• Tirsdag reiser FNs generalsekretær Ban Ki-moon til Midtøsten.

    FOTO: Reuters

Ban Ki-moon legger press på Israel og Palestina

Tirsdag reiser FNs generalsekretær til Midtøsten for å holde samtaler med de stridende partene.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon starter tirsdag en rundreise i Midtøsten, for å forsøke å få israelske og palestisnke ledere til å returnere til direkte forhandlinger, skriver nyhetsbyrået AFP.

På tirsdag skal Ban Ki-moon holde samtaler i Amman med Jordans kong Abdullah II og utenriksminister Nasser Judeh, ifølge FN-tjenestemenn.

Skal møte begge parter

Onsdag skal generalsekretæren etter planen møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem, og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i byen Ramallah på Vestbredden.

- Mitt besøk kommer på et viktig tidspunkt. Jeg vil være der for å oppmuntre begge parter til å engasjere seg for alvor og skape en positiv atmosfære slik at vi kan komme oss videre, sa Ban under en pressekonferanse i New York i forrige uke.

Det er også ventet at Ban vil møte Israels president Shimon Peres og andre høyerestående tjenestemenn fra begge sider under hans opphold.

Direkte forhandlinger mellom Israel og Palestina har ikke funnet sted siden september 2010. Da forlot palestinerne forhandlingene i protest mot at Israel fortsetter byggingen av bosetninger på okkupert land. Palestinerne har utelukket nye samtaler så lenge byggeaktiviteten fortsetter.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal angivelig ha tilbudt å stoppe nybygging på Vestbredden, men palestinske myndigheter sier det kun representerer en liten del av nybyggingen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. De krever full byggestans før de går med på å forhandle med israelerne.

Tviler på nye samtaler nå

Palestinske og israelske forhandlere har hatt fem samtalerunder i Amman denne måneden, for å finne ut om det finnes en mulighet for å returnere til forhandlingsbordet. Men så langt har samtalene ikke ført til at forhandlingene har blitt gjenopptatt.

Midtøsten-kvartetten, som består av FN, EU, Russland og USA, uttalte i september at det innen tre måneder burde fremlegges omfattende forslag til løsning i fredssamtalene mellom de to partene. Kvartetten understreket også at det innen seks månedere bør bli gjort betydelige fremskritt.

Og, at det innen utgangen av 2012, bør være en fredsavtale på plass.

Men akkurat nå er kvartettens største bekymring at den uoffisielle kontakten mellom de to partene tar slutt.

Det ser likevel ikke ut til at nye samtaler er nært forestående.

- Det ser ikke spesielt gunstig ut, sa Israels statsminister Netanyahu da han søndag ble spurt om hvordan utsiktene til nye fredssamtaler var.

Israelske myndigheter mener allikevel at møtene i Amman bør fortsette.

I forrige uke var også EUs utenrikssjef Catherine Ashton for å samtale med partene. Også USA har vært med på å sette et diplomatisk press på Israel og Palestina.

Les også:

Les også

Siste fra Verden