• Pastor Terry Jones (t.v) har brent Koranen igjen. I fjor fikk var hans Wayne Sapp også sentral.

    FOTO: AFP/Paul J. Richards

Beryktet pastor brenner koranen - igjen

Pastor Terry Jones, som brente koranen i fjor, gjorde det igjen i går. Dette ga store demonstrasjoner i fjor, men ekspert tviler på at det blir like sterke reaksjoner denne gangen.

Da Terry Jones og hans medhjelper Wayne Sapp i mars i fjor brant Koranen, la de en film av hendelsen ut på internett. Dette førte senere til opptøyer i Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan der blant annet den norske oberstløytnanten, Siri Skare (52), ble drept.

Les også

Vakter sto og så på da demonstrantene angreP

Vaktene utenfor FN-bygningen skal ha fått ordre om ikke å skyte på mennesker.

Lokalavisen Gainsville Sun i Florida skriver at Terry Jones brant en kopi av koranen og en tegning som illustrerer Mohammed foran sin kirke Dove World Outreach Center.

Bare minutter etter at brannen er i gang, var brannvesenet på plass for å slukke brannen, skriver avisen.

Ekspert usikker på demonstrasjoner nå

Under brenningen i går ble seansen direkteoverført til internett, hvor filmen fortsatt ligger synlig for alle. Dette gjør også at den har likhetstrekk med seansen i fjor, da det førte til store demonstrasjoner i Afghanistan.

Men ifølge Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken er det vanskelig å si om gårsdagens brenning vil føre til store demonstrasjoner.

Kristian Berg Hartviken

FOTO: NTB Scanpix/Gorm Kallestad

- Det er alltid veldig uforutsigbart hva som blir reaksjonen på noe sånt, sier Berg Harpviken, som også er direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

- Det var sterke reaksjoner i fjor, men da kom det også skarpe meldinger til Jones fra president Obama og andre, og mange lot seg nok overbevise av det, legger han til.

Men han lurer samtidig på om pastor Terry Jones kan ha mistet sin injurierende kraft. Dessuten er begrunnelsen til Jones denne gangen spesifisert mot Iran.

Harpviken mener Iran har god kontroll på eventuelle demonstrasjoner i landet. Han påpeker dessuten at Iran har mye å tape i pågående politiske prosesser med andre land, som for eksempel i atomforhandlingene med USA, som kan bli skadelidende dersom det blir demonstrasjoner.

- Man skal være forsiktig med å si aldri, men jeg stiller meg tvilende til at Iran ønsker store demonstrasjoner nå, sier Harpviken.

I protest mot dødsdom i Iran

Bakgrunnen for å brenne kopier av kornanen denne gangen er i protest mot at den kristen pastoren Youcef Nadarkhani er dømt til døden i Iran.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret for situasjonen til pastoren i Iran.

- Norge er dypt bekymret over rapporter fra Iran om at gjennomføringen av dødsdommen over pastor Youcef Nadarkhani skal være nært forestående.  Vi ber iranske myndigheter stoppe henrettelsen, og vil gjenta dette i klartekst til dem, sier Støre i en pressemelding som ble sendt ut tidligere i år.

Nadarkhani skal være dømt til døden for å ha forlatt den islamske tro.

Pentagon frykter økt fare for amerikanske soldater

Gainsville Sun skriver at Jones' Koran-brenning ble gjennomført stikk i strid med sterke advarsler fra Pentagon om at han skulle la brenningen være. Ifølge avisen frykter Pentagon at brenningen kan sette amerikanske soldaters liv i Afghanistan i enda større fare enn de ellers er.

Da brenningen i fjor førte til at minst 20 mennesker ble drept i en demonstrasjon mot FN, deriblant norske Siri Skare, tok Dove World-kirken ikke ansvar for dødsfallene.

Det var omtrent 20 mennesker til stede i Gainsville under brenningen lørdag ettermiddag. Både politi og annet publikum bivånet seansen fra litt avstand, men det var ingen protester.

Med en gang brenningen var i gang var politi og brannvesen på plass. I utgangspunktet hadde Jones tillatelse til å tenne bål, men ikke en spesifikk tillatelse til å brenne bøker.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt