• Her ankommer Obama Stockholm

    Klokken 10.00 landet Obamas fly på Arlanda i Stockholm.

    VIDEO: Reuters (Foto)

  • USAs president Barack Obama sammen med Sveriges utenriksminister Carl Bildt etter ankomst.

    FOTO: Erik Mortensson

  • Obama på vei ut av Air Force One, rundt klokken 10.15 onsdag.

    FOTO: Pablo Martinez Monsivais

– Mer populær i Sverige enn USA

STOCKHOLM (Aftenposten): Det er første gang en amerikansk president besøker Sverige på et «bilateralt møte».

Store deler av Stockholm sentrum er avsperret. Byen har i ukesvis forberedt seg på besøk av verdens mektigste mann. Onsdag i 10-tiden landet USAs president Barack Obama med presidentflyet Air Force One på Arlanda utenfor Stockholm.

2000 politimenn er hentet inn fra hele landet. Nå er hvert gatehjørne bevoktet av uniformskledte personer, men øvrig publikum er det lite av. Byen virker nærmest som en spøkelsesby.

- Jeg spurte politiet om muligheten til å få et glimt av Obama i dag, men de ga meg beskjed om å gå hjem og se ham på TV, sier Tor Rosenström til Aftenposten.

Lærerstudenten synes det er stas at verdenslederen besøker hjembyen hans, og har avfunnet seg med at det neppe blir noe håndtrykk med den amerikanske presidenten.

Samtidig er det varslet demonstrasjoner mot militær inngripen i Syria flere steder utenfor sentrum. Obama har sagt at han ønsker å reagere militært mot Assads bruk av kjemiske våpen, og venter nå på godkjenning fra Kongressen.

Godt forhold

Historisk sett har forholdet mellom USA og Sverige vært godt.

Les også

Neste stopp: Stockholm

En presset Obama får ingen hvile i det som opprinnelig var ment som et pausebesøk i Sverige.

- For det første hadde Sverige en koloni i Nord-Amerika en kort tid, noe som førte til at det historisk sett har bodd mange svensker i landet. I tillegg har vi den store Amerika-utvandringen, der over mer enn en million svensker flyttet til USA, sier Glenn Kranking, førsteamanuensis ved Skandinavia-studier ved Gustavus Adolphus college i USA.

På mange måter har forholdet mellom Sverige og USA mange likheter med forholdet mellom Norge og USA. Men på grunn av Sveriges uttalte nøytralitet og deres motstand mot Vietnamkrigen har forholdet godt gjennom flere vanskelige perioder.

«Frostens år»

- Vietnamkrigen var uten tvil den mest utfordrende perioden diplomatisk sett. Olof Palme var en uttalt motstander av USAs handlinger under krigen, sier Kranking.

Les også

- Vil neppe diskutere NSA- skandalen og Guantánamo

Slik er Barack Obamas program i Sverige i morgen.

Han får støtte av Dag Blanck, førsteamanuensis og direktør for institutt for nordamerikanske studier ved Universitetet i Uppsala.

- Vi kaller årene under Vietnamkrigen for «frostens år» her i Sverige. Forholdet tinte opp igjen mot 1975 -1976, og særlig da Nixon forsvant. Det er liten tvil om at dette var den vanskeligste krisen mellom Sverige og USA, sier han, og legger til:

- Selv om det også var spenninger under Irak-krigen.

Bedre enn på lenge

Besøket i Sverige ble forlenget da Obama avlyste et møte i Moskva. Blanck tror imidlertid at besøket, enn om det er tilfeldig, også representerer at forholdet mellom de to statene er bedre enn på lenge.

Les også

Ekspert: Syria-saken gjør besøket mer interessant

I dag lander den amerikanske presidenten i Stockholm.

- Forholdet mellom Sverige og USA er sterkere enn på lenge og det finnes få områder der man ikke kommer overens. Obama er mer populær i Sverige enn i hjemlandet. En undersøkelse viser at 85 prosent av svenskene vill ha stemt på Obama, sier han.

Kranking mener også at besøket understreker de historiske båndene.

- Besøket viser den fortsatte interessen for skandinaviske tilnærminger. Skandinavia tilbyr ofte et unikt syn på internasjonale relasjoner, og har på flere områder et syn på miljø – og energipolitikk som sammenfaller med Obamas, sier han.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt