• En håndfull norske SD-sympatisører foldet ut sine plakater: "Heia Jimmie".

  FOTO: Dan P. Neegaard

 • SD-leder Jimmie Åkesson gikk til angrep på den svenske innvandringspolitikken da han holdt torgmøte i Oslo fredag.

  FOTO: Dan P. Neegaard

 • Nazipartysvensker - et nyord kom til syne i gruppen av motdemonstranter.

  FOTO: Dan P. Neegaard

 • - Jeg mener at alle mennesker er like mye verdt. Derfor demonstrerer jeg mot SD, sa svenske Sara Jonsson. Mandag begynner hun i ny jobb i Oslo.

  FOTO: Dan P. Neegaard

SVERIGEDEMOKRATERNA I OSLO FREDAG:

Åkesson: Innvandringens feil at svensker må dra til Norge

- Heia Jimmie, sa en liten gruppe nordmenn da Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson talte i Oslo fredag. - Ingen rasister i våre gater, svarte et 30-tall unge svenske og norske motstandere.

Om en måned er det riksdagsvalg i Sverige, og de innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) la fredag ett av sine torgmøter til Oslo - byen titusener av svensker har søkt seg til for å få jobb.

Det var disse svenskene SD-leder Jimmie Åkesson henvendte seg direkte til da han samlet 200–300 tilhørere foran Stortinget fredag.

- Åkesson er mitt idol

- Hvorfor har Sverige så høy ungdomsledighet? spurte Åkesson.

Han ga selv svaret: - Når Sverige gir oppholdstillatelse til over dobbelt så mange innvandrere som det antall nye arbeidsplasser som skapes - ja, da blir det slik.

Han etterlyste dessuten en svensk distriktspolitikk à la den norske, som ser til at naturressursene utnyttes og at det skapes arbeidsplasser på landsbygda.

Foran taleren hadde en liten gruppe norske SD-tilhengere tatt oppstilling. "Heia Jimmie", sto det på plakatene. De hevdet selv at de ikke tilhører noen organisert gruppe.

Jeg mener at alle er like mye verdt. Det mener ikke SD. Derfor er jeg her og demonstrerer Sara Jonsson (19)

Ved siden av dem satt svenske Marie (65), som har bodd i Oslo i 15 år og drevet motebutikk på Frogner.

- Åkesson er mitt idol. Han sier det jeg har tenkt i mange år, men ikke våget si, fortalte hun.

Et 30-tall vesentlig unge mennesker sto med ryggen vendt mot Jimmie Åkesson, blant dem flere svensker.

- Jeg mener at alle er like mye verdt. Det mener ikke SD. Derfor er jeg her og demonstrerer, sa Sara Jonsson (19). Mandag begynner hun å jobbe på H&Ms lager.

- Ingen rasister i våre gater, ropte hun og de andre motdemonstrantene. Jimmie Åkesson taklet støyen på samme måte som han ofte har gjort hjemme i Sverige - han gjorde en kunstpause.

- Kan dere være litt stille, vi hører ikke hva vi selv tenker, sa han, vel vitende om at henstillingen ville være uten virkning. Fra scenen ble det også foreslått at demonstrantene kanskje ikke forstår svensk.

SD nektes innflytelse

Slik gallupene nå ser ut, vil Sveriges blå regjeringsallianse tape valget med klar margin i riksdagsvalget 14. september. Regjeringspartiene ligger ca. 10 prosentpoeng bak den rødgrønne opposisjonen.

Sverigedemokraterna spås drøyt 10 prosent av stemmene i valget, og erfaring viser at partiet er enig med regjeringen i ni av ti saker.

Teoretisk kan SD dermed slå seg sammen med de blå partiene og sørge for at de får regjere videre. Men det vil ikke statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) høre snakk om. Han vil ikke gi dette partiet innflytelse, han går heller av.

De rødgrønne partiene kan få mer enn 50 prosent av stemmene i valget, men dette er langt fra sikkert. Trolig havner Sverigedemokraterna i vippeposisjon.

Også de rødgrønne partiene nekter Jimmie Åkesson makt og innflytelse, de forhandler ikke med ham. Om sosialdemokraten Stefan Löfven blir statsminister, vil han i stedet søke nødvendig støtte hos to partier som i dag sitter i regjering, Folkpartiet (svensk Venstre) og Centerpartiet.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Sverigedemokraterna

Nasjonalkonservativt parti med røtter i den kontinentale fascismen.

Fikk 5,7 prosent av stemmene i riksdagsvalget i 2010. Har nå en oppslutning på 9-10 prosent.

Vil begrense innvandringen og beskytte svensk kultur mot utenlandsk påvirkning.

En rekke medlemmer er kastet ut etter å ha ytret seg rasistisk.

Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

Det svenske supervalgåret

14. september er det valg til riksdag (storting), kommuner og landsting.

Sveriges borgerlige regjering består av Moderaterna (svensk Høyre), Folkpartiet (svensk Venstre), Centerpartiet og Kristdemokraterna.

Den rødgrønne opposisjonen består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet (svensk SV).

Feministiskt Initiativ regnes inn i den rødgrønne opposisjonen.

Sverigedemokraterna er uten gruppetilhørighet, men stemmer blått i ni av ti saker.

Siste nytt