• - Vi tok med oss det vi kunne og løp ut

    Tusenvis av mennesker har blitt hjemløse etter jordskjelvet i Italia.

    VIDEO:

- Vi krøp ut mens gulvet ga etter

Minst 50 mennesker mistet livet da et kraftig jordskjelv natt til mandag rammet de midtre delene av Italia.

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

- Det er flere en 50 dødsofre, meldte en gråtende reporter til Rai Due. Vittorio Perfetto var selv offer for jordskjelvet i natt, og beskriver det som et mirakel at han og hans familie klaret å redde seg ut av huset, og ut på gaten mens bygningene raste rundt dem. Det tok ca. 2 timer før den første ambulansen kom til stedet, skriver La Repubblica.

Minst 50 mennesker skal være omkommet i det kraftige jordskjelvet som natt til mandag rammet sentrale deler av Italia. Nyhetsbyrået AP rapporterer at flere barn skal ha vært blant de omkomne.

I tillegg er mange andre skadet, og det er rapportert om mange savnede.

Italienske myndigheter frykter at jordskjelvet kommer til å kreve mange ofre. Brannmenn med hunder forsøker nå å redde folk fra de sammenraste bygningene. Flere meldinger går på at redningsmannskapene hører rop om hjelp fra ruinene.

Mange hus er skadet eller har rast helt sammen i gamlebyen i L’Aquila i Abruzzo-regionen, og redningsmannskaper er i ferd med å redde mennesker som er sperret inne i ruinene av husene.

Vi måtte krype gjennom et hull I trappene mens gulvet ga etter. Luigi Alfonsi (22), student.

Deler av et studenthjem i byen kollapset i det kraftige skjelvet. Ifølge nyhetsbyrået AP skal flere studenter være sperret inne i studenthjemmet.

Studentene fortalte til det italienske TV-selskapet RAI at de ble vekket av skjelvet og løp ned trappene før deler av bygningen raste sammen rundt dem.

- Vi klarte å komme ut sammen med andre studenter, men vi matte krype gjennom et hull I trappene mens gulvet ga etter, sa studenten Luigi Alfonsi (22) til nyhetsbyrået AP.

- Jeg var i sengen, det var som om det aldri ville ta slutt mens jeg hørte deler av bygningen kollapse rundt meg.

Artikkelen fortsetter under videoen
Ifølge nyhetsbyrået AP har statsminister Silvio Berlusconi erklært unntakstilstand i Abruzzo., og vurderer å kansellere et planlagt besøk til Russland.

Skjelvet målte 6,3 på Richters skala, ifølge geologer i USA, mens italienske målinger viser at det hadde en styrke på 5,8. Det hadde sitt episenter rundt 100 kilometer nordøst for Roma. Det kunne kjennes godt i Roma, der mange mennesker ble vekket.

- Ingen nordmenn

Utenriksdepartementet har så langt ikke mottatt noen melding som tyder på at det er nordmenn i området.

- Vi har ingen informasjon som tilsier at det er nordmenn som er rammet av dette, men vi følger saken videre og kan ikke utelukke det, sier Bjørn Svenungsen kommunikasjonsrådgiver i UD.

Artikkelen fortsetter under kartet

Kart

Etterskjelv

Lokale myndigheter opplyser at skjelvet rammet klokken 03.32 lokal tid. Det ble i morgentimene mandag rapportert om to etterskjelv.

Ved 09:30-tiden mandag morgen ble området rammet av et tredje etterskjelv som målte 4,3 på Richters skala.

Tusenvis hjemløse

Italienske myndigheter sier at svært mange bygninger er skadet, og at tusener av mennesker kan ha blitt mistet sine hjem. TV-bilder viser gater i L'Aquila som er fulle av murstein og andre bygningsrester, og et moderne hus der taket er rast sammen.

– Tusenvis av mennesker kan ha blitt hjemløse og tusenvis av bygninger har rast sammen eller er blitt skadd, sier Agostino Miozzo i det italienske sivilforsvaret, ifølge NTB.

FOTO: VINCENZO PINTO

Et skjelv av en slik størrelse kan føre til store skader, ikke minst i Italia der det er mange gamle bygninger.

Søndag kveld ble det registrert et middels kraftig jordskjelv ved Ravenna i det nordlige Italia, som kunne kjennes langs hele adriaterhavskysten fra Aquila i sør til Trieste og Bologna i nord. Det skjelvet målte 4,6, melder NTB.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt