• Gatene i sentrum av Malis hovedstad Bamako var fulle av soldater torsdag etter at presidenten var styrtet i et militærkupp.

    FOTO: REUTERS / Malin Palm / SCANPIX

- Vi hørte også noen skudd i dag

Situasjonen i hovedstaden Bamako i Mali har roet seg etter militærkuppet. - Vi har også hørt noen skudd i dag, sier Gunhild Lygre (20) til Aftenposten.no på telefon fra Bamako.

Onsdag ble presidentpalasset i Bamako, hovedstaden i Mali, stormet av militære. Flere skal ha blitt drept under militærkuppet. I et gjestehus i hovedstaden sitter familien Lyngre fra Førre i Tysvær kommune i Rogaland og venter på første mulighet til å komme seg ut av landet.

Gunhild Lygre (20) befinner seg i hovedstaden Bamako i Mali.

FOTO: PRIVAT

- Vi bor i en bydel hvor det har vært mye uro, og i går kveld og i natt hørte vi mye skyting. Vi har også hørt noen skudd i dag, sier Gunhild Lygre (20) til Aftenposten.no på telefon fra Bamako.

Sammen med familien er hun i Mali i regi av Normisjon. Hun er vokst opp i landet og har de siste månedene arbeidet som frivillig for misjonen. Normisjon har 24 ansatte i Mali, og familien er blant 11 som oppholder seg i hovedstaden.

Familien var på vei til Norge onsdag kveld da flyplassen ble stengt og veien ble sperret. Lygre forteller at hun ikke er engstelig for egen sikkerhet, men ville følt seg utrygg dersom hun hadde gått ut på gaten.

- Ved én anledning ble vi redde, og det var da vi hørte at skuddene kom nærmere. Da gjemte vi oss i en gang hvor det ikke er vinduer, slik at vi ikke skulle bli rammet av streifskudd, sier Lygre.

Det befinner seg omkring 70 nordmenn i Mali. Mange av disse er misjonærer eller hjelpearbeidere fra frivillige organisasjoner. UD fraråder nå alle nordmenn mot å reise til eller oppholde seg i Mali.

Norge fordømmer kuppet

- Jeg fordømmer kuppet mot Malis lovlig valgte regjering og president Touré. De militære må snarest mulig gi makten tilbake til de lovlige myndighetene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Det var i går ettermiddag at en gruppe soldater tok over det nasjonale radio- og tv-huset i Bamako. En annen gruppe tok over nasjonalforsamlingen og presidentboligen. Torsdag erklærte kuppmakerne, som består av soldater og offiserer som har hoppet av regjeringshæren, at de har overtatt makten og opphevet grunnloven.

President Amadou Toumani Touré klarte å flykte og befinner seg i sikkerhet på hemmelig sted, opplyser en kilde nær den avsatte presidenten. Men både utenriksministeren og forsvarsministeren er pågrepet, og flere personer er drept, melder NTB.

Ifølge en erklæring som ble lest opp på statlig TV, styres Mali nå av Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR).

Det er innført portforbud over hele landet, og alle grenseoverganger er stengt.

- Kuppmakerne må gi makten tilbake til den folkevalgte presidenten, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Krig, tørke og matmangel

Bakgrunnen for kuppet er en gammel konflikt som pågår nord i landet mellom de berbiske folkeslagene nord i landet, tuaregene, som i mange år har ønsket selvstendighet. Tusenvis av tuareger arbeidet som leiesoldater for Gadafi-regimet i Libya. De har nå vendt hjem med store mengder våpen.

- De er militært overlegne, og regjeringshæren har lidd store tap i nord. Hæren har vært veldig misfornøyd med presidenten, som de betrakter som for forsiktig. Generalene ønsker mer våpen i kampen mot rebellene i nord, sier Alf Halvorsen (57) på telefon fra Bafoulabe, ca 40 mil vest for hovedstaden.

Misjonæren Alf Halvorsen (57) kom til Mali for 30 år siden.

FOTO: PRIVAT

Han kom til Mali for 30 år siden og arbeider for Normisjon vest i landet.

- Vi merker lite til konflikten i sør og vest, hvor det er fredelig, men det har lenge vært misnøye. 150.000 mennesker er på flukt fra krigssonen mot Niger eller Mauritania. I tillegg er det tørke og matmangel, sier Halvorsen.

Halvorsen forteller at det skulle være valg i landet om en måned, men at dette har blitt nærmest umulig å gjennomføre fordi landet myndigheter i praksis ikke har kontroll over disse områdene.

- Kuppmakerne sender jevnlig ut meldinger over radio hvor de ber folk om å holde seg i ro. Den nye militære ledelsen sier at den vanlige administrasjonen vil gjenoppta sine tjenester og plikter fra og med tirsdag morgen, sier Halvorsen.

Han forteller at kuppmakerne sier at de ønsker en demokratisk valgt regjering og at de i tillegg formidler at de har en intensjon om å gjenopprette landets enhet.

- Det betyr at de ønsker å vinne tilbake nordområdene. Det er en slags unntakstilstand. Men hvor lenge dette vil vare er en annen sak, sier Halvorsen.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt