• Kjernekraftverket i Oskarshamn er stengt etter bombealarm.

    FOTO: ARKIVSCANPIX SVERIGE

Bombefrykt tones ned

En håndverker ble stoppet på vei inn i kjernekraftverket med det man fryktet var en bombe, men nå toner kjernekraftverket ned hendelsen.

En sveiser ble i dag morges stoppet i sikkerhetskontrollen ved kjernekraftverket i Oskarshamn i Sverige. Ifølge svenske Aftonbladet.se hadde mannen på seg høyeksplosiver.

Funnene skal være gjort i tilknytning til en pose mannen hadde med seg.

Bombepersonell er nå på vei til kjernekraftverket, som skal være stengt etter episoden.

Ved 12-tiden skriver svd.se at ledelsen ved kjernekraftverket har fått nye opplysninger og derfor toner ned hendelsen.

- Det handler om spor posen og ikke i som vi først trodde. Vi har ikke fått noe trussel, sier informasjonsrådgiver Roger Bergman ved kjernekraftverket til SvD.se.

Sperret av område

Politiet har sperret av et område i 300 meters radius mens de venter på bombefolkene som fortsatt er på vei.

Bombegruppen vil bruke fire-fem timer på reisen fra Malmö, ifølge kvp.se.

Mannen som ble stoppet med eksplosivene er tatt hånd om av politiet, og sitter nå i avhør, skriver avisen.

Det var ved 08-tiden i dag morges at sveiseren var på vei gjennom kjernekraftverkets sikkerhetskontroll, og ble stoppet med sprengladningene på seg. Det skal dreie seg om relativt små mengder eksplosiver.

- Utstyret ved inngangen gjorde utslag på sprengstoffet, sier Roger Bergman, informasjonsrådgiver ved kjernekraftverket til kvp.se.

- Samme som i London

- Det finnes opplysninger om at det dreier seg om det høyeksplosive stoffet TATP, sier Sven-Erik Karlsson, pressetalsmann hos politiet i Kalmar til kvp.se.

Dette er det samme stoffet som man mistenker ble brukt under terrorangrepene i London i 2005, skriver svd.se. Det gjør at politiet ikke utelukker at det dreier seg om en bombe.

Håndtverkeren trenger ikke det høyeksplosive stoffet til bruk i jobben.

- Mannen avhøres nå av politiet. Han behøvde ikke å ha det høyeksplosive stoffet på seg, og har ikke kunnet forklare hvorfor han hadde det, sier Sven-Åke Karlsson, pressetalsmann hos politiet i Kalmar, til svd.se.

Det skal ikke ha kommet inn trusler i forkant av beslaget, og det er ennå uklart hvilke konsekvenser saken får for kraftverkets drift.

Les mer om det høyeksplosive stoffet TATP på Wikipedia.


Les også

Siste fra Verden

Flere bilder

Her viser FBI frem det eksplosive stoffet TATP. Det antas at TATP ble brukt under angrepene mot London i 2005. FOTO: GERALD HERBERT

Siste nytt