• Et fly fra det syriske luftvåpnet skyter her en missil mot El Edaa-distriket i Syrias største by Aleppo.

    FOTO: Reuters

Advarer Assad mot å bruke kjemiske og biologiske våpen

- Vår respons vil være massiv og voldsom, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

Stormakter i Vesten er bekymret for at Syrias president Bashar al-Assad kan komme til å bruke kjemiske eller biologiske våpen i krigen i Syria.

Syria antas å ha nervegass og sennepsgass, og landets ledelse har sagt at de kan komme til å bruke kjemiske eller biologiske våpen dersom de blir angrepet utenfra, skriver nyhetsbyrået AP.

Skarp advarsel fra Frankrike

USAs president Barack Obama har kalt det en «rød linje» for USA dersom Assads regime bruker den typen våpen.

Også Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius er krystallklar i sin tale.

- Hvis Syria bruker denne typen våpen vil vår respons være massiv og voldsom, sier Fabius.

Han sier at landene i Vesten overvåker våpnenes bevegelse innad i Syria for å være klare til å «gå inn» umiddelbart.

- Vi diskuterer dette særlig med våre amerikanske og engelske partnere, sier Fabius.

Fabius erkjente samtidig at han er frustrert over Russland og Kinas støtte til Assad. Russlands viseutrenriksminister Gennadij Gatilov fortalte nylig i et intervju med AP at Russland har fått forsikringer fra den syriske regjeringen om at kjemiske våpen ikke vil bli brukt.

- Vi vil fortsette å arbeide mot målet for å forhindre at det skjer, sa Gatilov.

Opposisjonen etterlyser militær intervensjon

Den syriske opposisjonen etterlyser på sin side militær hjelp utenfra.

- Jeg vil være veldig tydelig. Vi ber om militær intervensjon for å beskytte syriske sivile som har blitt drept konstant det siste halvannet året, sier Abdulbaset Sieda, leder for Det syriske nasjonalrådet, en sammenslutning av flere ulike syriske opprørsgrupper.

Samtidig fortsetter krigshandlingene i Syria. Ifølge regimekritiske aktivister skal ett enkelt flyangrep ha drept så mange som 25 mennesker i Aleppo-provinsen, skriver BBC.

I Damaskus gikk en bilbombe av i utkanten av byen mandag. Ifølge både statlig media og opposisjonsaktivister var det både kvinner og barn blant bombens ofre.

Ifølge det syriske observatoriet for menneskerettigheter i London ble fem mennesker drept og 27 skadet som følge av bomben.

Les også

UNICEF: - Dødeligste uke i Syria siden opprøret startet

 Minst 1600 mennesker skal ha blitt drept i Syria i løpet av forrige uke.

I går gikk UNICEF ut med tall som forteller at forrige uke var den mest dødelige siden opprøret startet. Minst 1600 mennesker skal ha blitt drept i Syria i løpet av den foregående uken. I august skal minst 5440 mennesker ha blitt drept, melder det syriske observatoriet for menneskerettigheter i London.

Drapstallene er umulig å få bekreftet da det er strenge restriksjoner for utenlandske medier i landet.

Spesialutsending: - Nesten umulig oppgave

Og mens krigshandlingene fortsetter i Syria, innrømmer FNs spesialutsending til Syria, Lakhdar Brahimi, at han vet at han har påtatt seg en svært vanskelig jobb.

- Jeg går til denne jobben med øynene åpne, og har ingen illusjoner. Jeg vet hvor vanskelig det er - hvor nær umulig det er. Jeg kan ikke si umulig - det er nesten umulig, sier Brahimi i et intervju med BBC.

Brahimi overtok jobben som FNs spesialutsending etter at Kofi Annan trakk seg. Annan begrunnet sin avgang med at han ikke var i stand til å fullføre sin oppgave etter at hans sekspunkts fredsplan viste seg å være mislykket.

Brahimi sier at han så langt ikke har sett «noen sprekker» i «murveggen» som beseiret Annan. Med murveggen sikter Brahimi til den syriske regjeringen, eskalerende vold fra opprørerne i landet og den fastlåste situasjonen i FNs sikkerhetsråd, der Kina og Russland har lagt ned veto mot flere resolusjoner.

Sjefen for Røde Kors besøker Syria

Den nye lederen for Røde Kors' internasjonale komité, Peter Maurer, startet mandag et tre dager langt besøk i det krigsherjede landet. Tirsdag skal Maurer møte Assad, samt flere andre statsråder, og det er også satt av tid til møte med sjefen for Røde Halvmåne i Syria, skriver Al Jazeera.

Les også

Jordan ber om milliarder til syriske flyktninger

Jordan ber om 4 milliarder kroner for å kunne ta hånd om de 240.000 flyktningene som er kommet eller ventes fra Syria.

- I en tid da flere og flere sivile blir utsatt for ekstrem vold er det av største viktighet at vi og Røde Halvmåne i Syria lykkes i å betydelig oppskalere vår humanitære respons, sier Maurer i en uttalelse.

Syriske myndigheter har pålagt hjelpeorganisasjoner strenge restiksjoner, og har avvist samtaler om etablering av en humanitær korridor.

På tross av vanskelige arbeidsforhold sier Røde Kors og Røde Halvmåne at de har lyktes i å skaffe mat til nesten 180.000 mennesker i de hardest rammede delene av landet siden midten av juli.

Siden begynnelsen av året skal de to organisasjonene ha gitt nødhjelpsartikler til mer enn 800.000 mennesker, og skal ha sørget for rent vann til over én million.

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden