• Etiopias statsminister ble møtt av demonstranter da han mandag besøkte Norge. FOTO: ANETTE KARLSEN

    FOTO: Anette Karlsen

Advarer Norge mot å blande seg inn

Mens opposisjonelle politikere og kritiske journalister fengsles i hundretall i Etiopia, tok norske myndigheter i går imot landets statsminister med åpne armer.

Se video:

Video

Etiopere innbragt etter demonstrasjon mot egen statsminister

– Skam! Skam! Skam!

Fra konferansesalen var det lett å høre ropene fra flere hundre demonstranter. De hadde samlet seg utenfor hotellet der statsminister Jens Stoltenberg i dag hadde samlet et imponerende knippe verdensledere for å snakke om energitilgang for fattige mennesker.

En av hovedgjestene var Meles Zenawi, Etiopias mangeårige statsminister.

Og det var ham demonstrantene ropte til. Mens han talte til forsamlingen om økonomisk utvikling, var han som en solist som fulgte en annen toneskala enn koret som sto bak barrikadene utenfor.

– Dette er en mann som fengsler journalister og opposisjonsgrupper. Han har samlet all politisk makt hos en etnisk gruppe som utgjør en brøkdel av befolkningen. I Ogaden, sør i landet, slipper ikke bistandsorganisasjoner eller uavhengige observatører til for å se hvordan sivile mennesker blir undertrykket og drept. Landet et blitt et diktatur, sier Adam Mulualem Zerikun, en av norsketiopierne som organiserte gårsdagens demonstrasjon.

Selv tar Meles Zenawi de sinte motstanderne med knusende ro.

– Det som en sky. Det er en del av været. Hvis de ikke er enige med regjeringens politikk, er det naturlig at de protesterer, sier han i et intervju med Aftenposten.

Nedgradert til «ufritt»

Han har sittet ved makten siden 1991. I løpet av den tiden har han løftet Etiopia økonomisk på en måte som få andre afrikanske ledere har maktet, noe han har fått mye honnør for fra norske og andre lands myndigheter. Samtidig har han fått svært mye kritikk, ikke bare fra eksiletiopiere, men også fra et stort antall internasjonale organisasjoner, for å lede landet i gal retning når det gjelder demokrati og menneskerettigheter.

I fjor nedgraderte organisasjonen Freedom House Etiopia fra «delvis fritt» til «ufritt», noe som setter landet i samme klasse som Syria, Nord-Korea og Iran.

– Dette er en organisasjon som tilhører en neoliberal ideologi. Vår demokratiseringsprosess har ikke vært neoliberal, men den har vært vellykket. Derfor er jeg ikke enig med deres konklusjon, sier Meles Zenawi.

Han gjør et poeng av at Etiopia aldri har vært en koloni, og at han ikke akter å tillate at landet blir det med ham ved roret. Derfor har han gjort det forbudt for internasjonale bistandsorganisasjoner å engasjere seg i politiske aktiviteter – noe som også innebærer å fremme menneskerettigheter.

– Norske og andre lands organisasjoner mener at de har rett til å engasjere seg i afrikanske lands politikk. Samtidig har ikke jeg, en etiopier, rett til å blande meg inn i norske affærer. Vi har aldri akseptert denne dobbeltmoralen. Derfor sier vi: Hjelp oss gjerne i økonomiske spørsmål, si gjerne fra hva dere mener. Men ikke bland dere inn i våre politiske prosesser, sier statsministeren.

Flere demonstranter ble mandag arrestert. FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG

Svensker fengslet

Det siste året alene skal over et hundretall journalister og opposisjonelle være fengslet i Etiopia, mange av dem på grunn av en ny antiterrorlov som er innført. Blant annet sitter to svenske journalister, Martin Schibbye og Johan Persson, i fengsel til tross for sterkt press fra den svenske regjeringen.

– Dette var folk som gikk inn i kamp sammen med opprørere i Ogaden-området. De er ikke journalister. De er, om ikke annet, budbringere for en terroristorganisasjon. Dette er ikke en politisk sak, det er en sak for vårt rettsapparat, der de vil få en rettferdig behandling, sier Meles Zenawi.

Statsminister Jens Stoltenberg tok i går opp spørsmålet om de svenske journalistene og anklagene om drap og mishandling av sivile i Ogaden med sin etiopiske kollega. Norge har siden 2005 gitt 1,4 milliarder kroner i bistand til Etiopia, og både Stoltenberg og utviklingsminister Erik Solheim hyllet i går Meles Zenawi for å ha bidratt til stabilitet og vekst i Afrika.

– Vi jobber sammen med Etiopia for å bekjempe fattigdom. Handel og investeringer er svært tett knyttet opp til en forbedring av menneskerettighetene, sier Stoltenberg.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt