• Argentinas president Cristina Fernandez beskylder Storbritannia for å militarisere Sør-Atlanteren og vil klage til FN.

    FOTO: ENRIQUE MARCARIAN

- Provoserende militarisering

Falklandskonflikten trappes ytterligere opp etter at Argentinas president Cristina Fernandez i gårbestemte seg for å klage Storbritannia inn for FNs sikkerhetsråd.- Når britene nå velger å sende et av sine mest moderne krigsskip til området, fulgt av landets tronarving i militær uniform, kan vi ikke tolke det på noen annen måte enn en kraftig militarisering. Britenes provokasjon utgjør en alvorlig trussel mot internasjonal sikkerhet i området.

Les også

Minefelt finnes fortsatt på Falklandsøyene etter krigen mellom Argentina og Storbritannia i 1982.

Olje skjerper 
Falklandsstriden

Oljeselskap jakter på store oljeforekomster utenfor Falklands-kysten, og Argentina beskylder britene for å ta deres ressurser.

Den kraftsalven avfyrte Argentinas president, Cristina Fernandez de Kirchner tirsdag kveld, da hun holdt tale for krigsveteraner fra Falklandskrigen i Buenos Aires. Hun varslet samtidig at hun nå formelt vil klage Storbritannia inn for FNs sikkerhetsråd og for FNs hovedforsamling.

- Spørsmålet om Malvinas fremtid er ikke lenger bare et argentinsk anliggende. Det er blitt et latin-amerikansk anliggende, og et internasjonalt problem, hevdet Fernandez, som bevisst bruker det spanske navnet Malvinas på øygruppen.

Britisk nærvær

Argentinerne har reagert kraftig på britenes økte militære nærvær på øygruppen. Og argentinerne ser ikke syner. For vel en uke siden bekreftet statsminister David Cameron at regjeringens nasjonale sikkerhetsråd hadde vært sammenkalt for å diskutere konflikten rundt Falklandsøyene. Han sa også at han har godkjent beredskapsplaner som innebærer en forsterkning av det militære nærværet på øyene. Og denne uken seilte et av det britiske forsvarets mest moderne krigsskip, HMS Dauntless inn i farvannet rundt Falklandsøyene.

Søndag kveld landet også Storbritannias fremtidige tronarving, prins William, på Falklandsøyene. Dette har lenge vært varslet, og ifølge britene er dette et rent rutineoppdrag i forbindelse med hans tjeneste som redningshelikopterpilot i det britiske luftforsvaret. RAF.

For argentinerne, derimot, blir begge operasjoner oppfattet som svært provoserende. I den argentinske regjeringen sitter krigsretorikken løst. Fernandez beskriver britene som aggressiv kolonimakt, mens Argentinas utenriksminister mente prins William ankomst til øyene ikledd uniform – var «the uniform of a conqueror» – en erobrers uniform.

Markering

I april er 30 år siden Margaret Thatcher erklærte Argentina krig, etter det argentinske juntastyret okkuperte de britiske Falklandsøyene.

Tre måneder senere gjenerobret britene øyene, men statusen for øyene ble aldri endelig avklart. De forblåste øyene, med 3000 innbyggerne, er nå blitt mer interessante ettersom det er gjort interessante oljefunn utenfor kysten av øygruppen.

Etter Fernandez tale til krigsveteranene, ble hun hyllet av patriotiske argentinere utenfor presidentpalasset. De ropte taktfast «Malvinas! De tilhører oss!». Presidenten stemte også i da folkemengden begynte å synge nasjonalistiske sanger. Fra balkongen oppfordret hun Cameron til å gi freden en sjanse.

Fra London og Downing Street er kommentaren som alltid: Falklandsøyene er britiske, og så lenge falklenderne selv ønsker å være endel av Storbritannia, noe målinger viser, er vi beredt til å forsvare øyene.

Les også

Siste fra Verden

Falklandskonflikten

  • I april 1982 okkuperte det argentinske juntastyret øyene, og hevdet at øyene var argentinske.
  • Statsminister Margaret Thatcher svarte med å erklære Argentina krig, og britiske styrker ble sendt til øyene.
  • Etter en omfattende landgang gjenerobret britene hovedstaden Stanley, og den 14. juni kapitulerte Argentina.
  • Krigen førte ikke til at problemene rundt øygruppens status ble løst. Øyene har vært britiske siden 1833.

Flere bilder

Britenes prins Willam er på plass på Falklandsøyene. Argentina oppfatter det som en provokasjon.

Britenes prins Willam er på plass på Falklandsøyene. Argentina oppfatter det som en provokasjon. FOTO: REUTERS

Siste nytt