• Jan Tore Sanner er lei av å bli beskyldt for å ha kontakt med terrorister. Nå ber han Jonas Gahr Støre om å kalle inn Cubas ambassadør på teppet – igjen.

    FOTO: Erlend Aas/NTB Scanpix

«Bananpolitiker» vil ha «Komiske Ali» inn på Støres teppe

Stortingspolitikeren Jan Tore Sanner (H) har fått nok av at Cubas ambassadør til Norge fornærmer ham. Nå håper han utenriksministeren tar affære.

I flere år har Sanner og ambassadøren, Rogerio Santana, vært i strid. Høyre-politikeren har engasjert seg sterkt for menneskerettighetene på Cuba, noe som har provosert landets fremste representant i Norge.

Torsdag sendte Sanner et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre der han spør om det er greit at ambassadøren tar i bruk kraftig skyts i sin omtale av den norske politikeren.

– Han har sagt at jeg har forbindelser til terrorister og mafiaen. Det synes jeg er problematisk, sier Sanner, som ønsker at utenriksministeren kaller inn Santana til et møte – slik han har gjort flere ganger tidligere på grunn av ambassadørens fargerike språkbruk.

Støre har foreløpig ikke besvart Sanners henvendelse, og UD ønsker ikke å kommentere saken før utenriksministeren har sendt dette svaret.

Dissident besøkte Norge

Jan Tore Sanner har tidligere omtalt den cubanske ambassadøren som «Komiske Ali», en referanse til Saddam Husseins informasjonsminister. Santana har svart ved å kalle Sanner en «bananpolitiker» og en «flue i det offentlige rom».

– Såpass må jeg tåle, spesielt etter at jeg kalte ham det jeg gjorde. Men påstandene om at jeg har kontakt med terrorister er en annen sak. Hadde ikke ambassadøren hatt diplomatisk immunitet, ville jeg nok vurdert å saksøke ham for injurier, sier Sanner.

Ambassadørens siste brev var en reaksjon på at Stortingets Cuba-gruppe, der Sanner er medlem, nylig inviterte den tidligere politiske fangen Regis Iglesias til Norge.

– Iglesias er en leiesoldat betalt av USA, skriver han i brevet, som skal være sendt til et stort antall mennesker i Norge som ambassaden har plassert på sin e-postliste.

Politiske fanger

Iglesias er en av de 75 opposisjonelle cubanerne som ble arrestert under den såkalte «svarte våren» i mars 2003. Cubanske myndigheter mente at de jobbet som amerikanske agenter med mål om å styrte Castro-regimet.

Sanner har en helt annen oppfatning.

– Amnesty International og en rekke andre menneskerettighetsorganisasjoner har anerkjent dem som politiske dissidenter som ble arrestert for sin motstand mot myndighetene. Dette er mennesker som er blitt kastet i fengsel fordi de har uttalt seg politisk, sier han.

Den cubanske ambassaden besvarte fredag ikke Aftenpostens henvendelse om denne saken.

kris@ap.no

 

Les også:

Les også

Siste fra Verden