• Se askeskyen på nært hold

  Flyfoto av vulkanskyen fra Island.

  VIDEO:

 • - Motoren blir sandblåst

  Pilot i luftambulansen forklarer hva som skjer når flymotoren suger inn aske fra vulkanutbrudd.

  VIDEO:

 • - Uflaks!

  Gardermoen stengte på grunn av vulkanstøv fra Island.

  VIDEO:

- Vulkanutbruddet blir kraftigere

Stadig større mengder aske spys ut av vulkanen under Eyjafjallajökull-breen på Island, ifølge ekspert.

Etter 40 timers aktivitet, der en massiv askesky har steget seks kilometer til værs og stanset flytrafikken over store deler av Nord-Europa, blir utbruddet stadig sterkere.

Det sier Páll Einarsson, en geofysiker ved Islands universitet, til nyhetsbyrået Reuters.

- Seismografene viser at intensiteten i utbruddet ser ut til å øke, sier han.

Varmen fra utbruddet har smeltet omtrent en tredjedel av Eyjafjallajökull-breen som dekker krateret der vulkanen har sitt utbrudd, noe som har forårsaket kraftig flom i området. Flommen har nå avtatt, og flere personer skal allerede ha flyttet hjem igjen etter å ha blitt evakuert på onsdag.

Tre millimeter tykt askelagØst for utbruddet er store jordbruksområder dekket av et askelag etter utbruddet, som var ti ganger sterkere enn det som rammet Island i mars .

Islandsk UD melder at askelaget er opptil tre millimeter tykt i enkelte områder, og at det beskrives av lokalbefolkningen som gråsvart og like fint som hvetemel.

Forskere på Island har vært forberedt på et utbrudd i vulkanen under Eyjafjallajökull-breen siden i fjor sommer, da den seismiske aktiviteten i området begynte å øke. Siden den gang har geologene ventet et utbrudd når som helst, sier Einarsson til Reuters.

Han legger til at flere forskere nå frykter at utbruddet skal føre til at Katla-fjellet, en større vulkan i nærheten, skal våkne til liv. Men foreløpig er det ingenting som tyder på at dette skal skje.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Dette bildet, tatt av den islandske kystvakten torsdag 15. april, viser hvordan vulkanen stadig produserer store mengder røyk og aske. FOTO: AFP