• Gene Sharp (84) mener at demonstrantene i Syria burde holdt seg til en ikkevoldelig linje.

    FOTO: Elise Amendola / AP

Advarer mot militær løsning i Syria

– Bombingen av Libya førte til store sivile tap. Det internasjonale samfunnet må ikke gjøre den samme feilen i Syria, sier fredsprisnominerte Gene Sharp, en av verdens fremste eksperter på ikkevoldelig motstand, til Aftenposten.no.

Den nå 84 år gamle professoren er mannen bak revolusjonsmanualen «Fra diktatur til demokrati», en oppskriftsbok for hvordan man med fredelige midler skal tvinge et autoritært regime i kne. Ideene hans ble brukt av aktivister i land som Myanmar, Iran og Ukraina før de fikk en ny vår i de arabiske landene i fjor.

Manualen er nå oversatt til 27 språk. Regissøren Ruaridh Arrow, som laget en dokumentarfilm om Sharp i fjor, omtaler Sharp som «den mest innflytelsesrike politiske teoretikeren i sin generasjon».

Les også

Han mistet broren og to sønner: - De angrep med automatvåpen

OSLO/MAZRAA AL-QUBAIR (Aftenposten.no): Bonden Ahmad Hamud Iatem mistet flere nære familiemedlemmer da en militsgruppe angrep landsbyen Mazraa al-Qubair natt til torsdag. FNs etterforskningsteam har nå ankommet landsbyen.

 

Med inspirasjon hentet fra blant andre Gandhi og den norske filosofen Arne Næss mener Sharp, som er nominert til årets Nobels fredspris, at fredelige demonstrasjoner – gjerne etter oppskrift fra hans 198 punkter i manualen – er den mest effektive måten å gjennomføre en revolusjon på.

– Og det var jo slik det begynte i Syria, med fredelige demonstrasjoner, sier Sharp til Aftenposten.

Han er denne uken innom Oslo for å delta på et menneskerettighetsseminar i regi av UD før han i helgen skal motta en fredspris i Risør. Norge kjenner han godt fra før – han bodde her i en periode på 1950-tallet, og snakker fortsatt overraskende godt norsk.

– I Syria gikk det galt

I mars 2011 tok syriske aktivister til gatene for å kreve politiske reformer. Inspirert av den relativt raske revolusjonen i Egypt, håpet mange syrere at de også ville klare å demonstrere seg til en revolusjon i sitt land.

– Men i Syria gikk det galt, akkurat som det gjorde i Libya. Det samme skjedde begge steder, at myndighetene først begynte å utøve vold og at demonstrantene etter hvert svarte med vold. Du er dømt til å tape når du som demonstrant utfordrer en statsmakt, som har et militærarsenal å ta av. Derfor burde demonstrantene holdt seg til en ikkevoldelig linje, sier Sharp.

Han håper nå at det internasjonale samfunnet bestemmer seg for ikke å gripe inn militært i Syria på samme måten som i Libya. Det syriske nasjonalrådet oppfordrer til en militær intervensjon, og har, ifølge Sharp, støtte fra stadig flere land.

– I Libya grep NATO inn, angivelig for å beskytte sivile. Men vi vet nå at mens det var blitt drept 1000-2000 mennesker før NATO begynte å bombe, var tallet mangedoblet etter åtte måneder med bombing. Anslagene varierer fra 10.000 til 50.000, sier Sharp.

Og legger til:

– Vi må ikke gjøre den samme feilen i Syria.

Toner ned egen rolle

Han mener at strategien slik den var i begynnelsen av det syriske opprøret var mer effektiv. Da førte demonstrasjonene til at soldater fra den syriske hæren hoppet av.

– Hvis de hadde fortsatt i det sporet og sørget for at flere soldater hoppet av, ville det blitt umulig for Bashar al-Assads regime å fortsette drapene og de grove menneskerettihgetsforbrytelsene, sier han.

Til tross for at han er nominert til årets fredspris og at han nevnes som en viktig inspirator for aktivister i mange land som har hatt politiske omveltninger de siste tiårene, har han en beskjeden tilnærming til sin egen rolle.

– Jeg tror regimene løfter meg frem som en trussel oftere enn aktivistene løfter meg frem som en inspirasjonskilde. Jeg har skrevet en teori om hvordan makthavere er avhengig av at folk adlyder dem og hvordan mine ideer kan brukes som et instrument for å utfordre disse makthaverne. Boken var aldri ment som en fasit, fordi alle land har ulike forutsetninger, sier Sharp.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt