Bilferie i Sverige? Politiet advarer mot landeveisrøvere

- Ikke stopp for folk langs motorveiene. Veipiratene er svært aggressive, advarer svensk politi.

  • De står langs motorveier i hele Sør-Sverige - mange av dem ved E6 mellom Svinesund og Göteborg.
  • De plasserer seg ofte ved motorveiens på- og avkjøringer.
  • De går gjerne helt ut i veibanen for å stoppe biler.
  • De sier de mangler bensin eller penger, noen forsøker å selge verdiløst «gull».

Slik beskriver politiet landeveisrøverne som nå har startet sesongen i Sør-Sverige, fra Svinesund i vest, opp til Stockholm i nord-øst og ned til Malmö i sør.

Svært aggressive

Hver uke ringer bilister til politiet med ganske likelydende historier: De er blitt stoppet langs veien av folk som ber om hjelp. De moderne landeveisrøverne ber om bensin eller vil bytte «gull» mot penger. Enkelte har kastet smykkelignende gjenstander inn gjennom folks bilvinduer og deretter forlangt penger. Om de ikke får det de ber om, blir de så aggressive at folk ved flere tilfeller har gitt dem penger for å komme seg unna.

- Fredag i midtsommerhelgen ble en mann lurt til å hjelpe noen veipirater med bensin. De sto oppstilt ved en av avkjøringene til Strömstad. Etter at han hadde hjulpet dem, så han at de ikke kjørte av gårde, de tok i stedet oppstilling på samme sted. Dette gjorde ham mistenksom, og han gikk tilbake for å snakke med dem. Da truet de ham med kniv og ranet ham for 2000 kroner, forteller politiets pressetalsmann Christer Fuxborg i Västra Götaland til Aftenposten.

Saken er anmeldt og etterforskes nå med sikte på å finne eieren av piratenes bil. Mannen som ble ranet, passet på å notere bilnummeret.

- Ikke stopp

- Hvordan kan folk se forskjell på landeveisrøvere og vanlige bilister som har fått trøbbel med bilen?

- Piratenes biler er gjerne tysk- eller polskregistrert. Det dreier seg om både menn og kvinner, og endel av dem har øst-europeisk utseende, opplyser han.

Hans råd til veifarende er å kjøre forbi selv om folk gir inntrykk av å være i nød.

- Vi fraråder folk å stoppe. I dag har «alle» mobiltelefon. Er de i nød, kan de ringe telefonnummer 112 gratis.

Fuxberg understreker at veipiratene også utgjør et trafikksikkerhetsproblem. Han oppfordrer bilister til å melde fra om de ser biler stå parkert langs motorveien.

- Det er ikke lov å stoppe langs motorveien. Om du ser en stillestående bil og det du tror er veipirater, skal du ringe politiet. Denne typen meldinger rykker vi ut på, sier pressetalsmannen til Aftenposten.

Landeveisrøverne kommer tilbake sommer etter sommer og er knapt noen nyhet for svensk politi. I juni har tipsene vært mange.

- Likevel er ingen anholdt?

- Veipiratene er vanskelige å ta siden de er mobile. Men som sagt: Vi etterforsker flere saker. Forhåpentlig finner vi noen av dem, sier Fuxborg.

Les også

Siste fra Verden

Siste nytt