• Barrett Brown kan i verste fall sitte i fengsel resten av livet.

    FOTO: Wikipedia Commons

Amerikansk journalist risikerer over 100 år i fengsel

Barrett Brown (32) kan bli straffet for å ha publisert en link.

Journalisten Barrett Brown er fra Dallas i Texas og har blant annet skrevet en god del om amerikanske myndigheters bruk av private sikkerhetsfirmaer. Han har skrevet for anerkjente medier som blant annet Guardian, Vanity Fair og Huffington Post.

Men noen objektiv journalist skal han ikke beskyldes for å være - han har blant annet vært en slags talsmann for hackerne i Anonymous, og han er beryktet for å servere konspirasjonsteorier. I tillegg har han truet en FBI-agent og familien hans på video - og lagt det ut på Youtube.

Men det som gjør at saken hans får stor oppmerksomhet i amerikanske medier, er at han er siktet for å ha publisert en link.

I desember 2011 skal omtrent fem millioner e-poster fra Stratfor Global Intelligence ha blitt hacket og stjålet av Anonymous, og så blitt lagt ut av Wikileaks.

Også siktet for trusler mot FBI-agent

På et chatforum på internett linket Brown til disse filene. Akkurat det likte ikke myndighetene, og nå kan det gjøre at han må tilbringe mange år i fengsel.

I tillegg er han blant annet siktet for trusler mot en FBI-agent. Truslene kom som en følge av at myndighetene først begynte å etterforske ham. Han er også siktet for å ha motsatt seg rettergang. Alt i alt risikerer han samlet 105 år i fengsel om han blir dømt på alle punktene, og om dommeren bruker maksimumsstraffen.

Les også

Bradley Manning som fôret Wikileaks er foreslått.

Bradley Manning dømt til 35 års fengsel

(NEW YORK/Aftenposten.no): Den amerikanske soldaten ble straffet hardt for å ha lekket hemmelige dokumenter.

Brown har allerede nå sittet ett år i fengsel. Han er ikke beskyldt for å ha stjålet noe, bare for å ha linket til den stjålne informasjonen.

(PS! Denne journalisten har også gjentatte ganger linket til informasjon som Edward Snowden har stjålet fra NSA.)

I en pressemelding fra den amerikanske påtalemyndigheten skriver de at «ved å sende eller å poste linken, har Brown lagt til rette for at dataene kan bli tilgjengelige for andre personer på nettet, uten at selskapet eller kortholderne vet om det eller har godkjent det.»

Av det Brown linket til var det blant annet sikkerhetskoder og kredittkortinformasjon, og mange andre interne dokumenter som hørte til firmaet.

Link på IRC-kanal

Det hører også med til historien at han ikke linket til det på en åpen nettside, men på en chatte-kanal av type IRC.

- Årsaken til at dette er viktig er fordi han sendte videre en link, noe alle gjør hver eneste dag. Men han endte opp med å bli siktet for det, sier Jennifer Lynch, advokat for personvern-foreningen Electronic Frontier Foundation.

Tidligere i september fikk også Brown og hans advokater forbud mot å uttale seg til mediene om saken.

Kilder: New York Times, Rolling Stone, Guardian

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt