• Hva foregår egentlig inne i denne mannens hode? Den åndelige lederen ayatolla Ali Khamenei er ikke selv til stede, når utsendinger fra Teheran i helgen møter vestlige forhandlere i Istanbul for å drøfte det iranske atomprogrammet. Amerikanske fagfolk har utarbeidet psykologiske profiler som skal gjøre det lettere å forstå Khamenei og andre iranske ledere.

    FOTO: NTB Scanpix

Atomforhandlere må forsøke seg som tankelesere

Når vestlige forhandlere denne helgen snakker atompolitikk med utsendinger fra Iran, må de forsøke seg som tankelesere. Spørsmålet er hva som foregår inne i iranernes hoder.

Utfordringen blir ikke mindre ved at en av nøkkelspillerne på iransk side ikke er til stede ved forhandlingsbordet i Istanbul.

Ayatolla Ali Khamenei, den øverste lederen for regimet i Teheran, er likevel den som må ta de viktigste beslutningene.

Ifølge en profil utarbeidet av etterretningsfolk i USA føler Khamenei ikke bare dyp mistro overfor vesten. Han sliter angivelig også med et mindreverdighetskompleks, fordi han ble åndelig leder takket være sin lojalitet til forgjengeren ayatolla Ruhollah Khomeini.

Utdannelse

Hans maktposisjon har dermed ikke grunnlag i hans egne teologiske kvalifikasjoner.

- Mange hadde bedre utdannelse enn ham, og han måtte til stadighet bevise overfor folk som så ned på ham at han virkelig dugde, sier psykologen Jerrold Post til nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig sier amerikanske fagfolk at lederne i Teheran neppe har tatt den endelige avgjørelsen i spørsmålet om utvikling av atomvåpen ennå. Denne avgjørelsen må tas av 72 år gamle Khamenei, som offentlig har stemplet slike våpen som «syndefulle».

- Dette gir ham en utvei Han kan vise til sin tidligere uttalelse om at det er en synd å ha og bruke atomvåpen, og dermed vil han ikke framstå som skammelig eller svak, hvis han får til en avtale som utelukker utvikling av slike våpen, mener den amerikanske analytikeren Paul Pillar.

Balansekunst

- Han har alltid vært en balansekunstner, med evne til å veie motstridende interesser opp mot hverandre. Dette er på en måte positivt, men på den andre siden kan det skape inntrykk av at han vakler, mener Jerrold Post.

Siden de diplomatiske forbindelsene mellom Iran og USA ble kuttet for over 30 år siden, har amerikanerne sjelden kunnet studere iranske ledere på nært hold.

- Amerikanske spiontjenester må støtte seg til fjernanalyser, som ofte kan være unøyaktige, skriver Reuters.

Fagfolkene leser det som skrives i utenlandske lederes hjemland, studerer taler og tar for seg ledernes reaksjoner på krisesituasjoner. Avhoppere fra regimer i lukkede land kan også komme med verdifull informasjon om indre forhold.

Samtidig merker de seg forhold som kan ha preget den enkelte leders utvikling. Det gjelder hans eller hennes familiebakgrunn, deres seire og nederlag og deres forhold til andre personer i landets elite.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt