• En støttespiller av Chen Guangcheng holder opp en plakat utenfor det kinesiske konsulatet i Hongkong fredag.

    FOTO: REUTERS/Bobby Yip

– Chen får søke om studieplass i utlandet

Den diplomatiske krisen rundt den blinde aktivisten kan være løst på en måte som fungerer for både USA og Kina.

To dager er gått siden Chen Guangcheng (40) forlot den amerikanske ambassaden i Beijing etter at kinesiske og amerikanske diplomater hadde jobbet frem en avtale som skulle sikre Chen en fri tilværelse og en mulighet til å studere.

Etter en 48-timers berg-og-dalbane med mye dramatikk ser det nå ut til at saken er i ferd med å få en løsning.

Mens den første avtalen gikk ut på at Chen skulle studere i Kina, ser det nå ut til at han får lov til å forlate Kina for å studere i utlandet.

– Hvis han ønsker å studere i utlandet, kan han søke gjennom normale kanaler til de relevante departementer i henhold til lovverket, akkurat som alle andre kinesiske borgere, sa Liu Weimin, en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet på fredag.

Det var første gang kinesiske myndigheter åpnet for at Chen kunne forlate landet. Han har flere ganger de siste dagene sagt at han ikke føler seg trygg i Kina og at han vil reise utelands, selv om han ikke ønsker å søke asyl.

Forandret mening

Situasjonen rundt Chen, som i forrige uke flyktet fra huset der han de siste 19 månedene har sittet i ulovlig husarrest, har truet med å ødelegge for et viktig strategimøte mellom Kina og USA denne uken, der utenriksminister Hillary Clinton leder en stor amerikansk delegasjon.

Les også

Dramet fortsetter i Kina: Chens venner blir straffet

Den blinde aktivisten bønnfaller Kongressen i USA om hjelp.

Etter å ha forlatt ambassaden frivillig på onsdag ble han fraktet til et sykehus for å motta behandling for en skade på den ene foten sin, en skade som hadde oppstått under flukten fra huset i Shandong-provinsen.

Da han kom til sykehuset skal han ha forandret mening om avtalen med kinesiske myndigheter etter å ha hørt at kona hans var blitt drapstruet. Fra å ønske å studere i Kina ville han nå forlate landet så fort som mulig.

Dersom han får reise til USA for å studere vil det være en løsning som fungerer for både USA og Kina. Et studieopphold gir Chen muligheten til å returnere til Kina, der han trolig vil fortsette sitt arbeid for å bidra til å gjøre Kina til en rettsstat.

Harde forhandlinger

Chen-saken har vært en hard diplomatisk nøtt for Kina og USA. Toppdiplomater fra begge land var involvert i forhandlingene, ifølge nye opplysninger Aftenposten har fått tilgang til.

Fem personer skal ha vært til stede under forhandlingene: Den amerikanske siden ble ledet av viseutenriksminister Kurt Campbell, som hadde følge av ambassadør Gary Locke samt Harold Koh, den ledende juristen i utenriksdepartementet samt en sekretær.

Diplomater fra den amerikanske ambassaden i Beijing ankom fredag sykehuset der Chen oppholder seg. Det er uklart om de fikk treffe den blinde aktivisten.

FOTO: REUTERS/Carlos Barria

Kinesiske myndigheter ble representert av viseutenriksminister Cui Tiankai, som tidligere blant annet har ledet den kinesiske delegasjonen til klimatoppmøter.

Cui er et velkjent navn også for norske myndigheter. Han ledet i flere år den kinesiske delegasjonen i den norsk-kinesiske menneskerettighetsdialogen, en dialog som har ligget på is siden Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010.

Svakt UD

Cui er en høyt respektert diplomat, men det faktum at det var en representant fra kinesisk UD som ledet delegasjonen indikerer at kineserne unnlot å sende toppfolk for å løse Chen-saken.

Det kinesiske utenriksdepartementet står nemlig langt nede på listen over innflytelsesrike institusjoner i Kina. Utenriksministeren, Yang Jiechi, er ikke medlem av partiets politbyrå, og har trolig ikke vært den som har kunnet ta avgjørelsene i en så delikat sak som Chen-situasjonen.

Les også

Batman-stjerne banket opp i Kina

Den amerikanske skuespilleren og Oscar-vinneren Christian Bale ble dyttet og hindret da han ville besøke en kinesisk dissident fredag.

– De er ikke frie agenter. De må tilbake og koordinere alt de gjør, sier Jeffrey A. Bader, en tidligere topprådgiver for Obama-administrasjonen som nå jobber som analytiker ved Brookings-instituttet i Washington, DC, til The Washington Post.

Forhandlingene mellom Cui og Campbell skal ha vært svært intense, og skal også ha vært preget av at forholdet mellom de to mennene har vært dårlig etter at Cambpell angivelig fornærmet Cui under et tidligere møte i USA.

Fortsatt på sykehuset

Chen Guangcheng oppholder seg fortsatt på Chaoyang-sykehuset i Beijing sentrum, der han har vært siden han forlot den amerikanske ambassaden i byen. Amerikanske diplomater skal ha kommet til sykehuset fredag formiddag med mat og andre varer, men det er uklart om de faktisk fikk treffe Chen, skriver The Guardian.

– Vi håper å få treffe ham i løpet av de neste par dagene, sa Mark Toner, en talsmann for amerikansk UD torsdag kveld.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt