• Den britiske fotografen Paul Conroy var heldig og kom seg over grensen fra Syria til Libanon tirsdag. Han ble skadet da syriske styrker bombet huset han og flere andre journalister befant seg i sist onsdag.

    FOTO: AP

13 syrere drept da journalister skulle smugles ut

Et vågalt og kaotisk forsøk på å smugle ut fire journalister fra Syria kostet 13 syriske aktivister livet.

13 syriske opposisjonelle aktivister ble drept under et vågalt og kaotisk forsøk på å smugle fire utenlandske journalister ut av et beleiret nabolag i Homs, opplyser menneskerettighetsgrupper. Dødsfallene illustrerer risikoen nettverkene som rutinemessig smugler skadede mennesker ut av Syria løper.

Syriske sikkerhetsstyrker overfalt mandag kveld gruppen, som inkluderte 40 aktivister og de fire journalistene, i det de forsøkte å forlate Baba Amr, ifølge aktivistgruppen Avaaz, som hjalp til med å organisere evakueringsforsøket. Dette nabolaget har vært et senter for motstanden mot president Bashar al-Assad og har vært hovedmålet for myndighetenes forsøk på å knuse det nær ett år lange opprøret.

Fotograf slapp unna

En av journalistene, den skadede britiske fotografen Paul Conroy, lyktes med å flykte og ble smuglet over grensen til Libanon tirsdag morgen etter at tre av dem som fulgte ham ble drept, ifølge Avaaz.

Men angrepet var så intenst at resten av gruppen ble spredt, opplyser Avaaz. Tre andre journalister ble tvunget til å returnere og er fremdeles fanget i Baba Amr. En av dem var den franske journalisten Edith Bouvier fra avisen Le Figaro.

Ti andre aktivister som eskorterte dem ble drept under den forvirrede tilbaketrekningen tilbake til nabolaget som har vært under kontinuerlig beskytning de siste 25 dagene.

102 drept tirsdag

De 13 var blant de 102 som ble drept i Syria tirsdag, ifølge De lokale koordinasjonskomiteene, en syrisk aktivistgruppe. Blant de drepte var også 26 andre som ble drept i Baba Amr mens myndighetene fortsatte å skyte med artillerigranater og raketter mot opposisjonens tilfluktssted.

FNs B. Lynn Pascoe sa tirsdag at godt over 7500 mennesker har blitt drept i Syria siden 15. mars i fjor og at cirka 100 mennesker blir drept hver dag i det myndighetene forsøker å undertrykke det som har blitt Den arabiske vårens mest blodige opprør.

Skjebnen til de fire journalistene, hvorav to av dem ble skadet i det huset de var i ble bombet sist onsdag, viser hvor farlig det er å forsøke å rapportere om den økende volden i Syria. Syriske myndigheter har nektet journalister å komme inn i Syria. Flere har derfor sneket seg inn i landet illegalt.

Journalister drept

Den amerikanske korrespondenten Marie Colvin, som arbeidet for britiske Sunday Times, og den franske fotografen Remi Ochlik ble drept da Homs ble bombet forrige onsdag. Noen dager tidligere døde New York Times-journalisten Anthony Shadid av et astmaanfall da han gikk bak noen hester på vei fra Syria over grensen til Tyrkia.

Det feilslåtte evakueringsforsøket viser også hvor farlig det er å smugle skadede personer ut av Syria til nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia. Nettverket som smugler ut skadede personer forsøker også å få med seg medisinsk utstyr den andre veien. De har også hjulpet journalister som har villet komme seg inn i Syria.

Livsfarlig smuglerarbeid

Lignende, men separate nettverk har blitt brukt til å smugle inn våpen til opprørerne i den såkalte Frie Syriske Hæren. Men de fleste av de som er aktive i det medisinske nettverket er frivillige sivile som forsøker å hjelpe skadede syrere som risikerer å bli forfulgt dersom de forsøker å få behandling ved myndighetenes sykehus, sier Wissam Tarif, en av aktivistene til Avaaz som befinner seg i Libanon.

Tarif opplyser at 23 medlemmer av nettverket er blitt drept siden forrige onsdag. 40 sivile er blitt evakuert fra Homs i den samme perioden.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Den franske journalisten Edith Bouvier lyktes ikke med å komme seg ut av Syria. Hun ble skadet da syriske styrker bombet huset hun og flere andre journalister befant seg i sist onsdag. FOTO: AP

Siste nytt