• Arbeidere jobber ved en av Foxconns fabrikker i Kina i 2010. Fabrikken leverer blant annet produkter til Apple.

    FOTO: Bobby Yip/Reuters

- Vi reagerer på den ensidige hyllesten av Apple

Prisen på den nyeste Apple-dingsen kommer ikke bare i kroner og øre.

Apple har etter hvert blitt det mest verdifulle IT-selskapet i verden. For ikke lenge siden passerte selskapet en markedsverdi på 2800 milliarder kroner. Produkter som iPod, iPhone og iPad har blitt gedigne suksesser, men suksessen har sin pris.

I flere artikler har det kommet påstander om uverdige arbeidsforhold for fabrikkarbeiderne som lager Apple-produktene, blant annet i The New York Times.

Nett mot selvmord

Problemet med selvmord har vært store nok til at Foxconn, en underleverandør som eier fabrikkene der Apple lager mange av sine produkter, har satt opp nett som skal fange arbeidere som vil hoppe i døden.

I en reportasje i The New York Times fra januar i år beskrives flere uverdige forhold for arbeiderne. Til avisen sier arbeidere at de må stå så lenge at beinene deres blir hovne og de får problemer med å gå. Mindreårige skal ha håndtert giftige kjemikalier. Mange har en arbeidsuke på syv dager, og arbeiderne må sove i trange sovesaler.

En aktivist protesterer mot flere dødsfall ved Foxconns fabrikker, utenfor selskapets Hong Kong-kontor i 2010.

FOTO: Kin Cheung/AP

Teknologimagasinet Wired har vært inne i en av fabrikkene hvor iPhone produseres i februar i fjor, riktignok sammen med en PR-medarbeider fra Burston-Marsteller.

Journalisten beskriver gigant-fabrikken som en egen liten verden. Arbeidere jobber i ti timer, tar en buss til sovesalen som han eller hun deler med syv andre, og henger på en internett-kafé eller ser TV.

Guiden hans mener at uansett hvilke problemer Foxconn måtte ha, er det fortsatt en av de bedre fabrikkene i Kina.

Reagerer på oppstyret

Framtiden i våre hender er en norsk organisasjon, som blant annet ser på rettighetene til arbeiderne på fabrikkene som produserer Apple-produkter. Leder for organisasjonen, Arild Hermstad, er lei av det han kaller den ensidige hyllesten av Apple.

- Vi reagerer på den ensidige hyllesten av Apple som et selskap som leverer kvalitet. Apple er ikke tilstrekkelige gode  når det gjelder rettighetene til de som produserer produktene, sier Hermstad til Aftenposten.no.

Les også

Apple nekter å svare om dårlige arbeidsforhold

Dårlig betalt, for mye overtid og for mange nattskift. Det er noen av forholdene som fortsatt utgjør hverdagen for de vestlige elektronikkgigantenes arbeidere i Kina.

- Det skjuler seg lange arbeidsdager og psykisk og fysisk stress for arbeidsstokken bak Apples lanseringsdatoer, sier Hermstad.

Han mener Apple har alle muligheter til å bli bedre når det gjelder arbeidernes rettigheter.

-  Per i dag er de ikke gode nok. Det er interessant at et selskap som leverer et produkt som er opptatt av brukernes velferd, har så liten interesse for dem som lager produktet, sier Hermstad.

- Hva mener dere Apple burde bli bedre på?

- At de tillater uanmeldte inspeksjoner burde være et minimum. Etter mye press har de åpnet opp noe, men de må åpne opp for at journalister kan komme uanmeldt og bevege seg fritt, mener Hermstad.

Mener de gjør alt de kan

Apples norgeskontor har stengt for dagen da Aftenposten ringer. Det har heller ikke lyktes Aftenposten å komme i kontakt med Apples talsperson i Norden, Petter Ahrnstedt, etter gjentatte henvendelser.

Apple hevder selv at de tar dette på alvor. Selskapet gir årlig ut en rapport hvor de blant annet beskriver hvordan de kontrollerer arbeidsforholdene til underleverandørene sine.

I fjor avdekket selskapet selv at gjennomsnittelig 26 prosent av underleverandørene deres brøt Apples egne regler for hvordan arbeidere skal behandles.

Blant bruddene som står i rapporten nevnes det at 24 underleverandører krevde at jobbsøkere måtte ta graviditetstester før de fikk jobb. Selskapet hevder at de har rettet opp i dette, i rapporten.

Apple hevder også at de har et krav om at ingen skal jobbe mer enn 60 timer i uka, og at arbeidere må få minst en dags hvile. Men de tillater at underleverandører går bort fra disse vilkårene under «spesielle omstendigheter» og i nødstilfeller.

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt