-koreanske raketten (Unha-3) kun et fredlig observasjonsverktøy, slik landet insisterer på, eller tvert imot en dekkoperasjon for fremtidige fiendtlige langdistansevåpen? USA og deres allierte frykter det sistnevnte, og i et forsøk på å roe gemyttene og avkrefte eventuelle misforståelser ble en rekke vestlige medier invitert på en sjelden visitt til Nord-Korea.

- Dersom du ser selv, med dine egne øyne, kan du selv bedømme hvorvidt det er et missil eller en rakett ment for å sende en satellitt i rotasjon. Det er derfor vi har invitert dere hit, sa Jand Myong Jin, øverste sjef for Sohae Satellite Launching Station til de fremmøtte journalistene.

Det var i slutten av forrige måned at Nord-Korea annonserte at de vil sende opp en satellitt i tidsrommet 12-16 april, for hylle Kim Il-Sung.

- Denne oppskytingen er planlagt for lenge siden, i anledning den 100. bursdagen til den tidligere president Kim Il-Sung. Vi gjør det ikke for å provosere. Å si at dette er en missiltest er virkelig sludder, sa Myong-Jin ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sjeldent Besøk

I går fikk journalister og fotografer et sjeldent glimt av landets kontroversielle forberedelser. CNN var blant mediene som fikk innpass, og fikk besøke satellittstasjonen nordvest i landet. Journalistene fikk hverken lov til å ta med datamaskiner eller mobiltelefoner, skriver CNN. De ble sendt inn med et spesielt tog, og fikk lov å observere raketten fra 50-meters avstand.

Reporterne beskriver raketten som 30 meter høy, med en diameter på 2.5 meter. Raketten er hvitmalt, med blå skrift, skriver AFP. Fra denne posisjonen kunne reporterne også skimte selve satellitten, som er utstyrt med fem antenner og er dekket av solcellepaneler.

Nord-Korea forklarer at raketten vil sende Shining Star-satelliten i en bane rundt jorden for å samle data om landets skoger, jordbruksavlinger og andre naturresurser. Landet har hele tiden hevdet at oppskytingen er en fredlig operasjon, men bade Japan, USA og Sør-Korea mener denne raketten er en dekkoperasjon for testing av en fremtidig langdistanse missil som vil kunne utstyres med kjernefysisk teknologi og brukes i et angrep mot USA.

Kina maner til ro

Dette er første gang journalister har fått tilgang til stasjonen, som ligger om lag 5 mil fra den kinesiske grensen.

Nord-koreanske forsikringer til tross, oppskytingsplanene vekker bekymring på andre siden av grensen. Mandag sendte Kinas utenriksminister Yang Jiechi en uttalelse der han ber Nord-Korea holde seg i ro.

– Kina ber alle berørte parter om å se helhetlig og langsiktig på situasjonen, holde seg i ro og vise tilbakeholdenhet og forsøke løse problemene på en passende måte ved hjelp av diplomatiske og fredelige midler, heter det i uttalelsen, gjengitt av NTB.

Samtidig beskylder Sør-Korea nå nabolandet for å være i gang med sin tredje atomtest, skriver nyhetsbyrået AFP. De frykter en gjentagelse av situasjonen i 2009 der Nord-Korea brøt med de internasjonale nedrustningssamtalene for så utføre prøvesprengninger, stikk i strid med deres eget løfte om å avstå fra atom- og missiltesting.

Internasjonale reaksjoner

Amerikanerne har tidligere truet med å stanse all matvarehjelp til Nord-Korea dersom raketten skytes opp.

Japans statsminister Yoshihiko Noda har på sin side gjort det klart at de vil skyte ned en hver del av raketten som entrer japansk territorium.

Hvorvidt søndagens besøk ved stasjonen bidrar til å overbeviste skeptikerne om Nord-Koreas planer er foreløpig uklart.

- Det vi så i dag er sivilt, men denne teknologien kan bli brukt for militære formål, konkluderte Christian Lardier, en fransk observatør som er medlem i The International Academy of Astronautics.

På spørsmål om rakettens prislapp, og hvorfor landet prioriterer dette når befolkningen sulter, svarte basesjef Jand Myong Jin følgende:

- Uansett hvor sulten du er må du fortsette å utvikle teknologi, for uten det vil du bli det mest underutviklede landet i verden.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt