• Amerikanske myndigheter vil ikke frigi bilder av aksjonen mot Osama bin Laden. Her er et bilde av bin Laden i tiden før han ble drept, hjemme i sitt eget hus i Abbottabad i Pakistan.

    FOTO: AP

Bilder og video av anslaget mot bin Laden blir ikke frigitt

Torsdag avslo en føderal dommer å beordre Barack Obamas administrasjon om å frigi bilder og video av den avdøde Al-Qaida-lederen.

Det var den konservative organisasjonen Judicial Watch som hadde bedt det amerikanske forsvarsdepartementet og CIA om å frigi noen bilder eller videoopptak av anslaget mot den nå avdøde Al-Qaida-lederen Osama bin Laden i Abbottabad i Pakistan i fjor, skriver Reuters.

Forsvarsdepartementet hevder at de ikke har hverken bilder eller videoer som inneholder det Judicial Watch etterspør, mens CIA har 52 bilder og videoer både under og etter aksjonen mot bin Laden.

Bildene blir ikke frigitt

Men, de nekter på frigi bildene, og henviser til et unntak i den amerikanske offentlighetsloven.

Les også

Vi får ikke se det de så

Obama-administrasjonen kjemper i retten for at offentligheten aldri skal få vite.

Judicial Watch tok saken inn for en føderal domstol, men dommer James Boasberg ga sin tilslutning til myndighetene.

- Et bilde kan si mer enn tusen ord. Men i dette tilfellet vil verbale beskrivelser av bin Ladens døde og begravelse måtte være nok, for denne domstolen vil ikke beordre frigivelsen av noe mer, skriver dommer Boasberg.

4.mai i fjor, kun tre dager etter anslaget mot bin Laden, uttalte Det hvite hus at president Obama hadde bestemt at bilder av en død bin Laden ikke skulle frigis.

Dommer Boasberg har allikevel forståelse for at offentligheten har en interesse av å se bildene fra raidet mot bin Laden og den påfølgende begravelsen til sjøs.

- Det er logisk at jo mer betydningsfull en hendelse er for vår nasjon - og enden på bin Ladens terrorvelde rangerer høyt - jo mer behov har allmenheten for full åpenhet, skriver dommeren.

Boasberg pekte allikevel på erklæringer fra både Pentagon og andre tjenestemenn, deriblant sjefen for anslaget mot bin Laden, admiral William McRaven, som sier at materialet som viser hva som skjedde i kjølvannet av angrepet og bin Ladens begravelse til sjøs, vil skade USAs nasjonale sikkerhet.

Forbereder seg på ettårsdagens for bin Ladens død

Samtidig som dommer Boasberg har avslått Judicial Wathch sin begjæring om frigivelse av bildene, forbereder USA seg på ettårsdagen for bin Ladens død.

bin Laden ble drept da amerikanske spesialsoldater slo til mot hans hjem i Abbottabad i Pakistan 1.mai i fjor.

Offentlig sier amerikanske tjenestemenn at de ikke har fått inn konkrete trusler om terrorangrep i forbindelse med årsdagen for bin Ladens død, men ifølge ABC News finnes det planer om ekstra sikkerhetstiltak på flyplasser og transportknutepunkt.

Forholdsreglene tas basert på etterretningsrapporter som sier at Al-Qaida er fast bestemt på å hevne drapet på bin Laden.

Av størst interesse for amerikanske tjenestemenn er Al-Qaidas undergruppe i Jemen, og spesielt deres bombemaker Ibrahim al-Asiri.

al-Asiri har designet flere bomber, deriblant skal han ha vært mannen bak den såkalte «undertøysbomben» som Umar Farouk Abdulmutallab klarte å få ombord et fly som skulle reise fra Amsterdam til Detroit første juledag 2009.

Les også

- bin Laden var øm, mild, snill, med raffinerte følelser

Al-Qaidas nye toppsjef Ayman al-Zawahri tegner i en fersk video et følsomt bilde av Osama bin Laden.

Men til alt hell klart ikke Abdulmutallab å detonere bomben.

Økt sikkerhet

Og nå forventer FBI og det amerikanske sikkerhetsdepartementet at den jemenittiske Al-Qaida-grupperingen ønsker å slå til mot vestlig luftfart.

- Det skal ikke så mange mennesker til for å få gjennomført en type angrep som vi hadde 11.september. Det var mindre enn to dusin mennesker og det er tydelig at de har det antallet tilgjengelig på steder som Jemen i dag, sier Richard Clarke, som tidligere jobbet med antiterror for Det hvite hus.

Amerikansk politi og tjenestemenn ved Det hvite hus sier at reisende på flyplasser i USA og Europa bør forvente å oppleve økt sikkerhet i løpet av de neste dagene.

Les også:

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt